Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) następnym razem lepiej to zaplanuję Czasami jak sam widzisz są rzeczy, które w ostatniej chwili popsują nawet najlepsze plany i chyba trzeba zrobić jakieś zakupy, bo w czym robić 3l starter ? Pamiętaj, że wielkość startera jest uzależniona od ilości potrzebnych komórek drożdżowych czy też dodatkowo czynników typu data drożdży, sposób robienia startera itp. Ewentualnie do kega się objedzie ale do butelki lepiej żeby nic nie wpadło. Później ciężko się otwiera takie butelki Edytowane 13 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Ja bym powiedział że i cold crash i pończocha. I nawet wtedy część tego pyłu chmielowego pewnie dostanie się do butelek. Piwo chmielone na zimno zawsze będzie nieco zmętnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 jak Ci opadnie po chłodzeniu przy dekantacji coś tam jeszcze poleci No wiesz co kolego WiHuRa tego to się podobie nie spodziewałem Mi nie opada Pończocha to wiadomo na filtracje przy dekantacji będzie pracować. Sądziłem, że cold crashing trochę wyklaruje to piwo, bo przed chmieleniem było super klarowne. W ogóle odkąd warzę na nowym sprzęcie to brzeczkę mam znacznie klarowniejszą po gotowaniu niż na starym sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Nie od dziś wiadomo że w zimnej cieczy opada ... chmiel Jak Ci się chce i masz możliwość to jak najbardziej schłodź, to na pewno pomoże. Edytowane 13 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Od kiedy ja stosuje pończochę do dekantacji przy rozlewie to nie mam chmielu w butelkach a każde moje dotychczasowe piwo było chmielone na zimno. W czasie cichej tak po 3-4 dniach polecam trochę poruszać wiadrem to chmiel dużo szybciej opadnie na dno a to co zostanie na powierzchni pończocha na pewno wyłapie. No i oczywiście nie wlewamy do butelki ostatków z dna wiadra do rozlewu bo tam zawsze coś chmielu będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 No i oczywiście nie wlewamy do butelki ostatków z dna wiadra do rozlewu bo tam zawsze coś chmielu będzie. Ja zawsze wlewam... Tylko oznaczam butelki markerem jako "wadliwe" Często są to butelki napełniane już z mniejszą starannością o sterylność, więc zawsze są dla mnie, a nie dla znajomych... no i opróżniam je w pierwszej kolejności. Jak do tej pory nie zauważyłem większej różnicy między tymi ostatnimi a resztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 No i oczywiście nie wlewamy do butelki ostatków z dna wiadra do rozlewu bo tam zawsze coś chmielu będzie. Ja zawsze wlewam... Tylko oznaczam butelki markerem jako "wadliwe" Często są to butelki napełniane już z mniejszą starannością o sterylność, więc zawsze są dla mnie, a nie dla znajomych... no i opróżniam je w pierwszej kolejności. Jak do tej pory nie zauważyłem większej różnicy między tymi ostatnimi a resztą. OK, ja też tą ostatnia butelkę oznaczam i wypijam jako pierwszą żeby sprawdzić nagazowanie i efekt końcowy. Ale w fermentorze i tak zostaje jakieś 50 - 100 ml piwa z dość dużą ilością takiego chmielowego szumu i tego nie polecam upychać do butelek Choć różnie to bywa bo czasem te 50 ml brakuje akurat do pełnej butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Widzę ze nie tylko ja jestem łasy na piwo Tak samo, końcowe zlewam do butelek które później oznaczam, jako potencjalnie "wylatujące" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keks Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jak myślicie, czy 7 blg to wysoko jak na przelewanie na cichą? Robię APA początkowo miałem 16 blg, na burzliwej jest 9 dzień z drożdżami US-05, próbowałem jest lekko kwaskowate i dosyć "mocne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Bardzo kiepskie odfermentowanie, ale się zdarza. Nie wiem czy byłby to najlepszy pomysł, ale ja bym spróbował to lekko zamieszać (całym wiadrem, bez otwierania) i poczekać jeszcze 2 dni, jak nie będzie zmian to na cichą... Ewentualnie przelewanie na cichą można całkowicie pominąć (podobno) i przetrzymać ze 3tyg w jednym fermentorze. Edytowane 15 Listopada 2014 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Zostaw, żeby fermentowało- piwo może spokojnie postać 2-3 tygodnie. Jak dawałeś jedną saszetkę drożdży to IMHO za mało, żeby fermentacja szła sprawnie i bez efektów ubocznych (fuzle- "mocne" piwo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Sprawa wygląda tak, wczoraj uwarzyłem oatmeal stouta. Otrzymałem 32L brzeczki o ekstrakcie 13-14blg. Prawie 30% zasypu stanowiły płatki owsiane. Brzeczka jest gęsta, treściwa, kremowa zastanawiam się czy nie za bardzo. Zastanawiam się ile można bezpiecznie dolać roztworu wody i cukru o ekstrakcie 13blg żeby zmniejszyć treściwość/gęstość ale jednocześnie nie wprowadzić jakichś bimbrowych aromatów/smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Jakie drożdże będą fermentowały to piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zastanawiam się ile można bezpiecznie dolać roztworu wody i cukru o ekstrakcie 13blg Nie dolewa się żadnego roztworu tylko zwykłej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Kolega chce dosypać cukru aby uwytrawnić piwo. Dla mnie bezpieczna wartość to mniej więcej do 5% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ale on chce żeby blg początkowe dalej było 13, a tresciwosc była zmniejszona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zastanawiam się ile można bezpiecznie dolać roztworu wody i cukru o ekstrakcie 13blg Nie dolewa się żadnego roztworu tylko zwykłej wody. A dlaczego nie dolewać roztworu z cukrem jak chce? Podejrzewam, że piwo wydaje mu się zbyt ciężkie, a biały cukier dodałby odrobinę wytrawności i spłycił to piwo (poprzez głębsze odfermentowanie) stąd taki pomysł. Choć za dodawaniem cukru buraczanego nie jestem to w niektórych przypadkach można to zrobić Tu dodanie wody obniżyło by tylko moc piwa, natomiast odczucie oleistości z owsa niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) A dlaczego nie dolewać roztworu z cukrem jak chce? Podejrzewam, że piwo wydaje mu się zbyt ciężkie, a biały cukier dodałby odrobinę wytrawności i spłycił to piwo (poprzez głębsze odfermentowanie) stąd taki pomysł. Krzysiek, ale nie brałem pod uwagę tego, że chce żeby mu finalnie bardziej odfermentowało (czyli powiedzmy zmniejszyć jego treściwość) - moja wypowiedź tyczyła się tylko tzw. rozwodnienia do danej gęstości - tak zrozumiałem jego pytanie. Jeżeli natomiast chodziło o to, o czym piszesz (a ja źle zinterpretowałem pytanie autora) to oczywiście taki zabieg ma rację bytu. Edytowane 18 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Jakie drożdże będą fermentowały to piwo? s-04 Ale on chce żeby blg początkowe dalej było 13, a tresciwosc była zmniejszona dokładnie, o to mi chodzi. Edytowane 18 Listopada 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 To tak jak Wihura pisał nie więcej niż 5% zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Drobny problem ze starterem. Robię swój pierwszy starter, no i zaczął spacerować w nocy. Wstrzymałem mieszanie mieszadłem, piana nie dawała możliwości dalszego mieszania no i dalej fermentuje. Drożdże FM26 Będzie się nadawał do użytku? Jak tak to w jaki sposób się za niego zabrać, poczekać dzień dłużej przetrzymując go w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) A z czego ten starter ? Bezpośrednio z fiolki ? Ile litrów i w jakim naczyniu ? Trochę piany na starterze bywa, ja zostawiłeś mało przestrzeni to piana wyjdzie. Jeśli zachowałeś czystośc naczynia (pokrywki) to nic złego nie powinno się wydarzyć. Edytowane 18 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Starter był przygotowany wczoraj, wysłodziłem niewielką ilość słodu pale ale. Fiolka była wyciągnięta 2h przed zadaniem, wymieszana no i wlana do ok.27oC . Naczynie to kolba 1L, przestrzeni mogło zostać trochę mało bo wlałem 1l brzeczki około 8-9oBLG. Do czasu kiedy poszedłem spać piany było troszeczkę, po czym jak się obudziłem, płynu uciekło z 50ml. Edytowane 18 Listopada 2014 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Skoro już wszystko przeżarły, bo rozumie że piana już opadała, to możesz je wstawić do lodówki do dnia warzenia. Chyba że warzysz dziś to nie ma potrzeby. Edytowane 18 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Piana dalej szaleje, poczekam aż przestanie i do lodówki a jak dziś będę na siłach to dziś uwarzę . Bałem się że problemem będzie spacer drożdży. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi