czilajn Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Trudno, trzeba część spisać na straty, wsadź fermentor w miednicę i czekaj aż mu przejdzie. Jak dasz radę, to obniż temperature fermentacji. Stoi w 18°C czyli idealnie(według receputry weny ten stout miał stać w 20°C) . Bardziej obawiam się zakażenia niż tych strat. Obniżyć mogę tylko otwierając okno więc może spaść temp. nawet poniżej 10°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 I tak już nic nie zrobisz, jak skończy wyciekać, to zmień rurkę na świeżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 Pilnuj sterylności, wlej do rozpylacza spirytus/piro, cokolwiek,co dezynfekuje oparami i pryskaj czasem. Jak tylko burzliwa będzie dawać oznaki końca, przelewaj na cichą - niech se tam dofermentuje nawet 3°Blg. Mnie koelsch uciekał z fermentora, potem przetrzymałem na cichej za długo i niestety się megazinfekował. Warka #11 w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Własnie nastawiłem starter z zymofermów... Nie wiem czy to normalne, ale przy otwieraniu fiolki z drożdżami musiałem bardzo wolno odkrecać zakretkę bo chciały uciec z fiolki. Poza tym waliły kiszoną kapustą Data przydatności skończyła się miesiąc temu, przegapilem.... Czy cos z nich jeszcze może być dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Własnie nastawiłem starter z zymofermów... Nie wiem czy to normalne, ale przy otwieraniu fiolki z drożdżami musiałem bardzo wolno odkrecać zakretkę bo chciały uciec z fiolki. Poza tym waliły kiszoną kapustą Data przydatności skończyła się miesiąc temu, przegapilem.... Czy cos z nich jeszcze może być dobrego? Ostatnio moje zymofermy poszły w kanał, kiszonka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Cześć Otwierałem w życiu trzy fiolki zymofermów, z wszystkich syczało. No ale żaden nie walił kiszona kapusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Cholera a parę osób juz mnie przestrzegało przed tymi drożdżami.... Przynajmniej nowe doświadczenie... Trza kupić nowe-inne. Jakie polecacie do Koźlaka w razie czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Cholera a parę osób juz mnie przestrzegało przed tymi drożdżami.... Przynajmniej nowe doświadczenie... Trza kupić nowe-inne. Jakie polecacie do Koźlaka w razie czego? W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Syczeć musi, szczególnie jak przedtem chciało sie wymieszać drożdże przez potrząsanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Własnie nastawiłem starter z zymofermów... Nie wiem czy to normalne, ale przy otwieraniu fiolki z drożdżami musiałem bardzo wolno odkrecać zakretkę bo chciały uciec z fiolki. Poza tym waliły kiszoną kapustą Data przydatności skończyła się miesiąc temu, przegapilem.... Czy cos z nich jeszcze może być dobrego? W 3 użytych zenkach żadnej kiszonki nie wyczułem. Lepiej daruj sobie ten starter , szkoda piwa. Napisz jakie to były drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zymoferm Z003-5-36 (Hell, Dunkel, Bock, Keller, Pils) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Cholera a parę osób juz mnie przestrzegało przed tymi drożdżami.... Przynajmniej nowe doświadczenie... Trza kupić nowe-inne. Jakie polecacie do Koźlaka w razie czego? W34/70 Dzięki, z tego co kojarzę to chyba suche? Wystarczy je uwodnic? Jesli tak to zamawiam i w sobotę warze bez pieprzenia sie ze starterami.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zymoferm Z003-5-36 (Hell, Dunkel, Bock, Keller, Pils) Zamawiałeś w wakacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zamawialem je pod koniec pazdziernika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Sprawa ze drożdżami w fiolkach jest trudna. Bo niestety drożdże bardzo szybko zdychają.Najlepiej jest użyć ich max do jednego miesiąca od daty produkcji. Więc najlepiej jest je zamówić tuż przed samym warzeniem. Ale nic jeśli mamy już lekko zleżałem drożdżaki to jedyny sposób na to by je użyć to starter. No i w przypadku drożdży kilku miesięcznych to najlepiej starter w dwóch fazach. Czyli 100ml w pierwszym kroku (dwa dni na namnożenie się) i minimum 1L w drugiej (najlepiej na mieszadle). Powód jest banalny. Producent na przykład WhiteLabs podaje, że żywotność drożdży w fiolce po miesiącu w idealnych warunkach przechowywania to coś chyba ok 80%, a później najprawdopodobniej ilość żywych drożdży spada dramatycznie. Tylko, że transport drożdży na pewno też troszkę odbije się na jakości tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Cholera a parę osób juz mnie przestrzegało przed tymi drożdżami.... Przynajmniej nowe doświadczenie... Trza kupić nowe-inne. Jakie polecacie do Koźlaka w razie czego? W34/70 Dzięki' date=' z tego co kojarzę to chyba suche? Wystarczy je uwodnic? Jesli tak to zamawiam i w sobotę warze bez pieprzenia sie ze starterami....[/quote'] Przy koźlaku bez startera lub gęstwy może być ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Może to fart , ale ja nie miałem większych problemów ani z zenkami ani z wlp , a często zamawiałem z przeceny ( bliskie końca terminu przydatności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Może to fart , ale ja nie miałem większych problemów ani z zenkami ani z wlp , a często zamawiałem z przeceny ( bliskie końca terminu przydatności) Ale co masz na myśli nie miałem problemów. To, że w ogóle ruszyły fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Może to fart ' date=' ale ja nie miałem większych problemów ani z zenkami ani z wlp , a często zamawiałem z przeceny ( bliskie końca terminu przydatności)[/quote']Ale co masz na myśli nie miałem problemów. To, że w ogóle ruszyły fermentację? Tylko drożdże do pszenicznego ruszały długo( 20 godzin 2 fazowy starter) , reszta bez problemu. Ostatnie zymoferm Z012-5-37 mile mnie zaskoczyły , starter ruszył po niecałej godzinie a świeże to one też nie były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wyskoczył mi spory problem, dwie saszetki napęczniały gotowe do zrobienia startera,przepadł mi ekstrakt słodowy.Gdzie w sklepach typu market itp można kupić ekstrakt słodowy ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Raczej problem... jeśli w TESCO czy tym podobnych mają coś do piwowarstwa to jest to brew-kit... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 możesz jakiegoś brewkita spróbować użyć. One bywają w dziwnych miejscach typu Auchan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 kiedyś chyba widziałem w OBI, ale ręki nie dam sobie uciąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Jak na warkę 40 l użyje dwie saszetki drożdży bez robienia startera przy takiej ilości drożdże ruszą i będzie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Wyskoczył mi spory problem, dwie saszetki napęczniały gotowe do zrobienia startera,przepadł mi ekstrakt słodowy.Gdzie w sklepach typu market itp można kupić ekstrakt słodowy ?. Jaki problem zatrzeć parę deko słodu? Policzyć żeby wyszło kilka litrów ok. 10°Blg, zagotować. Zacierać można w jednej temperaturze - 62°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi