hoirack Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 No właśnie Co bardzo ciekawe mam już za sobą 6 warek i ani jednej górnej fermentacji. W tym roku chciałbym coś uwarzyć angielskiego. Moje pytanie brzmi czy jest jakaś różnica między tymi drożdżakami? Chciałbym zaobserwować jakieś posmaczki estrowe. I czy sprawiają jakieś problemy wychowawcze? Chyba nie powinno być żadnych problemów z odfermentowaniem. Mam zamiar fermentować w piwniczce bo w lecie jest tam około 20 °C. Proszę doradźcie coś początkującemu ( 6 wareczek to niezbyt wiele ). I może jeszcze czy suche drożdże do weizenów dają pożądany efekt? Pozdrawiam Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 US-05 są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 20 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A dokładniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Ja również na początek przygód z górną fermentacją polecam US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 na mój gust lepsze smakowo i temperaturowo-większa rozpiętość,w tych drugich nie ma nic zachwycającego-takie zwykłe drożdże bez specjalnego charakteru. Arkis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Witam Tutaj masz opis tych drożdży http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Fermentis_Safale_S-04 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Fermentis_Safale_US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 na mój gust lepsze smakowo i temperaturowo-większa rozpiętość,w tych drugich nie ma nic zachwycającego-takie zwykłe drożdże bez specjalnego charakteru. "Lepsze" bo dają dość czysty smak, a często krytykowane za dość niską flokulację. Ja bym wybrał S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 na mój gust lepsze smakowo i temperaturowo-większa rozpiętość' date='w tych drugich nie ma nic zachwycającego-takie zwykłe drożdże bez specjalnego charakteru.[/quote']"Lepsze" bo dają dość czysty smak, a często krytykowane za dość niską flokulację. Ja bym wybrał S-04. Ja również S-04, według mnie najlepsze suche do ale. Szybkie, bardzo ładnie od fermentowują piwo i bardzo klarownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą Pod tym kątem różnica między tymi drożdżami jest bardzo duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 przecież na us05 też są bardzo klarowne,no chyba ,że ktoś ma ciśnienie pić jeszcze z niedofermentowaną glukozą Nie lubię się męczyć z tym kożuchem drożdży jaki pozostaje na piwie po fermentacji, która się już praktycznie skończyła. S-04 - 4-5 dni w 16°C i już łanie są na dole, a piwo jest już odfermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Do piw angielskich lepsze są S-04, dają sporo estrów i "angielskich " smaczków. US-05 to drożdże amerykańskie, czyste, mało estrowe, nadaja się do czystych piw - szkockich, może irlandzkich i oczywiście amerykańskich. Oba szczepy są chwalone i godne polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Użyte drożdże mają wpływ na smak piwa, przemienne zastosowanie obydwu w/w szczepów pozwoli wybrać ten, który odpowiada naszym gustom. Dla mnie lepszym szczepem są US-05, ale stout robiony na S-04 bardziej mi smakował. Edytowane 21 Czerwca 2011 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 To teraz sam już nie wiem... Chyba zrobię jedno na takich i jedno takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja też do angielskich użyłbym (zresztą na takich mi piwo obecnie fermentuje - styl angielski ) US-5. Zresztą sama specyfikacja US-4 angielskie, US-5 amerykańskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź) Lepiej idź do sklepu i kup se je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) Do piw angielskich lepsze są S-04, dają sporo estrów i "angielskich " smaczków.US-05 to drożdże amerykańskie, czyste, mało estrowe, nadaja się do czystych piw - szkockich, może irlandzkich i oczywiście amerykańskich. Oba szczepy są chwalone i godne polecenia. Na 100% zgadzam się z Coderem, po prostu to zależy jakie piwo chcesz uwarzyć; angielskie piwo to S-04. Dodam tylko że moim zdaniem jeszcze lepsze niż S-04 są Danstar Nottingham i do tego podobno są najczęściej stosowane do angielskich Ales przez browary brytyjskie. Tutaj jest mój eksperyment porównania drożdży Nottingham i US-05: http://www.piwo.org/forum/t5388-Porownanie-drozdzy-US-05-i-Nottingham.html Edytowane 21 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 21 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź) Lepiej idź do sklepu i kup se je. Wolałbym swoje bo swoje smakuje lepiej chociażby dlatego, że jest swoje. A chciałem się zwiedzieć, które drożdżaki mi dadzą coś takiego. Nie rozumiem komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Komentarz miał chyba wyrażać stosunek z_bycha do do Ale Ale, które nie ma opinii najlepszego z Ale. Moim zdaniem - jeśli chcesz iść w kierunku ejlowych posmaków - s-04. Robiłem kilka piw na tych drożdżach i wychodzą bardzo smacznie, szybko i są na prawdę klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze Jak celujesz w Ale ale, to WB-06. Ale jak ma być lepsze, to S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoirack Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 dzięki za komentarze, ale chyba popróbuję obu szczepów na podobnym zasypie i już będę wiedział. Komentarz miał chyba wyrażać stosunek z_bycha do do Ale Ale, które nie ma opinii najlepszego z Ale.Moim zdaniem - jeśli chcesz iść w kierunku ejlowych posmaków - s-04. Robiłem kilka piw na tych drożdżach i wychodzą bardzo smacznie, szybko i są na prawdę klarowne. brak doświadczenia u mnie i nie wiem co dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 22 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Każdemu smakują różne rzeczy - de gustibus non disputandum est. Warząc, zobaczysz że smak Ci się bardzo zmieni (czy jak inni wolą to nazywać - wyrobi). A póki co, jeśli chcesz i możesz - zrób 3 warki - na S-04, US-05 i WB-06. Będziesz miał przekrojowe porównanie tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 zrób 3 warki - na S-04, US-05 i WB-06. Będziesz miał przekrojowe porównanie tych drożdży. Albo lepiej: podziel jedną warkę na trzy fermentory i zaszczep każdy innymi drożdżami. To najlepsze porównanie bo przy kolejnych warzeniach może być problem z powtarzalnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Nie wiem czy ktoś z was pił takie piwo ( kupne ): Ale Ale z browaru cornelius. Coś w ten deseń bym chciał uwarzyć tylko oczywiście lepsze No nie wiem moim skromnym zdaniem.(Tylko się nie obraź) Lepiej idź do sklepu i kup se je. Wolałbym swoje bo swoje smakuje lepiej chociażby dlatego' date=' że jest swoje. A chciałem się zwiedzieć, które drożdżaki mi dadzą coś takiego. Nie rozumiem komentarza.[/quote'] Po prostu w Corneliusie mają tylko dwa szczepy drożdży - górne i dolne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się