Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, tak, dobrze przeczytałem. Tu potwierdzenie, nowa wersja saszetki z informacją o 10/15L:

10789.jpg

 

i wersja stara, z 20-30L:

499000003638-2.jpg?1360056196

 

Dobra informacja jest taka, że fermentacja ruszyła dziś rano, czyli po jakiś 12 godzinach od zadania drożdży. Tak więc już na pewno nic z piwem nie bedę robił, niech fermentuje tak jak jest ;)

Edytowane przez JanuszMiliard
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie, 

 

moje pierwsze piwko z brewkita Pale Ale Gozdawy bulka w fermentorze. Wszystko zrobione zgodnie z wiedzą której tutaj na forum nabyłem. Brzeczka zagotowana, wszystko co miało z nią kontakt porządnie wysterelizowane. Drożdze uwodniały się około 30 min w temperaturze ok 25 stopni. Przelałem brzeczkę do fermentora, uzupełniłem chłodną wodą z baniek do 23l i osiągnąłem 23 stopnie. Zadałem drożdze wczoraj o 10.30. Około 23 w nocy tego samego dnia ruszyła fermentacja, wieko nabrzmiało, woda w rurce bulka.

 

Niepokoją mnie dwie rzeczy:

- temperatura w kuchni jest stała i wynosi 22 stopnie (+-0.5, nie więcej), fermentor stoi w rogu, na płytkach ceramicznych. Zanim fermentacja ruszyła temperatura brzeczki zatrzymała się w 22 stopniach i o dziwo po starcie drożdzy nie podniosła się? Ciągle wynosi 22 stopnie. Czy to możliwe że płytki tak chłodzą zawartośc fermentora? (są dość chłodne)

- piana. Mam biały fermentor i jeżeli nie podświetle latarką to nic nie widzę. Ale wydaje mi się że piany jest max pół centymetra, czy to normalne? Rurka bulka co kilkanaście sekund od kiedy równo 24h zaczęło się coś dziać. Przełamałem ciekawość i nie otwierałem fermentora.

 

Blg 11 przed zadaniem drożdzy, czy temperatura brzeczki nie powinna podskoczyć i czy brak piany bądź piana minimalna to wszystko ok? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomnialem o drożdzach napisać, Niby S-33, oznaczone jako PAY7, wyczytalem ze to nazwa Gozdawy właśnie na S-33, dwie doby od ich zadania, 36h bulgoce, ciągle jednostajnie, temperatura otoczenia jak i brzeczki ciągle również bez zmian 22 stopnie. Dzięki za uspokojenie, czekam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem dziś przelewać Black IPA i zadać drożdże z fermentora do fermentora do Winter Stout'a. Problem w tym, że mam tylko 1 wolny fermentor.

Czy nie stanie się nic złego jeśli zleję znad drożdży czarną IPĘ, a na te drożdże wleję od razu następne piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno pytanie.

Przy okazji zimowego z wysłodzin zrobiłem American Dry Stout'a (warka 8 l.). W czym fermentować takie maleństwo?

Myślałem o 12-litrowym balonie na wino, który dostałem od znajomego, ale nie jestem w stanie go domyć :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiaderko z Castoramy 15 l będzie dobre ;) Stoją te wiadra zazwyczaj przy kasach. Warto mieć kilka pod ręką.

 

Jak nie możesz domyć to poczytaj o NaOH. Zalej na kilka dni i po krzyku.

Edytowane przez zygberto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Castoramę mam dosyć daleko. A nie mam czasu na zalewanie na kilka dni balona, bo brzeczka stoi i czeka. Jutro jeszcze podjadę do piekarni i zapytam, czy nie mają jakiś zbędnych wiaderek po twarogach np. takie ok. 10 l byłoby super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Castoramę mam dosyć daleko. A nie mam czasu na zalewanie na kilka dni balona, bo brzeczka stoi i czeka. Jutro jeszcze podjadę do piekarni i zapytam, czy nie mają jakiś zbędnych wiaderek po twarogach np. takie ok. 10 l byłoby super.

 

Kup w biedrze OXI około 7 zł gorąca woda (nie wrzątek bo balon może pęknąć), wsyp na te 12 litrów z 5-6 pełnych miarek, balon zalej do pełna poczekaj 1h wylej i przepłucz. Balon będzie wyglądał jak nowy ;) Ja tak teraz myje swoje balony po winie i często butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa mniejsze wiaderka po śmietance ;) Powinny być ok. Dzięki za pomoc :)

 

Ale balon i tak trzeba wyczyścić na przyszłość ;) Spróbuj to OXI mówię ci działa cuda, odrywa każdą pleśń i zabrudzenie jedyny warunek woda musi być gorąca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiaderka po śmietance okazały się idealne. Zostawie je sobie na okazje takich małych wareczek z wysłodzin.

 

Z tym OXI pewnie spróbuje. Ale nie wiem kiedy, bo mam w domu 6 fermentorów, które z reguły mi wystarczają. Chyba, że zrobię jeszcze jakiś cydr ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.