Jacenty Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 zorientowałem się, że wg. producenta nalezy użyć jednej saszetki na 10-15L piwa Dobrze przeczytałeś? Nie widziałem takich saszetek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMiliard Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 (edytowane) Tak, tak, dobrze przeczytałem. Tu potwierdzenie, nowa wersja saszetki z informacją o 10/15L: i wersja stara, z 20-30L: Dobra informacja jest taka, że fermentacja ruszyła dziś rano, czyli po jakiś 12 godzinach od zadania drożdży. Tak więc już na pewno nic z piwem nie bedę robił, niech fermentuje tak jak jest Edytowane 3 Listopada 2015 przez JanuszMiliard Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Drożdże się rozleniwiły czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Albo Fermentis próbuje sobie sprzedaż zwiększyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Albo zaczynają zalecać w końcu prawidłowe dawki? Zresztą to nie temat na ostry dyżur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Witajcie, moje pierwsze piwko z brewkita Pale Ale Gozdawy bulka w fermentorze. Wszystko zrobione zgodnie z wiedzą której tutaj na forum nabyłem. Brzeczka zagotowana, wszystko co miało z nią kontakt porządnie wysterelizowane. Drożdze uwodniały się około 30 min w temperaturze ok 25 stopni. Przelałem brzeczkę do fermentora, uzupełniłem chłodną wodą z baniek do 23l i osiągnąłem 23 stopnie. Zadałem drożdze wczoraj o 10.30. Około 23 w nocy tego samego dnia ruszyła fermentacja, wieko nabrzmiało, woda w rurce bulka. Niepokoją mnie dwie rzeczy: - temperatura w kuchni jest stała i wynosi 22 stopnie (+-0.5, nie więcej), fermentor stoi w rogu, na płytkach ceramicznych. Zanim fermentacja ruszyła temperatura brzeczki zatrzymała się w 22 stopniach i o dziwo po starcie drożdzy nie podniosła się? Ciągle wynosi 22 stopnie. Czy to możliwe że płytki tak chłodzą zawartośc fermentora? (są dość chłodne) - piana. Mam biały fermentor i jeżeli nie podświetle latarką to nic nie widzę. Ale wydaje mi się że piany jest max pół centymetra, czy to normalne? Rurka bulka co kilkanaście sekund od kiedy równo 24h zaczęło się coś dziać. Przełamałem ciekawość i nie otwierałem fermentora. Blg 11 przed zadaniem drożdzy, czy temperatura brzeczki nie powinna podskoczyć i czy brak piany bądź piana minimalna to wszystko ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Temperatura i piana zależa od szczepu drożdży i intensywności fermentacji. Skoro fermentacja ruszyła to nie ma się o co martwić, pozostało cierpliwie czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zapomnialem o drożdzach napisać, Niby S-33, oznaczone jako PAY7, wyczytalem ze to nazwa Gozdawy właśnie na S-33, dwie doby od ich zadania, 36h bulgoce, ciągle jednostajnie, temperatura otoczenia jak i brzeczki ciągle również bez zmian 22 stopnie. Dzięki za uspokojenie, czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 U mnie temperatura zaczyna się podnosić tak ok. 48h po starcie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Dzięki, bede obserwowal i ewentualnie reagował, po jakim czasie mniej więcej podnieść temperature żeby lepiej odfermentowało? Na cichą nie będę przelewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 22 to i tak wystarczająco dużo bez podnoszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 cześć, pierwszy raz dziś chce użyć mchu irlandzkiego i już wtopa na starcie. myślałem że paczka ma 5g a okazało sie że ma 10, a już jest cała nawodniona. czy wpłynie to jakoś negatywnie na piwko? mam to od razu wylać czy wlać na koniec gotowania te 10g mchu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 nic się nie stanie wrzucaj śmiało na 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Miałem dziś przelewać Black IPA i zadać drożdże z fermentora do fermentora do Winter Stout'a. Problem w tym, że mam tylko 1 wolny fermentor. Czy nie stanie się nic złego jeśli zleję znad drożdży czarną IPĘ, a na te drożdże wleję od razu następne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Dzięki, tak zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 I jeszcze jedno pytanie. Przy okazji zimowego z wysłodzin zrobiłem American Dry Stout'a (warka 8 l.). W czym fermentować takie maleństwo? Myślałem o 12-litrowym balonie na wino, który dostałem od znajomego, ale nie jestem w stanie go domyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Wiaderko z Castoramy 15 l będzie dobre Stoją te wiadra zazwyczaj przy kasach. Warto mieć kilka pod ręką. Jak nie możesz domyć to poczytaj o NaOH. Zalej na kilka dni i po krzyku. Edytowane 11 Listopada 2015 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Castoramę mam dosyć daleko. A nie mam czasu na zalewanie na kilka dni balona, bo brzeczka stoi i czeka. Jutro jeszcze podjadę do piekarni i zapytam, czy nie mają jakiś zbędnych wiaderek po twarogach np. takie ok. 10 l byłoby super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Jak nic sensownego nie znajdziesz to podziel i fermentuj w butelkach 5l po wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Castoramę mam dosyć daleko. A nie mam czasu na zalewanie na kilka dni balona, bo brzeczka stoi i czeka. Jutro jeszcze podjadę do piekarni i zapytam, czy nie mają jakiś zbędnych wiaderek po twarogach np. takie ok. 10 l byłoby super. Kup w biedrze OXI około 7 zł gorąca woda (nie wrzątek bo balon może pęknąć), wsyp na te 12 litrów z 5-6 pełnych miarek, balon zalej do pełna poczekaj 1h wylej i przepłucz. Balon będzie wyglądał jak nowy Ja tak teraz myje swoje balony po winie i często butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Mam dwa mniejsze wiaderka po śmietance Powinny być ok. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Mam dwa mniejsze wiaderka po śmietance Powinny być ok. Dzięki za pomoc Ale balon i tak trzeba wyczyścić na przyszłość Spróbuj to OXI mówię ci działa cuda, odrywa każdą pleśń i zabrudzenie jedyny warunek woda musi być gorąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razorro Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ale oxi z biedry zostawia nalot na butelkach ktorego mi sie udalo pozbyc tylko szczotka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Wiaderka po śmietance okazały się idealne. Zostawie je sobie na okazje takich małych wareczek z wysłodzin. Z tym OXI pewnie spróbuje. Ale nie wiem kiedy, bo mam w domu 6 fermentorów, które z reguły mi wystarczają. Chyba, że zrobię jeszcze jakiś cydr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi