mikun87 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 O to spoko, bo kupiłem 3 butelki i za kilka dni będę robił malinowe wg receptury z pierwszego postu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Właśnie kończę fermentację burzliwą FAH. Kiedy wlać do piwa syropu malinowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Przed zakończeniem burzliwej. Najlepiej było dodać razem z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Sugerujesz dodać jeszcze drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Raczej chodzi o dodanie syropu na samym początku (gdy dodawałeś drożdży). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Zatarłem FAH. Zszedł do 3BLG. Wlałem 2x430 plus 1x250ml soku malinowego. Fermentacja znowu ruszła a ja nie sprawidziłem BLG. Teraz po czasie jest znowu 3 BLG. Ile dać slodzika/cukru do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Cukru 4g a słodzika 2-4 tabletki na półlitrową butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 A nie lepiej zamiast cukru soku malinowego? 10ml / litr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Lepiej, ale pytanie było o cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Czy dzięki wlaniu soku smak malinowy będzie jeszcze bardziej wyczuwalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Właśnie piję sobie malinowe z resztek z syropem herbapolu i powiem wam, że przy takich temp (28 C w pokoju),to jest pycha, malinowy smaczek, lekko wodniste, ale na ten upał bdb. W butelkach od 1,5 tygodnia, trochę mało jeszcze nagazowane, ale schodzi jak świeże bułeczki, a butelek wyszło tylko 20 W związku z tym przyszedł mi pomysł, żeby nie czekać na resztki, tylko od razu do fermentora wlać te syropy malinowe. Oczywiście jest przepis na zacieranie w pierwszym poście, ale ja bym nie kombinował z tyloma słodami, tylko użył pilzneńskiego i trochę karmelowego, po 30g chmieli, zacieranie na lenia od 69 C i po schłodzeniu od razu wlać syropy i zadać drożdże. Robił tak ktoś? edit: po przejrzeniu przepisów zacieranych z 1 postu, wychodzi 40 l piwa z 4 kg słodu i 5 syropów 450ml. Nie mam takiego fermentora, więc dałbym 2 kg pilzneńskiego 0,1 karmelowego 30g goryczkowego 2 syropy 450 ml drożdże s-04 Wyjdzie z tego 20 litrów ok 12 blg? Edytowane 9 Lipca 2014 przez eresz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denko Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Witam, Wkrótce będę przelewał moje pierwsze piwko z resztek (malinowe) na cichą. Chciałbym się dowiedzieć czy drożdże, które zostaną po burzliwej będzie można raz jeszcze wykorzystać do kolejnego piwka z resztek, lecz o innym smaku (wiśniowe). Wcześniej zostawiłem tak jak pisał Zbyszek osad na dnie plus 5 litrów piwka, a czy teraz jeśli oczywiście da się znowu wykorzystać te drożdże, mogę zostawić piwka mniej 1 lub 2 litry + woda, herbatka chmielowa i syropy. I czy zamiast herbatki chmielowej można by zrobić np. herbatkę miętową, zaparzyć zwykłą herbatkę miętową (100% mięty) i dodać do piwka, czy to ma jakiś sens, może to wpłynąć na efekt końcowy, czy za bardzo bym pokombinował. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Warzę wlasnie IPA coopersa i chce zrobic malinowe z resztek. Czy chmiel citra jest dobry do chmielenia na zimno. Chcialbym uwydajnic lekko owocowy smak. I jaka ilosc ewentualnie w tym celu wykorzystac. Chce zrobic z 5 litrow resztek i dolac 5 l + dwa soki z tymbarku 440ml . Z gory dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Warzę wlasnie IPA coopersa i chce zrobic malinowe z resztek. Czy chmiel citra jest dobry do chmielenia na zimno. Chcialbym uwydajnic lekko owocowy smak. I jaka ilosc ewentualnie w tym celu wykorzystac. Chce zrobic z 5 litrow resztek i dolac 5 l + dwa soki z tymbarku 440ml . Z gory dziekuje. Citra jest dobra. 10-15g wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Chciałbym się dowiedzieć czy drożdże, które zostaną po burzliwej będzie można raz jeszcze wykorzystać do kolejnego piwka z resztek, lecz o innym smaku (wiśniowe). będzie można z miętą uważaj - poza tym mięta mięcie nierówna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) 3-krotnie próbowałem zrobić damskie piwko, ale tak aby nie dodawać owoców, syropów, słodzików. Założenia jakie przyjąłem to płytkie odfermentowanie, możliwie najniższa goryczka przy mocnym aromacie chmielu [zauważyłem, że kobietom bardzo podoba się zapach IPA ale... do pierwszego łyka]. Pierwsza próba to chmielenie w ostatnich 10, 5, 1 minutach gotowania - goryczka nadal zbyt wysoka jak na podniebienie moich kobietek. Wypiłem ze smakiem. Kolejna próba to spory zasyp karmelowych, mniejsza dawka do gara na ostatnie 10, 5, 1. Trochę przestrzeliłem z karmelowymi co przełożyło się na niski BLG - 11. Ponadto poszło trochę amerykańców na zimno. Goryczka już zbliżona do tej tolerowanej ale brakło podbudowy słodowej. Następna próba to APA 11 blg, chmielenie tylko na whirlpool i na zimno. Jak się okazało w przerwie 80 st C chmiele puszczają dosyć sporo goryczki (po 20 g Mosaic, Willamette, Cascade). Jeśli macie jakieś namiary jak wyliczyć goryczkę podczas whirlpoola poproszę o takie info. Aromat będzie dobry ale goryczka za wysoka. Ps.: celuję w IBU równe blg. Jeszcze nie degustowałem gotowego piwka, ale myślę, że wyszło fajne APA. Najbliższy mój plan to będzie już ostateczne rozliczenie z tym "stylem". Zebrane doświadczenie, błędy przekładają się następujące wnioski (pewnie znane przez wielu, ale piszę o swoich doświadczeniach, które potwierdziły przeczytane tutaj tezy): - whirlpool daje więcej goryczki niż mi się do tej pory wydawało. Dziś się upewnię, ale mam wrażenie, że 20 g Willamette, 20 g Cascade, 20 g Mosaic na 60' w 80 st C dało jakieś 20+ IBU. Zatem nie jest prawdą, że izomeryzacja alfa kwasów nie zachodzi w 80 st. C, - chmielenie na zimno również daje goryczkę, trudno powiedzieć jaką i czy ma znaczące odzwierciedlenie w zawartości alfa kwasów chmielu, - praca nad podbudową słodową powinno być niemniej ważna od planowanej techniki chmielenia. Używałem głównie chmielów amerykańskich, często z alfa kwasami pow. 10%, lepszym rozwiązaniem będzie użycie tych chmieli, które mają mocny aromat, ale niski poziom alfa kwasów. Dlatego w najbliższej próbie takiego piwa będę używał tych mało goryczkowych. Plan jest następujący: 16 blg, zasyp: pilzn/pale ale podstawa, dodatek karmelowych jasnych; chmielenie: Ahtanum 20 g, Saaz 20 g, Cascade 20 g - 60' whirlpool 70 st. C; na zimno minimum Amarillo 30 g, Citra 30 g. Następujące problemy - czy 120 g chmielu pozwoli uzyskać 10-16 IBU w takim schemacie? Czytałem, że gotowanie chmielu konserwuje aromat, czy w takim chmieleniu aromat będzie uciekał szybciej, jak myślicie? ZAPRASZAM DO DYSKUSJI Edytowane 19 Lipca 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 (edytowane) Jeśli macie jakieś namiary jak wyliczyć goryczkę podczas whirlpoola poproszę o takie info. 24 IBU otrzymałeś z tego chmielenia. Beersmith liczy goryczkę pochodzącą z chmieli na whirpool'u. Zatem nie jest prawdą, że izomeryzacja alfa kwasów nie zachodzi w 80 st. C, 80 °C jest granicą, gdzie izomeryzacja gwałtownie przyśpiesza. Przez 60' nie straciło aromatu chmielowego? lepszym rozwiązaniem będzie użycie tych chmieli, które mają mocny aromat, ale niski poziom alfa kwasów. Gdzieś czytałem, że w charakterze goryczki większą rolę ogrywa zawartość myrcenu, ilość AK jest cechą wtórną. Następujące problemy - czy 120 g chmielu pozwoli uzyskać 10-16 blg w takim schemacie? IMHO 120 g do 16°Blg to trochę mało. //EDIT: nie doczytałem, że chodzi o IBU 20,00 g Ahtanum [6,00 %] - Steep/Whirlpool 60,0 Hop 6,1 IBUs 20,00 g Cascade [5,50 %] - Steep/Whirlpool 60,0 Hop 5,6 IBUs 20,00 g Saaz [3,75 %] - Steep/Whirlpool 60,0 mi Hop 3,8 IBUs 30,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 0,0 IBUs 30,00 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 0,0 IBUs Razem:15,4 IBU Edytowane 19 Lipca 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Witam bd robił malinowe z resztek jaka ilosc xylitolu dodac aby nie przesadzic na 0.5 butelke. Przepraszam jesli bylo juz o tym mowione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 pierwszy post ;/ - sprawdzone dawki tego słodzika to 4-8 tab/litr (4-półsłodkie, 6-słodkie, 8-bardzo słodkie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Do części butelek sypnij więcej, do części mniej i sam się przekonasz ile dla ciebie jest optymalnie. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tylko ze ten xylitol jest w proszku ile to moze byc gram ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tylko ze ten xylitol jest w proszku ile to moze byc gram ?? Niezbędnym wyposażeniem piwowara jest waga Albo wizyta w lidlu i Cologran za 6 zł w tabletkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Mam wage ale co z tego jesli nie wiem ile mam uzyc na 500ml. Ile ma jedna tabletka gram ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Tabletek nie ważysz ja wrzuciłem 2 tabletki cologranu na butelkę 0,5 litra i moim zdaniem słodycz jest optymalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abelard Park Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 (edytowane) Mam wage ale co z tego jesli nie wiem ile mam uzyc na 500ml. Ile ma jedna tabletka gram ? 1200 tab. = 72 g. więc jedna tabletka powinna ważyć 0,06 g. Zakładając 4 tab. na 0,5 l. (ja tyle dawałem do cydru) będzie to ok. 2,5 g. na 10 l. piwa. Przelicznik czysto orientacyjny, na podstawie danych z opakowania. Edytowane 25 Lipca 2014 przez Abelard Park Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się