piwcur Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 No właśnie w tym jest problem że stłukł się zanim zmierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) No właśnie w tym jest problem że stłukł się zanim zmierzyłem. Jakimi drożdżami i w jakiej temperaturze fermentowałeś? Jeśli to te z brewkita to 1,5 tygodnia w ok. 20 stopniach i butelkuj. Nie przyśpieszaj tego bo będziesz mieć zamiast piwa stres że ci piwo wybuchnie. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Mam piwko na us-04 i aktualnie ok. niecałych 4 blg, ale bardzo powoli jeszcze pracuje, a jest taka sytuacja że potrzebuję z niego gęstwy - może jeszcze z 1 blg dofermentuję, ale muszę go butelkować, ktoś się orientuje o ile m/w zmniejszyć ilość cukru /l do refermentacji żeby nie przegazować? Zważywszy że to bitter i nie musi być specjalnie nagazowany zakładam wstępnie 4g/l, nie będzie za dużo? Edytowane 3 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 doprecyzuj, US-05 czy S-04? bo to różnica. Nie wiem jak zacierałeś, ale przypuszczam, że zejdą jeszcze z 1blg co daje 10g cukru w litrze, co znowu równa się GRANATY!!! Jeżeli potrzebujesz gęstwę to zlej na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jeśli masz wystarczająco długą łyżkę to można ją wysterylizować i wyciągnąć trochę gęstwy bez ruszania piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) chodziło mi o s-04, jakbym miał do czego zlać na cichą to bym gitary nie zawracał . Przy założeniu zejścia o 1 blg i odpuszczeniu surowca do refermentacji dalej istnieje ryzyko granatów? Przy standardowych 8g/l nagazowanie nie jest zbyt duże, 2g/l chyba aż takiej różnicy nie zrobią? WiHuRa, piwo mam wyklarowane, szkoda go tak mącić. Mam do dyspozycji niezawodne pet'y 0'9l, biorąc pod uwagę że to bezpieczne rozwiązanie chyba warto zaryzykować, jak myślicie (chociaż wolałbym przelać chociaż część w szklane). Edytowane 3 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 S-04 nie są bardzo żernymi drożdżami, myślę, że zejdą Ci poniżej 3blg. Cukru 10g/l to trochę dużo, a 12g/l to zdecydowanie powyżej jakiejkolwiek granicy. Jak chcesz ryzykować to OK, ewentualnie piwo będzie do wypicie w ciągu tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Lepiej zaczekac kilka dni, niz zlac zbyt szybko. Wiec jak sie nie spieszy to lepiej odczekac nawet tydzien dluzej. A jak sie spieszy, to ryzyko bierzesz na siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Na chwilę obecną mam dokładnie 3.5 blg, Makaron, normalnie sam bym tak innym poradził , ale mam okienko na warzenie i nie chciałbym tego zmarnować. Zrobię tak że załaduje 80% w plastikowe pety, 20% w szkło które umieszczę w bezpiecznym miejscu (zamykana skrzynka), i po dwóch tygodniach sprawdzę stopień nagazowania w petach zanim zacznę ruszać szklane, najwyżej wezwę saperów . Edytowane 3 Czerwca 2013 przez Rysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 a nie taniej będzie zamówić jedne fermentor więcej - koszt jest mniejszy niż wzywanie saperów, czy operacja plastyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 a nie taniej będzie zamówić jedne fermentor więcej - koszt jest mniejszy niż wzywanie saperów, czy operacja plastyczna Mam już 5, ale chwilowo wszystkie poza jednym na filtrowanie/rozlew pozajmowane, zwiększyłem moce produkcyjne na sezon wakacyjny i tak wyszło . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 miałem tak samo i tylko raz zrobiłem ten błąd i zabutelkowałem za wcześnie - oj były granaty rozpryskowe. Od tej pory mam 15 fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jeśli już musisz butelkować/przelewać na cichą to w sytuacji awaryjnej zmień chwilowo zasotosowanie wiadra do filtracji/rozlewu. Zlej do niego piwo na cichą. Tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Jeśli już musisz butelkować/przelewać na cichą to w sytuacji awaryjnej zmień chwilowo zasotosowanie wiadra do filtracji/rozlewu. Zlej do niego piwo na cichą. Tyle Będzie potrzebne do filtrowania na jutrzejsze warzenie, nie obędzie się bez rozlewania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 No wiadomo, ale po filtracji już potrzebne nie bedzie Brzeczkę będziesz miał po warzeniu w garze. Kończysz filtrować --> Myjesz wiadro --> zlewasz piwo na cichą --> dekantujesz brzeczkę z gara prosto na drożdże do wiadra. Wszyscy zadowoleni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Mocno kombinowane, ale w sumie to masz rację , chyba tak zrobię, przy okazji możę wrzucę jeszcze jakiś chmiel na zimno, niech sobie dochodzi jeszcze do końca tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Mocno kombinowane, ale w sumie to masz rację , chyba tak zrobię, przy okazji możę wrzucę jeszcze jakiś chmiel na zimno, niech sobie dochodzi jeszcze do końca tygodnia. Nie takie kombinacje się uprawiało, ale wniosek jeden: Dokupić wiader Chmiel na zimno na pewno nie zaszkodzi Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 dekantujesz brzeczkę z gara prosto na drożdże do wiadra. a jednak nie wszyscy zadowolenitaka gęstwa zawiera sporo martwych drożdży, lepiej ją zebrać do sterylnego naczynia i przepłukać czystą wodą, martwe drożdże opadną na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 po 9 dniach refermentacji otwieram malinowe, a tu zonk bez gazu, jedno mogło się zdarzyć, kolejne też bez gazu, kolejne również, i co teraz mam zrobić? po otwierać dodać cukru i po tygodniu sprawdzić??? Proszę o odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 czekac i przeniesc w cieplejsze miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 czły czas jest w temp 20 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 ile cukru/l dodałeś? Albo za mało cukru, albo drożdże słabe, albo zamknięcie nieszczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 4 gramy cukru na 0,5L + 6 gram ksylitolu na 0,5L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 to albo masz wątłe drożdże, albo butelki nieszczelne. Jeśli jesteś pewien szczelności to niech posiedzą dłużej w cieple, może w końcu przejedzą. Poza tym możesz wstrząsnąć butelkami żeby równomierniej rozprowadzić drożdże i ewentualny cukier zalegający przy dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 3 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 ok dzięki, butelki na pewno są szczelne, może to te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi