Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
Witam!

Jestem w trakcie warzenia Pale Ale z zestawu z BA.

Po negatywnej próbie jodowej dodałem ciemne słody i zastanawiam się ile muszę teraz trzymać cała tą miksturę w okolicach 68 stopni?

Z góry dziękuje za pomoc.

OO, Pale Ale z ciemnymi słodami?

Jeśli to słody karmelowe, to powinny być zacierane od początku.

Jeśli to słody palone, to nie jest to Pale Ale :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja się zabije chyba... Carahell to co za słód?

NA wiki nie ma w ogóle innego słodu niż Pale Ale więc taka mała wpadka może się chyba zdażyć nie?

W końcu ten słód to tylko 0,2 KG.

 

Dobra odnalazłem to jest słód karmelowy. No cóż na błędach się człowiek uczy. Ciekawe czy to znacząco wpłynie na smak...

Edytowane przez Marjan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Carahell to jasny słód karmelowy. Powinieneś go zacierać ze wszystkimi. Potrzymaj 10 min. i nie bierz do głowy.

 

ps. http://www.wiki.piwo.org/index.php/Rodzaje_s%C5%82od%C3%B3w_oraz_ich_zastosowanie#carahell.C2.AE

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie. Mam problem z fermentacją Dubbla..... Nie bulka !!! :D Żarcik ;)

 

Sytuacja wygląda tak. Dubbel nastawiony w sobotę. 16 Blg. 21 litrów w fermentorze wraz z litrowym starterem. Drożdże bardzo aktywne. Nastawiłem w sumie dwa startery , jeden wyszedł z kolby po kilku godzinach. Drugi nastawiłem w większym słoju. Jak pisałem litrowy starter na THG , I zbiór. Po dodaniu do brzeczki fermentacja ruszyła praktycznie w 2 godziny . Stoi to w 18 stopniach. Termometr przyklejony na pojemnik pokazuje 21°C . Dziś rano pokrywa bardzo mocno wybrzuszona. Cała rurka wypełniona pianą oraz zalany trochę dekiel. Teraz kiedy wróciłem z pracy sytuacja się nie pogorsza , ale nie ruszałem tego puki co bo rano nie miałem czasu. I teraz dwa pytania ?

 

1. Co zrobić teraz na szybkiego ? Zdjąć pokrywę , wymyć i zdezynfekować wszystko , zostawić ?

2. Następną warkę planuję na tej samej gęstwie zrobić i ma to być Trippel w okolicach 20 Blg. Skoro przy 16 °Blg drożdże tak szaleją , to przy 20 Blg chyba muszę to nastawic w wannie :D Jedyny sposób to obniżenie temperatury ? A zależało mi na dosyć wysokiej temp fermentacji.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Co zrobić teraz na szybkiego ? Zdjąć pokrywę , wymyć i zdezynfekować wszystko , zostawić ?

2. Następną warkę planuję na tej samej gęstwie zrobić i ma to być Trippel w okolicach 20 Blg. Skoro przy 16 °Blg drożdże tak szaleją , to przy 20 Blg chyba muszę to nastawic w wannie ;) Jedyny sposób to obniżenie temperatury ? A zależało mi na dosyć wysokiej temp fermentacji.

1. Po przechadzkach drożdży zostawiałem jak było a i zmieniałem dekle. W obu opcjach było OK. Opaczność? :D

2. Do znanych drożdży jako wędrowniczki, dawałem rurkę wyprowadzoną do butelki, jak tu

http://www.piwo.org/forum/p105320-09-06-2011-12-10-44.html#p105320

tylko z fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wymień rurkę na świeżą bo będziesz miał problem żeby ją domyć. a dekiel sobie bez większego problemu domyjesz przy przelaniu na cichą.

 

Rób tego tripla tylko zadaj mniej drożdży, przy belgach daje to nawet lepsze rezultaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nic nie robiłem, zostawiłem pokrywę do końca burzliwej. Możesz jedynie umyć rurkę kiedy przestaną dżordże uciekać. Też mi Stefany uciekły. Sposób na następną warkę to blow-off tube. Weizenbock mi napierniczał jak stary Zetor :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okej. Wymyję dekiel i rurkę , potem dezynfekcja piro. Nie mogę patrzeć na ten bajzel . Poza tym muszki zaczynają się interesować . Dzięki serdeczne za szybką reakcję ! Plusiki oczywiście dla Was.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz wstawić wężyk, żeby odprowadzał drożdże do pojemnika.

Możesz wymyć i zamontować jeszcze raz, nie powinny już tak szaleć.

Z tekstu wyczytałem, że robiłeś starter z gęstwy po I zbiorze, czy tak? Jak masz wystarczająco gęstwy, to nie ma potrzeby robić startera.

 

ad 2. wychodzenie drożdży to nie grzech, nie przejmuj się. Najważniejsze się wyluzować. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter był zrobiony w ten sposób. Około 100 ml prosto z fermentatora po poprzedniej warce wlane do 0,5l świeżej brzeczki. Po kilku godzinach połowa objętości znalazła się na blacie :D Potrzymałem go kilka dni , ale nie byłem pewien czy nie jest zakażony ( zapach) więc nastawiłem nowy z płukanej gęstwy która stała 2 dni w lodówce. Fermentator mam standardowy , z HB , czyli 34 litry. Pierwszy raz się spotkałem z tak aktywnymi drożdżami - pierwszy raz mam styczność ze świeżymi drożdżami z saszetki Wyeast. Teraz blow-off już raczej moim zdaniem nie ma sensu , zastosuję to przy tripplu. Teraz muszę to wymyć bo tak jak pisałem - muszki ! Gdyby nie one , nie grzebałbym.

 

Dzięki wszystkim jeszcze raz za rady !

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za czystej ciekawości, jaki ty masz fermentator że te drożdże wolą się wyprowadzić?...

Po jakiejś warce, może przekonasz się, że opuszczą i Twój sprawdzony, ulubiony i zadbany :D

 

Dzisiaj zlewając na cichą doznałem niemiłego odorku po otwarciu fermentora. Na burzliwej London Ale poszalały i 'wyszły', dekiel został niezmieniony. Poprzednie dwie warki na tych drożdżach nie miały takich objawów - spacerowo/zapachowych.

Piwo w smaku b. dobre (oby tak zostało ;) ), efekty :rolleyes: zapachowe z pozostałości na pokrywie i w fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W garze coś 'pod' tripla.

Chciałem dodać 1kg cukru pod koniec gotowania, ale tak coś mnie kusi, żeby wlać syrop podczas fermentacji.

- jaka jest Wasza opinia o momencie dodania: gotowanie/fermentacja?

- o ile °Blg podniesie się gęstość brzeczki (~25l) po dodaniu 1kg cukru? (to pytanie raczej do 'piaskownicy', ale... :) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W garze coś 'pod' tripla.

Chciałem dodać 1kg cukru pod koniec gotowania, ale tak coś mnie kusi, żeby wlać syrop podczas fermentacji.

- jaka jest Wasza opinia o momencie dodania: gotowanie/fermentacja?

Dla drożdży jest zdrowiej, jeżeli cukier dodasz w czasie fermentacji. Ale to też dodatkowa okazja do infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.