BuDeX Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Miód daje smak ale daje go mało (w końcu miód to nie sam cukier) A tutaj się nie zgodzę. W moim miodowym daje 1kg miodu (ok. 20% wagi surowców fermentowalnych), daję go na 0' albo na whirlpool i smak i aromat miodu jest bardzo wyraźny. Chyba też kwestia miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Ja napisałem to orientacyjnie, na zasadzie "łyżeczka czy 100g da na tyle mało smaku ze może być mało wyczuwalny, jak dasz kg albo 2 to już prędzej", dla zaprzeczenia tezy "z miodu nic nie zostaje w piwie". Oczywiście kwestia miodu i intensywności jego smaku tez jest wazna, gryke dużo łatwiej wyczujesz niż np. mniszkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Oczywiście kwestia miodu i intensywności jego smaku tez jest wazna, gryke dużo łatwiej wyczujesz niż np. mniszkowy Szczerze to ja nie wiem jaki mam rodzaj miodu. Mam od sąsiada z naprzeciwka, z jego małej pasieki i tyle co wiem, to że to miód Majowy, albo Lipcowy w sumie dziś idę zapytać czy majowy już jest to podpytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dopiero mamy kwiecień, to jak chcesz mieć już majowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Dopiero mamy kwiecień, to jak chcesz mieć już majowy Jeszcze tylko tydzień W sumie to idę zaklepać miód, bo schodzi na pniu, ale możę już coś tam ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karolus Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Panowie co sądzicie o pomyśle dodania do resztek po brewkicie małej ilości ekstraktu słodowego (płynnego)? Konkretnie, robiąc piwo z brewkitu dolewam do ~23L, 20 zapakowałbym w butelki, a do pozostałych 3L dodałbym ekstrakt i herbatkę chmielową, a do tego jak w oryginalnym przepisie ~5L wody i 2x 420ml sok malinowy. ma to jakiś sens? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Chciałbym zrobić coś podobnego do produktów autora wątku. Mam na drzewku jakieś 2 kg owoców aronii a w wiadrze fermentuje AIPA. Planuję zrobić z tej aronii sok w sokowniku i dodać to do 5 litrów tego co zostanie w wiadrze po burzliwej. Policzyć cukier, uzupełnić wodą i niby gotowe. Ale mam też jeszcze brewkit Gozdawa pale ale, który chciałbym wykorzystać. Ale teraz pytanie: czy ma sens dawanie soku aroniowego do jasnego piwa? Może lepiej będzie dokupić ciemny ekstrakt i dochmielić całość do sensownej goryczki? Zaznaczam, że moja LP nie krzywi się na goryczkowe piwa, a wręcz przeciwnie. Z drugiej strony aronia jest dość specyficzna, cierpko-gorzka. Radźcie towarzysze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artiluck Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Odkopię wątek, fermentuje sie u mnie właśnie piwko malinowe.Dzięki dla autora za sporą dawkę pomysłów. Dorzucę od siebie 3 grosze- jeśli ktoś szuka dobrego i taniego soku malinowego, to polecam wycieczkę do Lidla- 19% soku malinowego, 11% soku z aronii (paola czy herbapol to wartości rzędu 1%) i bez dodatków acesulfamów i innych sztucznych słodzików. Ja na promocji dałem 2.99 za 430ml butelkę. Dam znać co wyszło, bo dopiero wczoraj wylądowało w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 U mnie też fermentuje malinowo-wiśniowy twór.18l brzeczki 10blg,zacieranej na słodko. Na 5minut dodałem 200g ekologicznej herbaty,z suszonych owoców(malina,hibiskus,czarny bez,dzika róża,wiecej nie pamietam). Chmieliłem na 17-20ibu. Po schłodzeniu,dwie butelki Paoli i 500ml 100%malinowy z ekologicznego sklepu.Bucha malinami z fermentora aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ogólnie świetny jest ten wątek. Co by się nie zrobiło (w granicach elementarnego rozsądku oczywiście) wyjdzie zdatne do picia - czyli tłumacząc na polski - pyszne . Moje aroniowe już dawno wypite. Goryczka z brewkita, plus cierpkość aronii ładnie ze sobą zagrały. Nawet siostra żony, która generalnie nie pije piwa, bo jej niedobrze po sklepowych produktach, wypiła to z przyjemnością i pochlebnym komentarzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Pamiętam,że kiedyś czytałem o ksilitolu.Podobno organizm trzeba przyzwyczaić do niego,za dużo na raz,i mamy rozwolnienie.Możecie potwierdzić,zaprzeczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 2 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2016 Pamiętam,że kiedyś czytałem o ksilitolu.Podobno organizm trzeba przyzwyczaić do niego,za dużo na raz,i mamy rozwolnienie.Możecie potwierdzić,zaprzeczyć? Jeśli używasz dużo cukru na co dzień i nagle zastąpisz go w całości ksylitolem, to tak, będzie problem. Przy spożywaniu piwa bądź cydru z ksylitolem nie zauważyłem tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 siema czy ktoś robił radlera jabłkowego? myślałem nad wykorzystaniem do tego takiego syropu WES 1,6kg. warkę chciałem zrobić tradycyjną z zacieraniem. jakiś pomysł jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Normalnie - zacierasz piwo 6Blg (najlepiej na słodko), rozpuszczasz potem w tym ekstrakt i jak chcesz pochmielić, to gotujesz. Potem standardowo - chłodzenie, fermentacja, rozlew. Tylko musisz czymś na koniec dosłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 myślałem że ten syrop jabłkowy można by dać na ostatnie 10' gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam Posiada może ktoś nowe przepisy na piwo malinowe pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam Posiada może ktoś nowe przepisy na piwo malinowe pozdrawiam Moja warka #27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam Posiada może ktoś nowe przepisy na piwo malinowe pozdrawiam warzysz piwo, dajesz na fermentację cichą 2kg malin i cieszysz się dobrym piwerkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Hej! a ja dzisiaj zlewałem dry stouta na cichą i pomyślałem że zrobię takie kobiece śliwkowe, może i malina z ciemnym nie pasuje jak pisze autor wątku Zbyszek T ale ciemna śliwka czemu nie? Dwa kilo słodziutkiej węgierki bez pestek podlałem 3/4 kubka wody i wolniutko sobie pyrkało aż puściło sok (40 minut), dodałem garstkę goździków (część pokruszyłem) cynamonu pi razy drzwi (może 3 łyżeczki) ze trzy łyżeczki imbiru posiekanego i pół łyżeczki kardamonu, na koniec 200 gr cukru trzcinowego i jeszcze pogotowałem z 10 minut. Pycha!!! Generalnie trzeba doprawić do smaku, jak kto woli. Po zebraniu części gę!stwy z dry stouta dolałem młodego piwka z powrotem do 5,5 litra, uzupełniłem wodą (5 litrów), herbatką chmielową i ok. 750-800 ml mojego syropu śliwkowego, zamknąłem pokrywę i poszedłem się napić mojego dunkelweizena...co będzie czas pokaże, podziękowania dla autora wątku za inspirację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Czy ktoś z was korzystał z soku EkaMedica? https://www.straganzdrowia.pl/pl/p/Sok-z-malin-100-bez-cukru-500ml/197 Trochę szukałem informacji co tam jest w tych sokach, i trochę do mnie nie trafia, że np. w herbapolu jest mniej niż 1% soku z maliny... Inne soki nie wyglądają znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Pytanie troche ogólnie, jakie style sie nadają najlepiej do dosmaczania? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Ostatnio nawarzyłem warkę Miodowego - jasnego. Słód pilzneński 3 kg Płatki owsiane 0,5 kg Ksylitol 0,5 kg Miód 2 kg Chmielenie Saaz 3x33g Drożdże US-05 Wyszło koło 16 Blg, po fermentacji mętne było - co pewnie jest zasługą płatków owsianych. Na szczęście żelatyna pomogła. Wyszło równo 50 butelek, super piwko :-) Nathandrel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Został jakiś posmak miodu? Bo drożdże takie cukry zjadają raczej do samego końca. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Właśnie Zbyszku napisz czy coś ze smaku/aromatu miodu zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się