vojtol Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) Można zostawić z adnotacją, że może powodować błędy, ewentualnie wpisać jakie. Na dzień dzisiejszy wiem tylko o konflikcie przy funkcji Brew step. Jeśli coś się jeszcze pojawi, listę błędów można będzie uzupełniać. U mnie wywalało BS w powietrze, przy zmianie widoku raportu receptury z „classic recipe” na „brew process txt”. Po usunięciu pliku ze spolszczeniem — ok. System: wine/Ubuntu. Edytowane 23 Lutego 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Ma ktoś może plik ze słodami z weyermanna dostepnymi w naszych sklepach internetowych?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Było, post #340. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Dodam do plikowni. edit: teraz zobaczyłem, że przecież w 2.x jest zakładka Addons w menu File. Tam można te surowce zaimportować szybciej z serwerów Beersmitha. Tak czy inaczej plik dodałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Dodam do plikowni. edit: teraz zobaczyłem, że przecież w 2.x jest zakładka Addons w menu File. Tam można te surowce zaimportować szybciej z serwerów Beersmitha. Tak czy inaczej plik dodałem. Dzieki. Szkoda tylko że nie ma takich słodów jak carapilis, cara gold, abbey malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Carapils = Carafoam, tamtych dwóch fakt nie ma, trzeba sobie dodać we własnym zakresie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Cara gold = cara 120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 próbuje pogodzić się z beersmith'em i mam pytnie, bo jakoś nie moge znaleźć. Czy w programie są juz platki owsiane i pszeniczne (nie jestem angielsko języczny), a jeżeli ich nie ma to gdzie znajde ich parametry do sprowadzenie do bazy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 platki owsiane i pszeniczne Oat, Flaked - owsiane Wheat, Flaked - pszeniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) dzięki BTW, Barley, Flaked — jęczmienne Corn, Flaked — kukurydziane Rice, Flaked — ryżowe Spelt, Flaked — orkiszowe (takich nie ma w BS, ale może gdzieś znajdziesz) Edytowane 1 Marca 2013 przez vojtol korzen16 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 (edytowane) to jeszcze może mi ktoś napisze niesłodowane ziarno jęczmienia i pszenicy? Czy może trzeba to dodać samemu? Edytowane 1 Marca 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 o jeszcze może mi ktoś napisze niesłodowane ziarno jęczmienia i pszenicy? Mówisz — masz Barley, Raw — jęczmień Pszenicy niesłodowanej w moim BS nie ma, ale jakby była to pewnie „Wheat, Raw” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Ja mam takie pytanie w związku z BS2. Jak ustalam chmielenie w programie to wiadomo że 60minut opcja gotowanie daje najwięcej goryczki natomiast dając chmiele np. na 15/10/5 minut zaznaczam gotowanie czy jako chmiel Aromatyczny ?? Tzn czy każdy chmiel który gotuję niezależnie ile minut w brzeczce zaznaczam jako gotowanie a wszystko co jest dodane np. po wyłączeniu palników zaznaczam jako aromatyczny ?? przy np. chłodzeniu jak dodaję chmiel ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Z tego co pamiętam (a nie mam programu przed oczami) do wyboru jest chmielenie zacieru, brzeczki przedniej, gotowanie i chmielenie na zimno. Nie ma podziału na aromatyczny i "do gotowania" jak w Brewtargecie. Jak wrzucasz chmiel przy wyłączeniu palników ustaw czas gotowania na 0 i żadnego IBU nie policzy. Jeśli faktycznie wrzucasz chmiel do gotowania to daj jako gotowanie i na ile minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Opcja użycia chmielu jak AROMA i podanie czasu tj. wrzucenie chmielu po wyłączeniu grzania/gotowania a przed chłodzeniem. Edytowane 12 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) W wersji 2, po polsku, podczas wybierania chmieli podajesz "Chmielenie na zimno" i wpisujesz ilość dni chmielenia; po dodaniu takiego chmielenia nie powoduje to zmiany goryczki Edytowane 12 Marca 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Czy jak zakupie kod na beersmiths'a to będe mogł z niego korzytać na dwóch systemach operacyjnych w 1 kompie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Tak, licencja jest na dwa komputery (jeśli są to komputery w użytku osobistym) więc na dwóch systemach też można działać. Edytowane 12 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Tak, licencja jest na dwa komputery (jeśli są to komputery w użytku osobistym) więc na dwóch systemach też można działać. To w pyte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatamatyldy Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Po kilku nieudanych próbach warzenia piwa postanowiłem wspomóc się BS-em. No i w skrócie napiszę, że nie wyszło Mam problem z ustawieniem własnego sprzętu. Pomoże ktoś pouzupełniać te okienka? Sprzęt jest mało profesjonalny, proces zacierania również. To tak. Zacieram w fermentatorze. Fermentator jest dobrze zaizolowany i strat ciepła nie mam. No może 1'/h. Wykombinowałem, że jak podgrzeję 15litrów do 77' to temp zacieru ustabilizuje mi się w granicach 68'. Problemy zaczynają się dalej. Nie mogę wyczaić ile wody muszę dolać do zacieru, żeby podnieść temp do 75 i do wysładzania. Dawniej używałem do filtracji wężyka z oplotu, który był już w „kadzi zaciernej”. Nie byłem zadowolony z efektów więc zrobiłem kadź filtracyjną. Teraz muszę wykombinować ile muszę mieć wody i o jakiej temperaturze żeby cały proces przebiegał mniej więcej tak jak powinien. Na początek muszę mieć 6l na podbicie plus reszta do wysładzania. Wymyśliłem, że do filtratora przerzucę zacier i dołożę ileś tam gorącej wody, żeby temp podnieść do tych zalecanych 75'. Teraz kwestia chmielenia. No i tu też lekko nie będzie Mieszkam w takim niby bloku. Gaz mam tylko do centralnego ogrzewania, kuchnie mam elektryczną, która w całym procesie nie bierze udziału bo się do tego nie nadaje. Zakupiłem taboret grzewczy i butle z gazem. Tak wygląda wariant „A” Działa to wzorowo pod warunkiem, że nie ma wiatru i nie leje. Czyli ok 5-6 dni w roku Chmielę na balkonie. Tu potrafię wygotować 4 litry wody. Także przy wysładzaniu już się nauczyłem robić korektę. Jako, że wariant A jest dość kłopotliwy postanowiłem zrobić wariant B. Zrobiłem gar elektryczny. Wmontowałem dwie grzałki z czajników do fermentatora i tak gotuje brzeczkę. Moc tego ustrojstwa to 2x2,2kW No i po pierwszym razie okazało się że straty są zdecydowanie mniejsze. Odparował mi zaledwie 1 litr Chodzi mi przede wszystkim jak ustawić sprzęt w BS i jaki proces zacierania wybrać Z góry dziękuje za jakieś rady Jeszcze chodzi mi po głowie żeby zrobić braumeistera. Filtrator włożyć do wiadra z grzałkami. Zacierać w filtratorze i to cię poniżej zagrzeje zlać przez kranik i dolać do zacieru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Chodzi mi przede wszystkim jak ustawić sprzęt w BS i jaki proces zacierania wybrać Ja mam tak ustawione dla gara 30 l, warka 29 l, odparowanie podczas gotowania 6 l. Proces zacierania musisz wybrać odpowiedni do rodzaju piwa jakie chcesz uwarzyć, w Twoim przypadku będzie to „single” lub „double infusion”. Podczas tworzenia receptury możesz ten proces dowolnie modyfikować, zależnie od pożądanych temperatur, gęstości zacieru i ilości infuzji. Edytowane 15 Marca 2013 przez vojtol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tatamatyldy Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Ok dzięki. Zobaczę co mi z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 u mnie tak to wygląda gar 30 L. Wysładzanie : podwójne dno. Warzę prawie pod linijkę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) W temacie spolszczenia i błędów. Mam aktualnie przeinstalowany system (ten sam sprzęt i system operacyjny) i problem wyświetlania Brew Step (Kroki warzenia) zniknął. Edytowane 28 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się