Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

@jkocurek

Szkoda że o tym młócie wcześniej nie napisałeś. Już nic w takim wypadku nie będę z tego robić oprócz paszy dla siebie :)

A co by to dało jak bym napisał? Nie spróbował byś?

Jestem pewien że ocet. Żadnych plam, kożuchów itp. , a w smaku ocet piwny. Dzięki za kondolencje.

Czyli fermentujesz w otwartej kadzi? Pewno za długo stało na burzliwej tylko w taki sposób mogło dostać się do środka powietrze. Gdyby nawet gęstwa zawierała bakterie kw. octowego to te i tak nie zepsuły by piwa przy braku tlenu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze burzliwą robię we wiadrze z rozszczelnioną pokrywką, a cichą też we wiadrze, ale z zatkaną pokrywą. Nie stosuję rurek fermentacyjnych. To piwo po tygodniu miało 8°Blg w 19°C i już było kwaskowate , po następnych dwóch, czyli dzisiaj totalny kwas. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze burzliwą robię we wiadrze z rozszczelnioną pokrywką, a cichą też we wiadrze, ale z zatkaną pokrywą. Nie stosuję rurek fermentacyjnych. To piwo po tygodniu miało 8°Blg w 19°C i już było kwaskowate , po następnych dwóch, czyli dzisiaj totalny kwas. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

hmmm. Z tego wynika, że to jednak nie acetobakteria tylko raczej jakiś lactobacillus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem taki z BA i oczywiście po czasie było pęknięcie na dole. Plastikowy ma jeszcze dwie wady. Nie można nalewać gorącej brzeczki (bo się wygina) i ma za dużą pojemność. Do szklanego nalewasz i szybko studzisz pod bieżącą wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Jejski wszystko co napisałeś się nie zgadza - przynajmniej jeśli chodzi o mój cylinder miarowy. Kupiłem go w sklepie chemicznym, nic nie pęka, nic się nie wygina. Pojemność 100 ml jest w sam raz dla mojego cukromierza :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pech. Szkoda. Ale co tam jutro też jest dzień.

Ja zawsze fermentowałem na burzliwej i cichej w fermentatorach z rurką fermentacyjną. W tym roku dolniaki fermentowałem na burzliwej tylko pod pokrywką. Ale inne temp. więc mi sie udało. Cichą i tak zawsze robię z rurką fermentacyjną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie te nieszczęścia oddzielam grubą krechą :smilies:

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I oby tak dalej! Pozazdrościć optymizmu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 07.04.10

ALE #46

Recipe ALE #46 Style Polskie Ale

Batch 25.00 L

Recipe Gravity 1.054 OG Estimated FG 1.013 FG

Recipe Bitterness 27 IBU Alcohol by Volume 5.2%

Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 4.1%

 

Quantity Grain Type Use

4.00 kg German pilsener Grain Mashed

0.25 kg German pszeniczny Grain Mashed

0.25 kg German wiedeński Grain Mashed

0.50 kg Płatki jęczmienne Adjunct Mashed

Quantity Hop Type Time

10.00 g Hersbrucker Pellet 5 minutes

10.00 g Marynka Pellet 15 minutes

25.00 g Marynka Pellet 60 minutes

Quantity Misc Notes

0.50 unit S-04 Other starter

Recipe Notes

Batch Notes

Słody wsypane do 18l. wody 53C podgrzane do 64C i przerwa 30min. Następna przerwa 72C 30min.

poczym 76C i wysładzanie. Otrzymałem 23l. 14 blg + 1.5l rezerwy. Rozcieńczyłem 2l wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recipe #47 Style Sweet Stout

Brewer Batch 26.00 L

 

Recipe Gravity 1.053 OG Estimated FG 1.013 FG

Recipe Bitterness 31 IBU Alcohol by Volume 5.1%

Recipe Color 33° SRM Alcohol by Weight 4.0%

 

0.28 kg Barwiący BA Grain Mashed

0.14 kg Caraaroma Grain Mashed

0.50 kg German pszeniczny Grain Mashed

1.10 kg German wiedeński Grain Mashed

0.25 kg Jęczmień palony Grain Mashed

0.16 kg Karmel Strzegom jasny Grain Mashed

0.50 kg Płatki jęczmienne Adjunct Other

2.30 kg pilzeński Grain Mashed

Quantity Hop Type Time

30.00 g Marynka Pellet 60 minutes

30.00 g Saaz/Żatecki Pellet 15 minutes

 

0.50 unit S-04 Yeast starter

0.60 unit Laktoza Other Na ostatnie 5min. gotowania po wyjęciu chmielu.

Batch Notes

Lekka modyfikacja warki#39

Słody wsypane do 18l. wody 65C, podgrzane do 70C. Gar okryty moją starą niezawodną kufajką :) i

przerwa 1h. I tu pomyłka w druku! Po 45min. okazało się że nie dodałem płatków jęczmiennych.

Wsypałem i przedłużyłem przerwę o 15min. Wszystko się ładnie scukrzyło po 15min. Wysłodziłem

31l. Za chwilę będę chłodził.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 10.04.10

Cascadowe Ale #48

Style American Pale Ale

Batch 25.00 L

 

Recipe Gravity 1.048 OG Estimated FG 1.012 FG

Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 4.7%

Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 3.7%

 

0.25 kg CaraPils Grain Mashed

4.25 kg German pilzeński Grain Mashed

Quantity Hop Type Time

10.00 g Cascade Pellet 5 minutes

20.00 g Cascade Pellet 15 minutes

15.00 g Marynka Pellet 60 minutes

Quantity Misc Notes

1.00 unit S-04 Other Piana z warki 47

Recipe Notes

Batch Notes

Pomysł Barona nieco zmieniony z braku szczegółów przepisu i kapki mojej inwencji.

Słody wsypane do 18l. wody 50C podgrzane do 63C i przerwa 15min. Następna przerwa 72C 45min.

po czym 76C i wysładzanie. Wyszło około 25l. °Blg nie zmierzyłem.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 10.04.10

Cascadowe Ale #48

Style American Pale Ale

Batch 25.00 L

 

Recipe Gravity 1.048 OG Estimated FG 1.012 FG

Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 4.7%

Recipe Color 3° SRM Alcohol by Weight 3.7%

 

0.25 kg CaraPils Grain Mashed

4.25 kg German pilzeński Grain Mashed

Quantity Hop Type Time

10.00 g Cascade Pellet 5 minutes

20.00 g Cascade Pellet 15 minutes

15.00 g Marynka Pellet 60 minutes

Quantity Misc Notes

1.00 unit S-04 Other Piana z warki 47

Recipe Notes

Batch Notes

Pomysł Barona nieco zmieniony z braku szczegółów przepisu i kapki mojej inwencji.

Słody wsypane do 18l. wody 50C podgrzane do 63C i przerwa 15min. Następna przerwa 72C 45min.

po czym 76C i wysładzanie. Wyszło około 25l. °Blg nie zmierzyłem.

Będzie pan zadowolony :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 15.04.10

Słodka pszenica #49

Recipe Słodka pszenica 49 Style Weizen/Weissbier

Batch 27.00 L

 

Recipe Gravity 1.047 OG Estimated FG 1.012 FG

Recipe Bitterness 18 IBU Alcohol by Volume 4.5%

Recipe Color 4° SRM Alcohol by Weight 3.6%

Ingredients

Quantity Grain Type Use

0.15 kg Carawheat Grain Mashed

2.00 kg German pilzeński Grain Mashed

2.50 kg German pszeniczny Grain Mashed

Quantity Hop Type Time

20.00 g Marynka Pellet 60 minutes

Quantity Misc Notes

1.00 unit WB-06 Other

 

Piwo zacierane na jak najbardziej słodko, może tak bardzo nie odfermentuje na tych drożdżach.

44C - 10'

52C - 10'

63C - 10'

72C - 50'

76C mash out

Wyszło ok. 27l 12°Blg . Moja marynka ma chyba z 11 alfa bo ciut za dużo goryczki w brzeczce.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[...]

Wyszło ok. 27l 12°Blg . Moja marynka ma chyba z 11 alfa bo ciut za dużo goryczki w brzeczce.

Zbieraj chmieliny, osady pojawiające się na pianie, aż przestaną się pojawiać - to może trwać kilka dni.

Zrób to zanim na wierzu wywalą się leniuchować drożdże.

To pomoże, po fermentacji goryczka będzie mniejsza. Ostatnio to przerabiałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Marcin za radę :)

Trzy piwa przelane na cichą:

Polskie Ale #46 odfermentowało najsłabiej do 5°Blg. Powodem chyba były stare drożdze bo sporo po otwarciu saszetki przeleżały w lodówce.

Sweet Stout #47 Sweet Stout odfermentował do 6°Blg czyli relatywnie do 4-4,5°Blg i zapowiada się bardzo dobrze, ale chyba nie tak super jak warka #39.

Cascadowe Ale #48 odfermentowało do 3,5°Blg i jak pisał Makaron

Będzie pan zadowolony :)

po skosztowaniu próbki jestem pod wrażeniem smaku i aromatu chmielu cascade :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Troszkę pracy w browarze dzisiaj było :| Zabutelkowałem 149szt. 0,5l :

1. Warka Słodka pszenica #49 poszła po odfermentowaniu do 2°Blg z dodatkiem 220g cukru do 50 butelek.

2. Warka ALE #46 po odfernentowaniu do 4°Blg ,czyli zeszło 1°Blg na cichej, z dodatkiem 200g cukru do 50 butelek.

3. Warka #47 Sweet Stout poszło do 49 butelek z dodatkiem 180g. cukru. Odfermentowało do niecałych 6°Blg

Dzięki jeszcze raz Panie Jacku za kalkulator, który przydaje się nie tylko do obliczania ilości potrzebnej rezerwy, ale i do po prostu obliczenia potrzebnej ilości cukru do refermrntacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni temu zabutelkowałem Cascadowe Ale #48 do 50 butelek z dodatkiem 190g. cukru. W smaku zapowiada się bardzo ciekawie, dużo nutek cytrusowo nieco kwiatowych, a kolor słomkowo-złoty przy czym bardzo klarowne. Odfermentowało do 2,5°Blg .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pszenica #50

------------

Brewer:

Style: Weizen/Weissbier

Batch: 27.00 LAll Grain

 

Recipe Gravity: 1.052 OG

Recipe Bitterness: 12 IBU

Recipe Color: 5° SRM

Estimated FG: 1.013

Alcohol by Volume: 5.0%

Alcohol by Weight: 3.9%

 

Carawheat 0.20 kg, Grain, Mashed

German pilsener 2.73 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 2.20 kg, Grain, Mashed

 

Cascade 22.00 g, Pellet, 60 minutes

 

Weizen yeast WB-06 1.00 unit, Other, starter 1/3 paczki

 

Prawie że powtórka warki #49 z tym że mały jubileusz bo to warka nr50 ;)

Zacieranie:

15' 44°C po czym przerwy w locie, czyli podgrzanie w ciągu 20min. do 72°C i przerwa 60'

15' 76°C i wysładzanie

Wyszło niecałe 25l. 13°Blg Doleję jeszcze 2l przegotowanej wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grodzisz # 51

Batch: 27.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.037 OG

Recipe Bitterness: 18 IBU

Recipe Color: 2° SRM

Estimated FG: 1.009

Alcohol by Volume: 3.6%

Alcohol by Weight: 2.8%

 

German pilzeński 2.20 kg, Grain, Mashed

Pilzeński wędzony własny 0.45 kg, Grain, Other

Pszeniczny wędzony własny 1.10 kg, Grain, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 75 minutes

Saaz/Żatecki 15.00 g, Pellet, 30 minutes

 

S-33 0.33 unit, Other, Starter z 1/3 saszetki

Zacieranie po części zaczerpnięte z zestawu BA z własną modyfikacją

20' 38°C

15' 50°C

30' 70°C

15' 76°C

Tego gatunku nie bardzo lubię, ale robię go z dwóch powodów. Po pierwsze mam dług wobec kumpla który uwielbia grodzisza i może wyślę na konkurs.

Dwie warki jednego dnia dawno nie robiłem i muszę powiedzieć że mi się nie chce już nic dzisiaj ;)

Wyszło chyba 28l. plus 2l. rezerwy 8,5 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Urodzinowy szybki Lopez #52

Batch: 27.00 LAll Grain

 

Recipe Gravity: 1.047 OG

Recipe Bitterness: 19 IBU

Recipe Color: 7° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.6%

Alcohol by Weight: 3.6%

 

Carared 0.25 kg, Grain, Mashed

CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed

Caraaroma 0.10 kg, Grain, Other

German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed

Płatki owsiane 0.25 kg, Adjunct, Mashed

Marynka 15.00 g, Pellet, 60 minutes

Saaz/Żatecki 25.00 g, Pellet, 15 minutes

Saaz/Żatecki 15.00 g, Pellet, 5 minutes

 

US-04 0.33 unit, Other, Starter 1/3 paczki

 

Z tego powodu że trzy razy wyciągałem kosiarkę do trawy i trzy razy zaczynał padać deszcz w akcie desperacji postanowiłem uwarzyć coś na szybko i stworzyłem bezstylowe ALE. Jak zwykle zapomniałem dodać na początku płatki i trafiły do gara po pół godzinie :/ , ale i tak się ładnie scukrzyło.

Zacieranie 70-68' 1godz.

76' 10min.

Właśnie gotuję, ładny bursztynowy kolor ;)

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.