coder Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 No to zakładam wątek dla użytkowników programu Beersmith: Program można sciągnąć z: http://www.beersmith.com, na początku mozna go używac przez 21 dni bezpłatnie. Po instalacji, przy pierwszym uruchomieniu program pyta o jednostki w których chcemy pracować (trzeba wybrać Metric, style: BJCP) i podstawowe parametry naszej warzelni - dobrze jest te dane od razu wypełnić poprawnie. Aby przeliczyć własne piwo, należy wybrac ikonkę New Recipe, a następnie w okienku dodac składniki zasypu (Add Grains) i chmiele (Add Hops). W dole na bieżąco pokazują się przeliczone wartości: balling, kolor, IBU i ich porównanie ze stylem który ew. możemy wybrać w górze okienka. Niżej możemy zaprojektowac zacieranie (Mash) i zapisać dane fermentacji. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Też sciągnąłem Beesmitha i podoba mi się. Prosty program a ma wszystko co trzeba. Może założymy wątek do wymiany doświadczeń? Np. nie wiem jak obliczyć, jaka temperaturę ma mieć woda, żeby po wrzuceniu zasypu dostać 68* ? Coder nie kompromituj się (informatyk co sam pisze programy) beersmyth - tools - strike/infusion temp i wpisujesz żądaną temp. a program Ci odpowie. Bawię się Beersmythem od pół roku i jest bardzo przydatny, nie wiem jeszcze wszystkiego ale chętnie służe pomocą. Powiększyłem sobie biblioteki słodów i chmieli, praktycznie wszystkie parametry można sobie dowolnie edytować np. właściwości własnego garnka, parametry słodu, chmielu, itp. Przewiduje wszystkie sposoby zacierania: dekokcja, infuzja, dodatek gorącej wody oraz wszelkie kombinacje. Jedyne czego nie liczy to refermentacji zwykłym cukrem, jest tylko glukoza i suchy ekstrakt. elroy: Przeniosłem post z wątku http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=550&p=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Oprócz tego o czym wspomniał Coder, bardzo przydatne są narzędzia podpięte do gałązki Tools np: strike/infusion temp. pozwala wyliczyć temperaturę dodawanej wody aby otrzymać słód zmieszany z wodą w żądanej temp. decoction volume - określa ilość wody jaką trzeba odebrać do dekokcji aby otrzymać potem podniesienie temp. do wymaganej boil off - określa ile wody nam odparuje w czasie gotowania hops bitterness - plan chmielenia do żądanego IBU hops age - określa ile alfa traci chmiel podczas przechowywania hydrometer adjust - zmiana odczytu blg w zależności od temp. pomiaru alcohol attenuation - wylicza % alkoholu po fermentacji carbonation - plan nagazowania przez refermentację i sztucznie, nie uwzględnia jednak refermentacji zwykłym cukrem dilution - ilość wody jaka ma być dodana do brzeczki aby osiągnąć wymagane blg water needed - programowanie ilości wody refractometer tool - dla tych co mierzą stężenie refraktometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Czy da się go jakoś zmusić, żeby do wyliczeń w procedurach narzędziowych w tools brał dane z aktualnej receptury, czy wszystko trzeba przeklepywać ręcznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Czy da się go jakoś zmusić, żeby do wyliczeń w procedurach narzędziowych w tools brał dane z aktualnej receptury, czy wszystko trzeba przeklepywać ręcznie? Czy mógłbyś sprecyzować co konkretnie? Jak budujesz recepturę, w panelu receptury ustawiasz wszystko po kolei i potem tam są wszystkie dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Czy mógłbyś sprecyzować co konkretnie? Np. strike temp musze wpisać ręcznie, że mam 5.08 kg ziarna i 67* temperatury początkowej itd., czy jest w stanie sam pobrać te dane z aktualnie otwartej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Np. strike temp musze wpisać ręcznie, że mam 5.08 kg ziarna i 67* temperatury początkowej itd., czy jest w stanie sam pobrać te dane z aktualnie otwartej receptury? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wg mnie to jest zawarte w każdej recepturze w planie zacierania np: Name Description Step Temp Step Time Protein Rest Add 11,43 L of water at 57,2 C 50,0 C 30 min Saccrification Add 11,43 L of water at 95,2 C 70,0 C 30 min Mash Out Add 9,79 L of water at 90,2 C 75,6 C 10 min Jak zmieniasz ilość słodu w recepturze to automatycznie zmienia Ci ilość potrzebnej wody. W recepturze powinny być wszystkie dane potrzebne do zrobienia całego procesu, natomiast gałąź narzędzi (tools) służy raczej do doraźnych jednorazowych wyliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Czy wprowadził już ktoś może definicje brakujących słodów Weyermana do BeerSmitha i mógłby wrzucić plik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Czy wprowadził już ktoś może definicje brakujących słodów Weyermana do BeerSmitha i mógłby wrzucić plik? To niestety znowu ja Wprowadziłem sobie carahella, carambera i w chmielach marynkę. Trwa to minutkę, powiem na przykładzie słodu: z listy słodów wybierasz podobny w menu edit/ duplicate/ rename / zmieniasz EBC, max in bath, opis... reszta przeważnie się nie zmienia i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Berrsmitha używam na dwóch komputerach. Jeden mam w warzelni a drugiego mam w laptopie by był pod ręka. Czy jest możliwość przy pomocy jednego pliku archiwizacji przenosić ustawienia wszystkich parametrów programu, bazy surowcowej, recipes itp. ogolnie wszelkich innych zmian ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Berrsmitha używam na dwóch komputerach. Jeden mam w warzelni a drugiego mam w laptopie by był pod ręka. Czy jest możliwość przy pomocy jednego pliku archiwizacji przenosić ustawienia wszystkich parametrów programu, bazy surowcowej, recipes itp. ogolnie wszelkich innych zmian ? Jak raz restartowałem system to skopiowałem sobie z C:\program files\beerSmith poszczególne ikony jak np. recipe, grain, hops i po ponownym zainstalowaniu programu zamieniłem, dzięki czemu odzyskałem wszystkie poczynione zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Może ktoś podesłać parametry polskich słodów i chmieli do BerrSmitha Pliki można wsadzić przez stronę : http://www.wyslijto.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Może ktoś podesłać parametry polskich słodów i chmieli do BerrSmitha Pliki można wsadzić przez stronę : http://www.wyslijto.pl/ A jakie to są polskie słody, których nie ma w beersmith? Chyba ten karmelowy co go ostatnio robiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Myślałem o strzegomiu bo mojego karmelowego to żadne normy by nie chwyciły ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Może ktoś podesłać parametry polskich słodów i chmieli do BerrSmitha Przyłaczam się do prośby. Wygrałem parę kg słodów specjalnych; zapewne z zapasów dawnego sklepu piwowar.biz, mają tylko opis - "barwiący" i "czekoladowy", czy ktoś pamięta, jaką miały barwę? Chętnie by się też przyjrzał dla ciekawości parametrom słodu strzegomskiego i Optimy, jezeli ktoś ma dostęp do karty analiz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Wygrałem parę kg słodów specjalnych; zapewne z zapasów dawnego sklepu piwowar.biz, mają tylko opis - "barwiący" i "czekoladowy", czy ktoś pamięta, jaką miały barwę? Słód pilzneński 3 EBC Strzegom Słód monachijski 14 EBC Strzegom Słód karmelowy jasny 128 EBC Strzegom Słód barwiący 1400 EBC Strzegom Więcej nie wiem. Krowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Wprowadziłem do listy surowców produkty weyermanna, jak ktoś chce mogę podesłać. Przy okazji zauważyłem sporo błedów w oznaczeniu barwy słodu. Albo program źle przelicza SRM->EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Ja jestem chętny tomek.jarczewski@piwo.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Też chętnie bym się pisał na tłumaczenie, jeśli można. mwa@browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 (edytowane) Chętnie też skorzystam, robert.pawlik2@neostrada.pl. z góry dziękuję i pozdrawiam Edytowane 15 Września 2008 przez ro_y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 to i ja anteks@op.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Coder podeślij na elroy@piwo.org wrzucę na http://www.piwo.org/pliki każdy chętny będzie mógł pobrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Przy okazji zauważyłem sporo błedów w oznaczeniu barwy słodu. Albo program źle przelicza SRM->EBC. Możesz podać jakieś konkrety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Przy okazji zauważyłem sporo błedów w oznaczeniu barwy słodu. Albo program źle przelicza SRM->EBC. Możesz podać jakieś konkrety? Plik dodany na http://www.piwo.org/pliki Dzięki Coder - punkcik dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Profilaktycznie zakupiłem ten programik(64,76zł) i chciałbym zapytac czy coś się dzieje ze spolszczeniem? Pozdrawiam:cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się