Jejski Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Skąd ta plotka? Właśnie kiedyś Scooby pisał że miał problemy ze startem na tych drożdżach. Na starym lądzie nie widziałem takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Szybkie pytanie' date=' liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży [b']Danstar Nottingham[/b], i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu... W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń... Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes: pzdr #edit - literówka Tak rodzi sie plotka Za chwilę będzie że "Słyszałem że w CP maję drożdże które nie podejmują pracy : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Szybkie pytanie' date=' liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży [b']Danstar Nottingham[/b], i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu... W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń... Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes: pzdr #edit - literówka Tak rodzi sie plotka Za chwilę będzie że "Słyszałem że w CP maję drożdże które nie podejmują pracy : Kolega pytał konkretnie o CP, więc konkretnie odpowiedziałem, że ostatnio było nawet lepiej, niż w normie (po pół saszetki).. Pierwszy raz czytam o problemach z tymi drożdżami, więc chciałem poznać szczegóły - absolutnie nie wiążę tego pytania z CP... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) Ja to odebrałem jednak tak że pytał o Danstar Nottingham i nadmienił ze kupił w CP edit chyba że był jakiś osobny watek z tą plotka który przeoczyłem. Spokojnie to żart. Ilu forumowiczów tyle interpretacji Edytowane 28 Lipca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 Plotka przyszla z miejsca gdzie mieszka Scooby, czyli USA. Z tego co pamietam byl problem po przepakowaniu drozdzy w mniejsze saszetki. Dotyczylo to wlasnie tych drozdzy, ale nie slyszalem by ktos mial w Europie z nimi problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) właśnie o Scoobie chodzi, ale teraz zobaczyłem że mieszka w USA a nie w Polsce... Dokładnie tak rodzą się plotki;) sorry za zamieszanie ##Edit##: dodam że ktoś swojego czasu napisał o wadzie zamknięcia jednej partii Nottingham, przez co umierały. niestety nie podam źródła, za dużo ostatnio przeczytałem i mieszają mi się wątki Edytowane 28 Lipca 2011 przez pawel1024 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Pytanie: jak zacierać trippela, by gęstość końcowa oscylowała w granicach 2-3°Blg. Wszystkie receptury podają 62°C ~ 40min i 72°C ~ 30min. Doświadczenie jednak mi mówi, że na THG piwo znów odfermentuje do 1°Blg. Czyżby pominąć przerwę maltozową w 62°C i tylko wydłużyć dekstrynującą do 60minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Pytanie: jak zacierać trippela, by gęstość końcowa oscylowała w granicach 2-3°Blg. Wszystkie receptury podają 62°C ~ 40min i 72°C ~ 30min. Doświadczenie jednak mi mówi, że na THG piwo znów odfermentuje do 1°Blg. Czyżby pominąć przerwę maltozową w 62°C i tylko wydłużyć dekstrynującą do 60minut? Jest ryzyko, że wyjdzie piwo prawie bezalkoholowe Jak na nisko odfermentować to skróć maltozową do maksymalnie 20 minut (choć z praktyki tutaj dość mocno rozmija mi się z teorią) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Nie da się zdalnie ocenić jak głęboko odfermentuje piwo, możesz to tylko sam ocenić na podstawie notatek z poprzednich warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja bym 62°C skrócił do max 30min. U mnie przekroczył 10%ABV także schodząc bardzo nisko na THG. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Dzięki. Odwrócę te przerwy. 25' w 64°C i 40' w 73°C. Jak nie spróbuję, się nie przekonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zależy też od słodu i jak szybko się scukrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Mam zamiar jutro uwarzyć piwko w skład którego wejdzie 1000g (około 20%) słodu żytniego. Z pierwszego (i jak do tej pory ostatniego) kontaktu z tym słodem utkwiła mi w pamięci oporna filtracja i "kubusiowata" konsystencja gotowego piwa. W pierwszym piwie słodu żytniego było około 50% a tu ma być 20% - czy ta ilość może wpłynąć (i w jakim stopniu) na konsystencję piwa? Wyczytałem też, że "kleistość" piwa można w pewnym stopniu zmniejszyć zaczynając zacieranie od przerwy w 42-44°C, tylko jak długa ma być ta przerwa? A może jakoś inaczej da się tą kleikowatość stłumić? Pomożecie? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 20% nie powinno zrobić problemów A pomóc może dekokcja i rzeczona przerwa w ~40*, możliwie długa - godzina, dwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) Dzięki za ekspresową odpowiedź! Pierwszy roggen był zacierany z dekokcją i mimo to wyszedł kisiel (zasyp w 62°C). Chyba poprzestanę na godzinnej przerwie w ~42°C (warka po pracy a rano trza wstać). Edytowane 8 Sierpnia 2011 przez prusak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Bałagan, bałagan... Czy powyższe pytania na pewno nadawały się do "ostrego dyżuru"? Czy doświadczony Piwowar z długim stażem na forum, chcący uwarzyć piwo dnia następnego naprawdę musi zadawać pytania w wątku dla potrzebujących pilnej pomocy??? canissapiens 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Bałagan, bałagan... Czy powyższe pytania na pewno nadawały się do "ostrego dyżuru"? Wydawało mi się, że tak. Jeśli jednak się myliłem to proszę o wyrzucenie moich pytań i odpowiedzi na nie z tego wątku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Bałagan' date=' bałagan... Czy powyższe pytania na pewno nadawały się do "ostrego dyżuru"?[/quote']Wydawało mi się, że tak. Jeśli jednak się myliłem to proszę o wyrzucenie moich pytań i odpowiedzi na nie z tego wątku. Pozdrawiam Nie chodzi tylko o Twoje pytanie Całość to jeden wielki chaos. Jeśli ten wątek miałby mieć sens to powinny się tu znaleźć tylko pytania początkujących desperatów typu: "przy wyjmowaniu chłodnicy mucha wpadła mi do brzeczki", "ratunku, zacier nie chce się scukrzyć" "ja już chmielę, a drożdże w starterze nie ruszyły". Prusak, Porter wasze pytania wydają mi się na tyle istotne, że dobrze byłoby je zadać w dedykowanym wątku, czy to w istniejącym o tematyce podobnej do tej poruszonej w pytaniu, lub w nowym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zaraz zaczynam robic dubbla i nie jestem pewien w ktorym momencie nalezy dodac cukry kandyzowane. Nalezy to zrobic od razu podczas zacierania czy dopiero przy chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zaraz zaczynam robic dubbla i nie jestem pewien w ktorym momencie nalezy dodac cukry kandyzowane.Nalezy to zrobic od razu podczas zacierania czy dopiero przy chmieleniu? Dodaj na ostatnie kilka/kilkanaście minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 10,15 minut przed koncem chmielenia bedzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 10,15 minut przed koncem chmielenia bedzie ok? Tak - będzie ok. Zbyt wczesne dodanie zwiększy ekstrakt a tym samym zmniejszy wykorzystanie chmielu. A te kilka/kilkanaście minut to po to, żeby zabić coś co ew. się mogło zalęgnąć na cukrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Dzieki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Szybkie pytanko. Mam aktywowane THG. W piątek zgniotłem kapsułkę , dzisiaj saszetka jest mocno napuchnięta ( w zasadzie w niedziele już była ) . I teraz pytanko. Jak długo może stać aktywowana saszetka ? Przeliczyłem się z czasem , miałem zaplanowane warzenie dzisiaj. Czy do niedzieli saszetka może stać ? Jeśli tak , to jak ją przechowywać ? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Może, włóż ja do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi