darko Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Measured OG - tu wpisz gęstość początkową w g/cm3. Teraz masz wpisane 1.010 czyli 2,56 Plato . Measured FG - gęstość końcowa, czyli piwa przed rozlewem. A tak w ogóle to proponuję abyś zmienił jednośtki na jakieś normalne - będzie prościej przynajmniej mnie by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Źle wpisujesz Maesured OG i Measured FG i temu stosunek jest tak niski. Nie możliwe żebyś miał OG na poziomie 2.56 Plato, sprawdź czy dobrze wpisujesz. EDIT: Darko był szybszy Edytowane 22 Marca 2009 przez komoona Kopsztyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Dziękuje wam. Ale osioł ze mnie aż mi wstyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Mam taki, problem, że program nie zdejmuje mi automatycznie ze stanu magazynu surowców wprowadzonych do receptury. Wklepałem ich już kilka, a stan słodów i chmielu pozostaje bez zmian. Wiecie o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Mam taki, problem, że program nie zdejmuje mi automatycznie ze stanu magazynu surowców wprowadzonych do receptury. Wklepałem ich już kilka, a stan słodów i chmielu pozostaje bez zmian. Wiecie o co chodzi? Musisz nacisnąc ikonkę Remove from inventory - uważaj, zeby nie nacisnąć 2 razy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 CZy ma ktoś bazę danych słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 CZy ma ktoś bazę danych słodów? Jest w dziale Pliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Dzięki, patrzyłem, ale widocznie coś ślepy jestem. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Dzięki coder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Nie potrafię dodać i zidentyfikować słodów: - wiedeński - żytni karmelowy - żyto palone. Nie potrafię znaleść też curakao, laktozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Nie potrafię dodać i zidentyfikować słodów:- wiedeński - żytni karmelowy - żyto palone. Nie potrafię znaleść też curakao, laktozę. - Vienna Malt wszystkie słody weyermanna ( w tym żytnie)są tu: http://www.beersmith.com/Weyermann%20Malts.bsm curacao to "orange peel, bitter", laktoze mozesz dodać sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 ...laktoze mozesz dodać sam. W moim bs jest pod nazwą: milk sugar (lactose) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) Brakuje drożdzy US-05 i WB-06, ale se dodam ręcznie. Edytowane 25 Marca 2009 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Co wpisujecie w pole "Batch size"? Z logiki wynika, że należy tam wpisać objętość brzeczki przelanej do fermentacji. Przy wklepaniu swojego sprzętu (odparowanie, straty itd.) program powinien policzyć kolor, IBU itd. Problem w tym, że do nagazowanie oblicza także by tej wartości, co jest bez sensu, bo występują straty przy przelewaniu na cichą i przy butelkowaniu, ew. coś się może rozlać. Jak sobie z tym radzicie? Wg mnie w obszarze Carbonation powinno być jeszcze jedno pole na wpisanie objętości butelkowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Co wpisujecie w pole "Batch size"? Z logiki wynika, że należy tam wpisać objętość brzeczki przelanej do fermentacji. Przy wklepaniu swojego sprzętu (odparowanie, straty itd.) program powinien policzyć kolor, IBU itd. Problem w tym, że do nagazowanie oblicza także by tej wartości, co jest bez sensu, bo występują straty przy przelewaniu na cichą i przy butelkowaniu, ew. coś się może rozlać.Jak sobie z tym radzicie? Wg mnie w obszarze Carbonation powinno być jeszcze jedno pole na wpisanie objętości butelkowanej. Chyba możesz dopisać straty przy fermentacji do strat sprzętu, chyba nic to nie zmieni w przeliczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Problem w tym, że program zawsze liczy nagazowanie w stosunku do ilości wpisanej w Batch size. A zwiększenie strat daje tylko większą objętość przed gotowaniem (boil Volume). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Problem w tym, że program zawsze liczy nagazowanie w stosunku do ilości wpisanej w Batch size. A zwiększenie strat daje tylko większą objętość przed gotowaniem (boil Volume). To rzeczywiście chyba się nie da. Ja nagazowanie liczę zawsze osobno, więc nie zastanawiałem się nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Ja używam do nagazowania innego kalkulatora bo beersmith nie przewiduje zwykłego cukru. Ale na przykład do chmielenia nie korzystam z wartości wpisanych w recepturze bo przeważnie faktycznie wychodzi mi trochę inna objętość niż to wynika z receptury (lepsza lub gorsza wydajność). wtedy w beersmith > tools > hops bitterness wpisuję aktualne parametry. Tak samo można zrobić beersmith > tools > carbonation. Edytowane 7 Kwietnia 2009 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Prosze o pomoc w rozwikłaniu opisu ch,ielu - bo chce dodac do inventory szyszki pellet - to granulat plug - to takie duże pastylki, zmalazłem w sklepach a szyszka te leaf? - w zadnym sklepie/stronie nie znalazłem takiego opisu - ale tak mi pasuje pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Ojć , znalazłem - źle wpisywałem - post do kosza.. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 No to pytanie już konkretne - robię sobie preview, i 1. jak mam 4 kg słodu - to podaje mi 6x batch sparge - woda do wysładzania? - po 3,77l 2. jak mam 4,5 kg - to podaje mi 9 x 2,43 W sumie ilość prawie ta sama - ale skąd taka różnica w sposbie wysładzania? pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 ...ciemny jakis jestem?... jak wyczyścić magazyn? namieszałem troche i chciałbym wystartować od zera...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 Chyba musisz wyzerować ilości każdej pozycji. No albo zużyć;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 29 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2010 dzięki! ...toś mnie pocieszył... mam tam całą furę jakichś zakupów nie wiadomo skąd... zaraz zaczynam warzyć ale w magazynie to mam towaru jak dla poważnego browaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy ktoś dodawał do BS jakieś surowce niesłodowe? Chciałbym sobie do BeerAlchemy dopisać trochę (jakieś płatki, kasze jęczmienna i gryczana), ale nie wiem jaka jest ich ekstraktywność, jaki dają kolor i jaką wpisać wilgotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się