ANalfabeta Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Hej,Jestem w trakcie swojego pierwszego warzenia Pale Ale 11°Blg.Zacieram już 30min i próba jodowa po raz drugi wyszła negatywnie czyli nie zabarwia mi zacieru. Wskaźnik nowy z BA kolor ma tylko jasnożółty.Dodaje jakieś 2-3 krople. Żadnej reakcji. Temperatura 68-67°CCoś nie tak z płynem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Dlaczego? Raczej po 30min. już zatarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Trzymać do godziny zgodnie z instrukcją ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ja bym trzymał. Zawsze to lepsza wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Przetrzymane. Teraz czas na filtrację. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Już 7 dni moje AIPA na wyeast 1272 stoi na burzliwej. Pierwszy raz robiłem z 1272, wcześniej zawsze z sucharów US-05. Otwieram wieko i tam jeszcze czapa drożdzowa - mam nie zlewać tylko poczekać kilka dni ? Ale skąd wezmę gęstwę ? Chciałem dzisiaj zlać na cichą i pobrać gęstwę na Imperial IPA, które mi teraz właśnie bulga w garze. Zaraz dodaję chmiel. Co radzicie zrobić ? Dzięki z góry Zbierz z czapy a piwo zostaw. Co Wy wszyscy macie z tym tygodniem burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakuuu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Już 7 dni moje AIPA na wyeast 1272 stoi na burzliwej. Pierwszy raz robiłem z 1272, wcześniej zawsze z sucharów US-05. Otwieram wieko i tam jeszcze czapa drożdzowa - mam nie zlewać tylko poczekać kilka dni ? Ale skąd wezmę gęstwę ? Chciałem dzisiaj zlać na cichą i pobrać gęstwę na Imperial IPA, które mi teraz właśnie bulga w garze. Zaraz dodaję chmiel. Co radzicie zrobić ? Dzięki z góry Zbierz z czapy a piwo zostaw. Co Wy wszyscy macie z tym tygodniem burzliwej? A bo mi się spieszyło z następnym. Zwykle stoi 10-14 dni. Mam nauczkę. Będę bogatszy o doświadczenia. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 To kupuj osobne drożdże, zwłaszcza że to suchary. Lepiej wydać niecałe 10zł na nowe drożdże niż mieć 2 skrzynki niedofermentowanego piwa z diacetylem i aldehydem octowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bakuuu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) To kupuj osobne drożdże, zwłaszcza że to suchary. Lepiej wydać niecałe 10zł na nowe drożdże niż mieć 2 skrzynki niedofermentowanego piwa z diacetylem i aldehydem octowym. Jakie suchary ? Robiłem z płynnych. btw. zmierzyłem - zeszło z 16-tu do 5-ciu. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez bakuuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Jakie suchary ? Robiłem z płynnych. btw. zmierzyłem - zeszło z 16-tu do 5-ciu. Ja Ci radze czekać, po co się narażać na granaty i wady w piwie? Warzenie nie zając, nie ucieknie. Poza tym piwowarstwo uczy cierpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Jak się spieszy to się zbiera drożdże z piany w pierwszych dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Jakie suchary ? Robiłem z płynnych.btw. zmierzyłem - zeszło z 16-tu do 5-ciu. Mój błąd. Rzuciło mi się w oczy US-05, a to było o Twoim poprzednim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Mam pewien dylemat. Otóż uwarzyłem Oatmeal Milk Stouta 17 bg, w ciągu dwóch tygodni w 16 C odfermentował do 7,5 blg po czym przelałem go na cichą. Po ok. 5 dniach w 16 C, kiedy to blg się nie zmieniło przeniosłem go do mieszkania gdzie mam 20 C. Chciałem dzisiaj go butelkować, jednak okazało się, że blg spadło o 0,5 stopnia. I teraz nie wiem, czy butelkować czy nie? Czy jest możliwość, że drożdże jeszcze coś przefermentują? Jutro, a właściwie już dzisiaj wyjeżdżam na święta i piwo zostałoby w mieszkaniu bez nadzoru na ok 5 dni. Dodam jeszcze, że piwa jest 20 l, zostało dodane 0,5 kg laktozy podczas gotowania i było zacierane w ok 67-69 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Jeśli nie jesteś pewny to w 5 dni dłużej na cichej nic się nie stanie i możesz bez obaw zostawić i jechać ze spokojną głową na święta. 0,5 Blg jest w granicy błędu pomiarowego czyli też można przyjąć że wiele się nie zmieniło. Ile dni stało w 20°C? Ile ogólnie czasu było burzliwej i cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Właśnie podobnie pomyślałem, że to w sumie granica błędu pomiarowego. Na burzliwej było 2 tygodnie w 16 C, na cichej w sumie 8 dni z czego 3 dni w 20 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Osobiście po takim czasie bym butelkował, ale w 5 dni też nic złego z piwem się nie stanie i na tym etapie piwo nie potrzebuje kontroli. Decyzja należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zdecyduję się na butelkowanie jednak. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 sama zmiana temperatury u Ciebie to korekta o 0,25blg. więc pytanie czy pierwsze pomiary były na próbce 20'C? jak nie - to punkt na stronę butelkowania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramnic Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Właśnie nie były Zdałem sobie z tego sprawę, piwo już zabutelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Witam, Mam problem z witbierem. Warzony na podstawie zwycięskiego witbiera Witolda Pitali. Różnicą jest ekstrakt, gdyż zamiast 12 wyszło 15,5blg więc taki bardziej "imperialny witbier". Drożdże to S-33 - bardzo ostro wzięły się za robotę tak, że po 4 dniach miałem 6 blg. Dziś jest 19 dni burzliwej i chciałem butelkować jednak nadal jest 6 blg czyli kompletnie nic przez te ostatnie 2 tygodnie nie dojechało. Pytanie, czy butelkować czy może przelać na cichą w nadziei, że coś dofermentuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 s-33 raczej płytko odfermentowują, a skoro przez 2 tygodnie nic nie ruszyło to można butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Witajcie w Nowym Roku i jedocześnie ratujcie! Wybylismy na Sylwestra i sie zasiedzieliśmy, piwo w fermentorze siedzi od 29.12 w temperaturze 15-16 stopni. A że sie zimno zrobiło i mnie nie bylo i nie kontrolowałęm temperatury- ta spadła do 12 stopni w fermentorze Przestało bulkać i ogólnie dupa, Co robić? Ocieplić piwo, dodać drożdzy czy co? S-04 11 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Też tak czasem miałem jak temperatura zeszła mi za nisko. Podnieś temperaturę i drożdże znowu ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Grzejniki odkręcone, podnoszę temperaturę otoczenia, mam nadzieję że ruszy jeszcze bo drożdze nowe moge dać dopiero w podziedziałek wieczorem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Na pewno ich nie zabiłeś, podnieś temp i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi