amap Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 tak jak wspominałem wcześniej to nie wina "zpolszczenia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy w BS sa odpowiedniki ekstraktów słodowych z WESa? Ewentualnie jak je dodać? Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez feder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 są ekstrakty płynne różnego rodzaju - sprawdź w składnikach. Posortuj sobie według typów, wszystko co ma oznaczenie "Extract" to jest właśnie ekstrakt w płynie. Żeby dodać WES'a wystarczy z kopiować któryś podobny i go edytować, zmieniając nazwę i parametry. Plilsner liquide extract ma podobne parametry do jasnego WES'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) dokładnie - poszukałem na www-przydałoby się żeby ktoś z WES`a zrobił bazę pod BS - w sumie duzo tego nie ma....ale na siłę można przeedytować istniejący ekstrakt.Ja pozmieniałem : WES jasny - light malt extract (Coopers) 53 EBC WES pszeniczny - wheat malt extract (Coopers) 65 EBC kolory wziąłem ze strony www WES - co dziwne na puszkach brak takich informacji. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 co prawda zadałem to pytanie ale w komentach do BS - więc jeszcio raz : tak jeszcze a`propos : czy znacie jakiś myk żeby towar z magazynu ubywał w miarę z układania receptur - nie mam czasu poszukać rozwiązania - układam receptury - używam towar z "magazynu" a potem i tak muszę ręcznie korygować stany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest przycisk usuwania z magazynu surowców wybranych w recepturze, nie trzeba tego robić ręcznie. Program ostrzega również jeśli przez przypadek chcesz to zrobić po raz wtóry. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Pytanie początkującego: w bazie chmieli widzę tylko dwa polskie: Lublin i Marynkę. Czy jest gdzieś dostępna Sybilla do zaimportowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Nie, trzeba sobie samemu dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) ... Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 chmiele dodawałem sam, zwłaszcza, że każda partia różni się ilością aa i tak trzeba modyfikować wpisy. Możesz sobie dopisać, te które ostatnio dodałem [edit] cały czas mam informację, że nie mogę zamieszczać plików .bsmx z powodu braku uprawnień wiec będzie spakowane chmiel.rar Kryz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 A skoro już wypytuję, to nie wiem, jak znaczący wpływ ma precyzja sparametryzowania sprzętu, ale czy mógłby ktoś poratować zrzutem ekranu przykładowych (ew. sprawdzonych) ustawień dla stalowego garnka 30l (bądź czegoś zbliżonego)? Niektórych parametrów nie rozumiem i liczę, że z udostępnionego przykładu mógłbym sobie nieco rozjaśnić temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 ja bym był wdzięczny za konfigurację przykładową pod kociołek lidla 27L bo zbytnio nie wiem jak do tematu podejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 jeszcze jedno pytanie: przy dodawaniu słodów mam takie pozycje jak potencjał siła diastyczna i białko ale przy niektórych słodach no belgijskich nie ma tych wartości opisanych. co wtedy zrobić zostawić standardowe wartości czy wyzerować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 poszukaj odpowiednika i użyj jego parametrów, zmieniając te które znasz... ale tak poważnie, który z producentów na stronie nie zamieszcza średnich parametrów swoich słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 castle malting zamieszcza tylko 4 parametry do słodów np crystal wydajność suchego, wilgotność, barwę i % mąki tych wymienionych parametrów też angielski aroma nie ma, albo ja nie wiem gdzie szukać. zrobię wg Twojej sugestii w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Co ciekawe ja zadałem pytanie na forum BS2 w temacie braku automatycznego odejmowania użytych słodów i ..... zero konkretnych odpowiedzi. Jakiś gość napisał żebym sobie ręcznie odjął.....a to mnie istotnie irytuje a liczyć co chwilę (trochę tego mam) to przy programie komputerowym jakaś paranoja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 A skoro już wypytuję, to nie wiem, jak znaczący wpływ ma precyzja sparametryzowania sprzętu, ale czy mógłby ktoś poratować zrzutem ekranu przykładowych (ew. sprawdzonych) ustawień dla stalowego garnka 30l (bądź czegoś zbliżonego)? Niektórych parametrów nie rozumiem i liczę, że z udostępnionego przykładu mógłbym sobie nieco rozjaśnić temat. kurcze weź przeczytaj parę postów wyżej - tam masz dwa zrzuty .... na 30ltr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 kurcze weź przeczytaj parę postów wyżej - tam masz dwa zrzuty .... na 30ltr jasna cholera, jak ja tego nie zauważyłem? przeleciałem cały wątek, 22 strony, środek nocy, chyba już spałem... sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Co ciekawe ja zadałem pytanie na forum BS2 w temacie braku automatycznego odejmowania użytych słodów i ..... zero konkretnych odpowiedzi. Jakiś gość napisał żebym sobie ręcznie odjął.....a to mnie istotnie irytuje a liczyć co chwilę (trochę tego mam) to przy programie komputerowym jakaś paranoja. Przecież wystarczy raz kliknąć Remove from inventory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Nie potrafię odgadnąć jak w programie uwzględnia się proces wysładzania. Zgaduję, że jakoś go się uwzględnia w profilu zacierania, ale ani "help" angielski, ani polskie tłumaczenie programu jakoś mi nie pomaga. Czy można prosić o jakąś podpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 W zakładce Szczegóły zacierania, pod kolejnymi krokami jest obliczana objętość do wysładzania, która wynika z ustawień programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) W profilach wybierasz "Mash" klikasz na wybranym profilu który używasz i na dole masz opcje wysładzania (Batch Sparge Options) Edytowane 7 Maja 2013 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryz Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 W profilach wybierasz "Mash" klikasz na wybranym profilu który używasz i na dole masz opcje wysładzania (Batch Sparge Options) Tak, i teraz rzecz w tym co ja mam tam ustawić, żeby pojawiło się tak, jak na obrazku wklejonym przez nikiboom'a. Bo ja co bym tam nie ustawiał, cały czas mam w tym tekście o wysładzaniu takie coś: "Remove grains, and prepare to boil wort". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się