Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czas odrobić zaległości. W niedzielę 16.01.11, czyli tydzień temu powstała warka 67 Pale Ale CaraMunich II 0.20 kg, Grain, Mashed Cararoma 0.20 kg, Grain, Mashed Pilsener (German) 7.50 kg, Grain, Mashed Marynka (Poland) 35.00 g, Pellet, 60 minutes Perle 40.00 g, Pellet, 15 minutes Danstar Nottingham Dry Yeast 1.00 unit, Yeast, Starter z 1/2 paczki Batch Notes: 53' 15min. 63' 30min. 72' 30min. 77' filtracja Wyszło 45l. 12Blg czyli wydajność na poziomie 75% We wtorek 18.01.11 przelałem na cichą warkę 65 Trzy Korony , odfermentowało do 4,5°Blg , a dzisiaj poszło do lagerowania w 3°C Również we wtorek 18.01.11 przelałem na cichą warkę 66a Sweet Stout na cichą przy odfermentowaniu do 6,5°Blg, a dzisiaj trafiło do 44 butelek ze 170g cukru. Również w dniu dzisiejszym przelałem na cichą warkę 66b Schwarzbier, a odfermentowało do 3,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Chwila zastanowienia i refleksji nad dalszą działalnością browaru Kar-Kamis, a wniosek taki że do moich urodzin muszę przejść na system połowa warki do butelek, a połowa do kegów. Butelkowanie 45l. piwa do butelek to masochizm. Piwo z kija to jest to! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Wczoraj po mimo końcówki grypy powstało piwo 68 Wiedeń CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed Melanoidin 0.25 kg, Grain, Mashed Munich 2.00 kg, Grain, Mashed Pilsener 2.00 kg, Grain, Mashed Vienna 3.35 kg, Grain, Mashed Hallertauer Tradition 30.00 g, Pellet, 15 minutes Marynka (Poland) 30.00 g, Pellet, 60 minutes Saflager W-34/70 1.00 unit, Other, Starter z gęstwy 54' 15min 63' 30min 72' 30min 76' 15min filtracja Dzisiaj zadam drożdże po zwolnieniu fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Cześć Melanoidin 0.25 kg, Grain, Mashed Co, nie chciało się robić dekokcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Parafrazując Browar to nie łagier Lenistwo jest piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 Warka 68 Wiedeń ma 14°Blg i 43,5l. Jutro dodam wody żeby się zmieścić w stylu. Zabutelkowałem warkę 65 Trzy Korony do 83 butelek przy końcowych niecałych 4°Blg ze 260g. cukru. Piwo po mimo lagerowania w 3°C jest nadal mętne? Chyba po raz pierwszy miałem tak mętne piwo, ale w smaku jest ok. Ciekawe czy się sklaruje w butelkach. Do 45 butelek ze 140g. cukru trafiło też piwo 66B Schwarzbier po odfermentowaniu do 3,5°Blg . Miałem jeszcze przelać na cichą/lagerowanie warkę 67, ale zabrakło mi mocy po zabutelkowaniu prawie 130 piw. Większość butelkowania odbyła się miłym towarzystwie kolegi rex5555. Dzięki Marcin za bardzo miłe spotkanie, pomoc przy butelkowaniu, gęstwy i wymianę piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Warka 67 Pale Ale po dwóch tygodniach trafiło na dwa dni cichego lagerowania w temp 2°C . Ma bardzo fajny czerwonawy kolor. Jest to bardziej IRA niż Pale Ale Nie zmierzyłem °Blg, ale nic straconego w czwartek przed rozlewem sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Warka 67 Pale Ale po dwóch dniach w temp. 2°C trafiła do 89 butelek ze 320g. cukru. Na jutro mam już ześrutowane 8kg. pilzeńskiego i tylko pilzeńskiego. Długo chodziło mi po głowie zrobienie jakiegoś pilsa tylko na słodzie pilzeńskim, a jakoś nigdy nie było okazji. Obawiam się że nie będę miał czasu na dekokcję, a szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Warka 67 Pale Ale po dwóch dniach w temp. 2°C trafiła do 89 butelek ze 320g. cukru. Przeniosłeś je do ciepłego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Teraz jest jakieś 17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 69 Pils z dnia 04.02.11 czyli z piątku. Długo odkładana warka tylko na słodzie pilzeńskim bez grama żadnych innych słodów. Pilzeński 8.00 kg, Grain, Mashed Hallertauer Tradition 45.00 g, Pellet, 15 minutes Hallertauer Tradition 30.00 g, Pellet, 5 minutes Lublin (Poland) 40.00 g, Pellet, 60 minutes American Lager yeast 1.00 unit, Yeast, starter Dzięki Marcin 63' 30min. 72' 30min. 78' 15min. Pierwsze piwo na słodzie z Optimy od czasu gdy miałem problem z filtracją na rurce CU bez przerwy białkowej. Filtracja na F.D. poszła bez problemu. Brzeczka przednia 18°Blg , ostatecznie 47l. nieco powyżej 12°Blg , a wydajność ponad 75% Starter z rozcieńczonej 1/2 brzeczki przedniej zadany po 24godz. w temp. 16°C . Fermentacja w 11-12°C Zgodnie ze wcześniejszym postanowieniem, że do urodzin będę miał piwo z kija mam już zestaw do wyszynku. Brakuje tylko butli co2 i dodatkowych kegów, ale mam jeszcze troszkę czasu. Tyle dobrych wieści --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zaczęła mi wariować waga i nie mam pewności co do poprawnego chmielenia ostatnich warek . Chyba czac na następną. Najgorsza jednak wiadomość jest taka że muszę opuścić moją zimową warzelnię, a w związku z tym mam do remontu pomieszczenie piwniczne włącznie z doprowadzeniem wody, kanalizacją, wentylacją, inst. elektryczną, kafelkowaniem, czyli wszystko od podstaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Najgorsza jednak wiadomość jest taka że muszę opuścić moją zimową warzelnię, a w związku z tym mam do remontu pomieszczenie piwniczne włącznie z doprowadzeniem wody, kanalizacją, wentylacją, inst. elektryczną, kafelkowaniem, czyli wszystko od podstaw Oj to chyba nie jest zła wiadomość, browar wchodzi w wersję professional Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2011 Drugi taki remont w ciągu niecałego półtorej roku to bardzo zły pomysł Masz jednak troszkę racji, bo mało brakło, a robiłbym w tym czasie nie dwa, ale trzy takie remonty. Tym razem to będzie ostateczna siedziba browaru, ale zastrzegam sobie prawo do gościnnych "występów" na ogródku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Cześć Jejski współczuje inwestycji i pracy którą włożyłeś w warzelnię. Trzeba mieć nadzieję że osiądziesz teraz na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Dzisiaj po mimo baraku możliwości warzenia nastąpił postęp w moim browarze, a nawet krok milowy Dorobiłem się butli CO2 i niniejszym zakończyłem sprzętową układankę pt. Wyszynk Piwa. Butla 5kg. zamiast 1,5kg. , czyli butla będzie poza lodówką. Za tydzień pierwsze kegowanie cieszę się jak małe dziecko Już za tydzień będę miał regały w najlepszej (temperaturowo) piwniczce i przeprowadzę się z moim całym majdanem Dodatkowo w planie lodówka styropianowa na dwa fermentory. Całość jak to w życiu troszkę do przodu, ale nieco do tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Gratulacje, powoli ale do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 radość Jejskiego widać po ilości emotek moja gratulacje, zobaczysz zrezygnujesz z butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 wczoraj zakupiłem lodówkę na szrocie zabieram się za kegator , trzecią warkę mam zakegowaną i jest super, na początku iałem problem z nagazowaniem ale teraz jest już ok ...pozdr i życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Dzięki za miłe słowa od kolegów zobaczysz zrezygnujesz z butelek jeszcze nie prędko, a tak w ogóle to nigdy. Mam za mało kegów (aż jeden), a butelki to jedyny sposób na rozdawanie piwa (dla mnie ważne), zwłaszcza przy warkach 45l. Dzisiaj przelałem na cichą/lagerowanie po dwóch tygodniach warkę 68 Wiedeń , odfermentowała do 3°Blg . Trafiło do temp. 0 lub nieco poniżej 0°C tego jeszcze nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 W niedzielę 22.02 po raz pierwszy zakegowałem 18l. z warki 68 Wiedeń Druga część jeszcze lageruje. Po sztucznym gazowaniu napiłem się swojego pierwszego z kija hura! Mam na razie problemy z pianą, ale powoli się opanuje temat. Bardzo fajna zabawka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 ostatnio mój tata przeżył niespodziankę, bo szybko i sprawnie zmieniłem beczkę i przyzwyczajony że z krany leci dunkiel, szczerze się zdziwił jak poleciał bardzo jasny pils Gratulacje Jejski pierwszego lanego piwa. Zobaczysz jak szybko potrafi piwo parować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Są straszne ubytki, chyba te beczki nie są całkiem szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Są straszne ubytki, chyba te beczki nie są całkiem szczelne. Też tak myślałem, ale te złączki od gazu są podejrzane. Otóż butla jak jest pusta nadal jest ciężka, bywa czasem że cięższa niż jak jest pełna. Dlatego zdaje się że duża część z kega odparowuje właśnie do butli co2. Może warto mieć małą butlę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 Już myślałem że to jakieś mikro pory są winne, ale dzięki za wyjaśnienie. Niestety mam dużą butlę co tłumaczy szybkie parowanie u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2011 trzeba szybciej pić to mnie wyparuje przynajmniej taka taktykę ja stosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się