Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Misja z nirwielka iloscia wody, na fermentor naciagniety t-shirt i zanurzony w wodzie

A koszulka bawełniana czy z włókien syntetycznych?

A tak poważne, to ma mam pytanie do Kolegi, jakiej wielkości obniżenie temperatury można uzyskać dla tego sposobu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A koszulka bawełniana czy z włókien syntetycznych?

A tak poważne, to ma mam pytanie do Kolegi, jakiej wielkości obniżenie temperatury można uzyskać dla tego sposobu?

Nie testowałem zbytnio, ale wydaje mi się, że 3 stopnie spokojnie.

T-shirt bawełniany, musi przylegać pojedynczą warstwą do fermentora.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciezko bedzie zejsc z temperatura. Nie mam innego miejsca w domu z nizsza temperatura. Ostatecznosc to betonowa podloga w garazu. Tam teoretycznie powinien byc chlod

Teoretycznie? Bierz termometr i zapikalaj zmierzyć temp. przy "betonowej podłodze w garażu", będziesz miał "praktycznie" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zszedlem do okolo 21 stopni dzieki tej koszulce. taka temperatura wystarczy? chyba nalalem za duzo wody do rurki bo od wieczora widze ze cos ruszylo i wypycha wode tak ze niedlugo wyleci z rurki. zostawic to w spokoju?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zszedlem do okolo 21 stopni dzieki tej koszulce. taka temperatura wystarczy? chyba nalalem za duzo wody do rurki bo od wieczora widze ze cos ruszylo i wypycha wode tak ze niedlugo wyleci z rurki. zostawic to w spokoju?

Jeżeli chcesz widzieć efekt 'bulkania' to możesz wylać odrobinę wody, ale uważaj żeby woda podczas wyjmowania rurki nie cofnęła się w kierunku brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy doradźcie. Ostatnio jak uwadniałem drożdże (robiłem to 1 raz) po kilku minutach od zamieszania drożdży które się rozpuściły zauważalna była już ich praca ( zaczęły tworzyć się na powierzchni bąble) w tej chwili czekam już pół godziny (drożdże s-33) i nic... zadawać do brzeczki czy jeszcze czekać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

thx. Napowietrzam jeszcze i zadaje... I tak mam już dość na dziś. Od wczoraj 8 rana na nogach. Same schody przy tej warce i do tego nie wiadomo skąd stada much mimo zamknietych okien. Pewnie i tak coś już się przyplątało

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jakaś masakra co w tym roku się u mnie z tymi "gadami" dzieje.Są wszędzie i w ilościach takich jak w etiopi. Po skończonym warzeniu podłogęmiałem usianą trupami. Ale ale wracając do tematu: rozrobiłem 6 gr s-33 w 60 mml wody. Mam nadzieję że to starczy na 20 ltr. Ostatnio wystarczyło tyle że wb06 ruszyły z kopyta i już po kilkunastu minutach pracowały a tu cisza taka jakby ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jakaś masakra co w tym roku się u mnie z tymi "gadami" dzieje.Są wszędzie i w ilościach takich jak w etiopi. Po skończonym warzeniu podłogęmiałem usianą trupami. Ale ale wracając do tematu: rozrobiłem 6 gr s-33 w 60 mml wody. Mam nadzieję że to starczy na 20 ltr. Ostatnio wystarczyło tyle że wb06 ruszyły z kopyta i już po kilkunastu minutach pracowały a tu cisza taka jakby ...

A nie mieszkasz czasem w okolicy stadniny koni? Muchy w takich okolicach są plagą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam sasiadow a oni mają konie krowki, swinki i inne latajace i pelzajace stworzenia. Moj pech niestety. Wieś jest piękna ale ma tez swoje minusy. Ale... nie zasmiecajmy watku... sorki za off. No chyba ze ktos zna skuteczny sposób jak ograniczyć Dostep much do mojego piwka. Będę wtedy wdzieczny za radę zwlaszcza ze może jutro będę warzyl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, chcę zdezynfekować butelki sodą kaustyczną i w związku z tym dwa pytania:

1) Ile sody do butelki- chcę dać około 6 gram, nie wiem czy nie będzie za mało.

2) Temperatura wody- czy wrzucać do zimnej, letniej, ciepłej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. zabieram się dziś za warzenie klona Pilsnera Urquella, przepis mam w zasadzie gotowy, wszystkie składniki w tym miękką wodę również ale nie jestem pewny co do sposobu chmielenia. Więc tak, na 25 litrów piwa chcę dać 50g saaz do brzeczki przedniej - 130min, 50g - 80min, 50g - 25min(wszystko granulat). Robię ten przepis w zasadzie po raz pierwszy więc nie jestem pewny efektu. Czy taki sposób chmielenia zbliży mojego klona do oryginału czy raczej oddali?

Pozdrawiam.

 

Już nie ważne.

Edytowane przez Kunter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.