lukas95 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak? z tego co mnie uczono to 1) najlepiej startery robi się na 10°Blg 2) nie daje się połowy fiolki Jak postąpić - zatrzyj sobie kilkaset gram słodu, przefiltruj, zagotuj, wystudź, zdekantuj - i jazda na karuzelę następnym razem odbierz cieńkusza - doprowadź gęstość do ~10°Blg ( odparuj dolej wody - zależy ile leci z filtracji ) w pojemniczki/woreczki 500mnl - i do zamrażalnika - brzeczka na startery zawsze przydatna A jeśli zamierzam zrobić piwo 11-12blg to nie wystarczy połowa tej 30 ml fiolki i zrobienie startera kilkanaście godzin wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak? z tego co mnie uczono to 1) najlepiej startery robi się na 10°Blg 2) nie daje się połowy fiolki Jak postąpić - zatrzyj sobie kilkaset gram słodu, przefiltruj, zagotuj, wystudź, zdekantuj - i jazda na karuzelę następnym razem odbierz cieńkusza - doprowadź gęstość do ~10°Blg ( odparuj dolej wody - zależy ile leci z filtracji ) w pojemniczki/woreczki 500mnl - i do zamrażalnika - brzeczka na startery zawsze przydatna A jeśli zamierzam zrobić piwo 11-12blg to nie wystarczy połowa tej 30 ml fiolki i zrobienie startera kilkanaście godzin wcześniej? Po co chcesz dzielić tę fiolkę, jaki to ma sens? W ogóle w taki sposób to robienie startera mija się z celem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Lukas95, a pisali na forum ze w przypadku zadaniu tych drozdzy zadanie wprost z fiolki jest dopuszczalne... Niczego się nie uczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 wyszło 5blg i do tego zadać połowę fiolki czy jak? z tego co mnie uczono to 1) najlepiej startery robi się na 10°Blg 2) nie daje się połowy fiolki Jak postąpić - zatrzyj sobie kilkaset gram słodu, przefiltruj, zagotuj, wystudź, zdekantuj - i jazda na karuzelę następnym razem odbierz cieńkusza - doprowadź gęstość do ~10°Blg ( odparuj dolej wody - zależy ile leci z filtracji ) w pojemniczki/woreczki 500mnl - i do zamrażalnika - brzeczka na startery zawsze przydatna A jeśli zamierzam zrobić piwo 11-12blg to nie wystarczy połowa tej 30 ml fiolki i zrobienie startera kilkanaście godzin wcześniej?fiolka cała, starter mniejszy.Były eksperymenty z zadawaniem prosto z fiolki z dość dobrymi efektami (drożdże weizenowe) Ale była to bardzo swieza fiolka z samego początku działalności FM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Lukas95, a pisali na forum ze w przypadku zadaniu tych drozdzy zadanie wprost z fiolki jest dopuszczalne... Niczego się nie uczysz. widziałem,że można prosto z fiolki, ale chciałbym dla bajeru zrobić starter. Czytałem też, że można pół fiolki na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Dla bajeru to się laka kopci golfem pod biedronka. Starter robi się w celu na mnożenia drożdży. Oczywiście możesz z kropli namnazac ale pozostała część fiolki będzie narażona na zakażenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Rób dla bajeru z pół fiolki starter, będzie konkursowe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Rób dla bajeru z pół fiolki starter, będzie konkursowe;) To dopiero próba przed konkursem, a trzeba się ubezpieczyć gdyby była potrzeba druga próba generalna** Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Rób dla bajeru z pół fiolki starter, będzie konkursowe;)To dopiero próba przed konkursem, a trzeba się ubezpieczyć gdyby była potrzeba druga próba generalna**Trochę nie rozumiem, po co pytasz jak dobrze wiesz co chcesz zrobić..Napewno jak nie zrezygnujesz z planu to proponuje zebys krecil ok 36h te pół fiolki zeby drozdze mialy szanse się namnozyc do mniej więcej odpowiedniej ilości. lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Robiłem weizena wczoraj. Dałem 4kg słodu (1:1 pils/pszenica) i wyszło 22,5l 12,5o . Do tego poszło 25g Marynki / 60m i 22g Lubelskiego 15m. No i po schłodzeniu próbuję, coś gorzkie. Patrzę w Brewtarget - no tak 30 IBU. Pomysł jest taki: zamiast Hefeweizen będzie American Wheat. Dam US05 i dochmielę na zimno jakimś amerykańskim chmielem. Pytanie ile, na jak długo i jakiego chmielu dać? Problem jest też taki, że nie ma jeszcze u nas chmielu z USA z 2015r. Tylko NZ. Przy aromatycznych ważna jest świeżość chyba. A może dać jednak drożdże weizenowe i liczyć, na to że goryczka nie będzie przeszkadzać? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez marlow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Robiłem weizena wczoraj. Dałem 4kg słodu (1:1 pils/pszenica) i wyszło 22,5l 12,5o . Do tego poszło 25g Marynki / 60m i 22g Lubelskiego 15m. No i po schłodzeniu próbuję, coś gorzkie. Patrzę w Brewtarget - no tak 30 IBU. Decyzja jest taka: zamiast Hefeweizen będzie American Wheat. Dam US05 i dochmielę na zimno jakimś amerykańskim chmielem. Pytanie ile, na jak długo i jakiego chmielu dać? Problem jest też taki, że nie ma jeszcze u nas chmielu z USA z 2015r. Tylko NZ. Przy aromatycznych ważna jest świeżość chyba. To nie jest miejsce na takie przemyślenia. Ten dział został stworzony dla ludzi, którzy pilnej pomocy potrzebują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 lukas95 drożdże weizenowe spokojnie można dawać z underpitchingiem, czyli mniejszą ilością drożdży. Czyli fiolka powinna dać radę. Ze starterami sobie na razie daj spokój. Skup się na opanowaniu prawidłowej fermentacji. Za bardzo chłopie kombinujesz. Na to jeszcze będzie czas. Na razie dużo czytaj i słuchaj tego co inni Ci mówią. lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 To nie jest miejsce na takie przemyślenia. Ten dział został stworzony dla ludzi, którzy pilnej pomocy potrzebują.No więc pilnej rady chciałem: iść w Weizena czy American Wheat z tak nachmielonym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 A skąd my mamy wiedzieć co chcesz pić. Jak lubisz bardziej gorzkie weizeny to w czym problem, 30 IBU to nie jest żadna tragedia. Zresztą ocena goryczki na podstawie schłodzonej brzeczki jest zupełnie niemiarodajna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam. Tydzień temu i jeden dzień zrobiłem swoje pierwsze piwko z zacieraniem ( w sumie drugie bo pierwsze z brew kitu ). Piwo to zestaw z browamatora Pale Ale 11 blog. Wszystko robiłem wedle przepisu. Chmielnie też według przepisu i co do tego chmielenia moje pytanie. W przepisie było podane że jednym hmielem hmielimy 20 g następnym 20 g i później na sam koniec 10g. Obu dwóch chmieli miałem po 30g. Czy po tygodniu dosypać resztę tego chmielu co mi został nazwa - East kent goldings. I jeszcze jedno pytanko. Czy ogóle zlewać na cichą (Jeszce lekko bulgocze). A jak zlewać czy można do szklanego balonu 35 L lub 2 razy po 10 L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Tydzień temu i jeden dzień zrobiłem swoje pierwsze piwko z zacieraniem ( w sumie drugie bo pierwsze z brew kitu ). Piwo to zestaw z browamatora Pale Ale 11 blog. Wszystko robiłem wedle przepisu. Chmielnie też według przepisu i co do tego chmielenia moje pytanie. W przepisie było podane że jednym hmielem hmielimy 20 g następnym 20 g i później na sam koniec 10g. Obu dwóch chmieli miałem po 30g. Czy po tygodniu dosypać resztę tego chmielu co mi został nazwa - East kent goldings. I jeszcze jedno pytanko. Czy ogóle zlewać na cichą (Jeszce lekko bulgocze). A jak zlewać czy można do szklanego balonu 35 L lub 2 razy po 10 L. Kurna, ale łamigłówka słowna . No nic, przeczytałem kilka razy i chyba wszystko zrozumiałem. Chmielu dali więcej, bo pewnie się pomylili. Nie syp tego co zostanie, schowaj w szczelnie zamkniętym woreczku do lodówki, kiedyś się przyda. Trzymaj się instrukcji. Na cichą możesz zlać gdy fermentacja się zakończy, ale nie ma takiego obowiązku. Jeżeli nie masz wprawy, to lepiej zostaw je na długiej burzliwej, unikniesz ryzykownych czynności. Jeżeli jednak zlać będziesz chciał, to nie ma różnicy, czy w jeden balon duży czy w dwa małe przelejesz. Wszystko obraca się wokół higieny, łatwiej jeden pojemnik utrzymać w czystości niż dwa. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Jacenty lukas95, dirk gently i Spiewaczek1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Dzięki za odp. To w takim razie nie zlewam. Nie chcę zakazic nie potrzebnie zlewajac.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 PROSZĘ O UWAGĘ !!! Po raz kolejny dostajemy zgłoszenie o postach się tu pojawiających, które w rzeczywistości nie powinny być w tym wątku. Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR". Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Jejski i Malinowy 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 dość pilne, bo brzeczka już się grzeje.... a starter(mój pierwszy) z FM25 jakby nie ruszył - zero piany, blg bez zmian od czwartku. Drożdże były jeszcze w terminie, dobrze przechowywane, na pewno ich nie zaparzyłem, tylko brzeczka na starter ok 13 blg... tak czy siak pisze się że fiolka drożdży płynnych winna udźwignąć lekkie piwo-chciałem zacząć do 13-14 blg... zartem jakby nie ruszył zatem nie wiem, czy ryzykować i lać go w piwo i czekać czy ruszy, czy też od razu nastawiać się na rezerwowe suchary ? niby suchary mogę zawsze wrzucić, jak dzień dwa nie ruszy na tym wątpliwym starterze... (nie śmiwerdzi, pachnie słodowo, albe bez zmian blg, krążków, piany....) z tym że płynne belgijskie, a suchary mam US05, albo Mangrove M44 i jak bym szedł w suchary to bym od razu zmienił chmielenie... jakieś koncepcje...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Skąd jesteś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panabazur Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 północna wlkp... Tymczasem nieznacznie zmieniłem chmielenie na nieco pośledniejsze i raczej zadam ten starter, a jak nie ruszy to pójdą suchary. I belgii nie będzie. Piwo się chłodzi na balkonie... a starter no nie powiem że zaczął się pienić, ale przy ściankach słoika w którym jest starter jest jakby minimalny margines pianki... nie wiem, może wcześniej też był... a może przez zaglądanie za częste coś się doczepiło... może gar na balkonie okocuję, by wystygło dopiero na rano, a nie na wieczór i dam szansę starterowi się rozbujać... planowałem zadawać dzisiaj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jak cośtam się w starterze pojawiło to pewnie ruszyły. Od zaglądania to raczej tak szybko nic by się nie działo. Natomiast nie powinieneś zaglądać, szczególnie do startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Starter nie musi się pienić. W sumie to rzadko kiedy się pieni jak masz go na mieszadle. Jesteś pewien, że nie spadło blg? Jak to zmierzyłeś? Są zbite drożdże na dnie kolby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Wstrząśnij słoikiem i zobacz czy przy odkręcaniu strzeli CO2, jeśli tak to pewnie wszystko w normie. Też robię startery w słoikach, bez mieszadła, przy częstym wstrząsaniu dla napowietrzenia rzadko mam jakieś wyraźne oznaki fermentacji. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 9 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Mam awarie. Warzenie w trakcie a nie zauważyłem, że w paczce se słodami zapomnieli dodać jęczmienia prażonego 0,5kg. Ma ktoś może w okolicach Wałbrzycha (Jedliny-Zdroju) i poratuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi