zgoda Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Z tego wynika, że import z BeerXML jeszcze nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Z tego wynika, że import z BeerXML jeszcze nie działa. potwierdzam nie działa - ten sam komunikat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 W wersji 2.1 (najnowszej) import xml działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Planuję dziś dodać chmiel tylko i wyłącznie do brzeczki przedniej metodą FWH (first wort hopping). Mam w związku z tym pytanie: jak przy takiej metodzie obliczyć w BS2 poziom goryczki IBU w gotowym piwie? Wychodzę z założenia, że w programie, w zakładce Hops/Use należy zaznaczyć First Wort. Nie wiem jednak jaką wartość wpisać w polu Boil/Steep. Czy to jest ilość minut, które chmiel spędza od momentu zadania do końca gotowania? Czy moglibyście coś poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Czy to jest ilość minut, które chmiel spędza od momentu zadania do końca gotowania? Podaje się czas normalnego gotowania. Progam sam uwzględnia to że wrzucasz chmiel wcześniej (jeśli wybierzesz First Wort), do IBU, które wyliczył z normalnego czasu gotowania doliczy około 10%. Edytowane 13 Lutego 2013 przez WiHuRa Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 13 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Jak zwykle - wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Jak wprowadzić mąkę kukurydzianą do bs2? <solved> Skopiowałem płatki kukurydziana i zmieniłem sobie nazwę. Edytowane 16 Lutego 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 15 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Jak ustawić w składnikach refermentacji był cukier stołowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Niewielka różnica czy cukier czy glukoza. Myślę że można ją pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Jak ustawić w składnikach refermentacji był cukier stołowy? Jeśli nie będziesz używał narzędzia Nagazowanie tylko w przepisie przejdziesz na zakładkę Fermentacja, tam w opcjach refermentacji jest możliwość zmiany surowca do refermentacji i jest też Table sugar, który ma 109 % ekstraktywności w stosunku do corn sugar. Nie wiem jak to się ma do rzeczywistości. http://www.pixhost.org/show/4506/15978050_refermentacja.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Witam, dziś ja się spotkałem z problemem w BS2. Chciałem wydrukować kroki warzenia, ale wyskakuje błąd ( http://screenshooter...7762528/skmbnbo ) i cokolwiek bym nie zrobił, wywala program. Problem dotyczy jednego przepisu, reszta z tego katalogu nie ma tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Spolszczenia używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Tak, wersja 2.1.02 ze spolszczeniem. Dodam, że plik po przesłaniu do innej osoby też źle działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Wywal spolszenie, sprawdź czy działa bez, niektóre funkcje na spolszczeniu się krzaczą. Edit: Nie wyrzucaj tego zrzutu ekranu narazie, wrzuciłem problem na bs2 forum (z twoim linkiem). Edytowane 22 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Jak wgrać poprawnie do programu BeerSmith, Słody słodowni Strzegom dla Beersmith v1.1 Po wgraniu w poniższy sposób słody są widoczne natomiast po ponownym uruchomieniu nie ma ich w surowcach Pliki wgrywam w następujący sposób. rozpakowane pliki umieszczam -> C:\Users\tradzichowski\Documents\BeerSmith2. Po czym wchodzę do programu -> plik -> otwórz -> wskazuje plik "slodownia_strzegom_v1.bsmx" http://scr.hu/0lfq/v2qj1 przy zamknięciu wyskakuje Save file słodownia strzegom beforce closing -> wybieram Yes Po ponownym uruchomieniu programu wcześniej dodanych słodów nie ma w zawartości programu. http://scr.hu/0lfq/65jxz Wersja programu Demo 21 dni Edytowane 22 Lutego 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Zaznacz słody z okienka gdzie się wczytały oraz wklej (klasycznie ctrl+A, ctrl+C, ctrl+V) do głównego okienka ze wszystkimi słodami. tomasznet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Jakie proste, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Wywal spolszenie, sprawdź czy działa bez, niektóre funkcje na spolszczeniu się krzaczą. ... Jak odinstalować spolszczenie? Ten błąd już mnie denerwuje, bo niestety pojawia się przy innych przepisach. Myślę o przeinstalowaniu programu, jak to zrobić, żeby nie utracić danych (receptury, magazyn, własne surowce)? Ostatecznie mogę je wyeksportować i przywrócić. Edit. W bólach, ale udało mi się "odinstalować" spolszczenie. Zainteresowanych informuję, że po prostu usuwa się plik lang.xml. To właśnie on był przyczyną konfliktów, prawdopodobnie nie jest dostosowany do nowszych wersji programu. Wichura, liczę, że coś znajdziesz w tej kwestii, bo ja z angielskim nie stoję dobrze. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 z tego co pamietam to był jeszcze jeden plik do usunięcia/zastąpienia.... prome 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Usnę tą polonizację z plików, żeby nie powodował problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Usnę tą polonizację z plików, żeby nie powodował problemów. dlaczego? u mnie działa dobrze.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Bo to już jest któryś z kolei sygnał, że polonizacja powoduje problem z BeerSmithem. Mogę zostawić, nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Można zostawić z adnotacją, że może powodować błędy, ewentualnie wpisać jakie. Na dzień dzisiejszy wiem tylko o konflikcie przy funkcji Brew step. Jeśli coś się jeszcze pojawi, listę błędów można będzie uzupełniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ok - uzupełnię wpis o taką uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) U mnie funkcja brew step ( o ile oto chodzi "kroki warzenia" ) . Działa wyskakuje okienko podgląd wydruku i można wydrukować. Nawet polskie znaki są OK. edit: może to ma znaczenie (system windows 8) Edytowane 23 Lutego 2013 przez Z_bychu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi