Sojer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Miska z niewielką ilością wody, na fermentor naciągnięty t-shirt i zanurzony w wodzie. edit: poprawione błędy Edytowane 13 Czerwca 2012 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Misja z nirwielka iloscia wody, na fermentor naciagniety t-shirt i zanurzony w wodzie Pozwolę sobie przetłumaczyć: Miska z niewielką ilością wody...reszta wiadomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Misja z nirwielka iloscia wody, na fermentor naciagniety t-shirt i zanurzony w wodzie A koszulka bawełniana czy z włókien syntetycznych? A tak poważne, to ma mam pytanie do Kolegi, jakiej wielkości obniżenie temperatury można uzyskać dla tego sposobu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 A koszulka bawełniana czy z włókien syntetycznych? A tak poważne, to ma mam pytanie do Kolegi, jakiej wielkości obniżenie temperatury można uzyskać dla tego sposobu? Nie testowałem zbytnio, ale wydaje mi się, że 3 stopnie spokojnie. T-shirt bawełniany, musi przylegać pojedynczą warstwą do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 ciezko bedzie zejsc z temperatura. Nie mam innego miejsca w domu z nizsza temperatura. Ostatecznosc to betonowa podloga w garazu. Tam teoretycznie powinien byc chlod Teoretycznie? Bierz termometr i zapikalaj zmierzyć temp. przy "betonowej podłodze w garażu", będziesz miał "praktycznie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 zszedlem do okolo 21 stopni dzieki tej koszulce. taka temperatura wystarczy? chyba nalalem za duzo wody do rurki bo od wieczora widze ze cos ruszylo i wypycha wode tak ze niedlugo wyleci z rurki. zostawic to w spokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 zszedlem do okolo 21 stopni dzieki tej koszulce. taka temperatura wystarczy? chyba nalalem za duzo wody do rurki bo od wieczora widze ze cos ruszylo i wypycha wode tak ze niedlugo wyleci z rurki. zostawic to w spokoju? Jeżeli chcesz widzieć efekt 'bulkania' to możesz wylać odrobinę wody, ale uważaj żeby woda podczas wyjmowania rurki nie cofnęła się w kierunku brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 jest wszystko spoko bulga co okolo 20 sekund, oby nie bylo zadnej infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Koledzy doradźcie. Ostatnio jak uwadniałem drożdże (robiłem to 1 raz) po kilku minutach od zamieszania drożdży które się rozpuściły zauważalna była już ich praca ( zaczęły tworzyć się na powierzchni bąble) w tej chwili czekam już pół godziny (drożdże s-33) i nic... zadawać do brzeczki czy jeszcze czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Spokojnie zadawaj, wystartują w brzeczce, ja tak zawsze robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 thx. Napowietrzam jeszcze i zadaje... I tak mam już dość na dziś. Od wczoraj 8 rana na nogach. Same schody przy tej warce i do tego nie wiadomo skąd stada much mimo zamknietych okien. Pewnie i tak coś już się przyplątało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A że się tak zapytam - na co czekać, aż jeszcze bardziej urosną? Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 A zasady BHP? Tabliczka -"Zakaz wstępu muchom wzbroniony"powinna zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 To jakaś masakra co w tym roku się u mnie z tymi "gadami" dzieje.Są wszędzie i w ilościach takich jak w etiopi. Po skończonym warzeniu podłogęmiałem usianą trupami. Ale ale wracając do tematu: rozrobiłem 6 gr s-33 w 60 mml wody. Mam nadzieję że to starczy na 20 ltr. Ostatnio wystarczyło tyle że wb06 ruszyły z kopyta i już po kilkunastu minutach pracowały a tu cisza taka jakby ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 mija 6 dzien fermentacji blg spadlo do 2 z poczatkowych 10. wyglada to wszystko jak na zdjeciach: Czy wszystko jest w porzadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Wygląda ok. Pikne widoki edit: Tego typu pytania proszę nie zadawać w ostrym dyżurze! Czy to wymagało pilnej pomocy ? (pytanie retoryczne!) Edytowane 19 Czerwca 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 masz racje. sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 ładne Piwko... będzie smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 To jakaś masakra co w tym roku się u mnie z tymi "gadami" dzieje.Są wszędzie i w ilościach takich jak w etiopi. Po skończonym warzeniu podłogęmiałem usianą trupami. Ale ale wracając do tematu: rozrobiłem 6 gr s-33 w 60 mml wody. Mam nadzieję że to starczy na 20 ltr. Ostatnio wystarczyło tyle że wb06 ruszyły z kopyta i już po kilkunastu minutach pracowały a tu cisza taka jakby ... A nie mieszkasz czasem w okolicy stadniny koni? Muchy w takich okolicach są plagą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Mam sasiadow a oni mają konie krowki, swinki i inne latajace i pelzajace stworzenia. Moj pech niestety. Wieś jest piękna ale ma tez swoje minusy. Ale... nie zasmiecajmy watku... sorki za off. No chyba ze ktos zna skuteczny sposób jak ograniczyć Dostep much do mojego piwka. Będę wtedy wdzieczny za radę zwlaszcza ze może jutro będę warzyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam, chcę zdezynfekować butelki sodą kaustyczną i w związku z tym dwa pytania: 1) Ile sody do butelki- chcę dać około 6 gram, nie wiem czy nie będzie za mało. 2) Temperatura wody- czy wrzucać do zimnej, letniej, ciepłej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 1 mała łyżeczka na butelkę. 2 im cieplejsza tym lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio113 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Thx, działam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. zabieram się dziś za warzenie klona Pilsnera Urquella, przepis mam w zasadzie gotowy, wszystkie składniki w tym miękką wodę również ale nie jestem pewny co do sposobu chmielenia. Więc tak, na 25 litrów piwa chcę dać 50g saaz do brzeczki przedniej - 130min, 50g - 80min, 50g - 25min(wszystko granulat). Robię ten przepis w zasadzie po raz pierwszy więc nie jestem pewny efektu. Czy taki sposób chmielenia zbliży mojego klona do oryginału czy raczej oddali? Pozdrawiam. Już nie ważne. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Kunter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi