Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, zapomnijmy już o temacie producentów, może macie rację. Ale postawiłeś tezę, że 28C to zbyt wysoka temperatura rehydracji, więc przedstaw na to jakieś dowody. Ja pokazałem dane producentów (pomijam już ich słuszność), Ty jak na razie nie pokazałeś nic.

 

Proponuje więc wydzielić te posty do osobnego wątku, bo zagadnienie w sumie jest ciekawe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy, za chwilę zaczynam zacieranie RIS'a i zastanawiam się, czy słód Strzegom karmelowy 600 wrzucić normalnie do zacierania, czy pod koniec z ciemnymi słodami?

Edytowane przez Pancho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj sobie, jaki ma być RIS na wiki, analizuj receptury innych i wtedy zdecyduj. Potem oceń efekt. W ten sposób się czegoś dowiesz.

Układanie receptury na "za chwilę zaczynam zacieranie risa" to nie jest dobry pomysł...

 

Poza tym, nie podajesz jaki udział w zasypie masz tych słodów. Domyślnie - ja bym dawał od początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć wszystkim. 

Mam takie pytanie - Czy piwo może smakować jak ruski szampan? 

Właśnie kupiłem sobie piwo Łowczy z lidla. Niby piwo belgijskie. Aromat i smak ma typowego szampana. Zastanawiam się czy tego nie wylać, czy pić ze spokojną głową? Date ważności ma do 25.05.2016. Jako tako szampana lubię. 

 

PS. Na ostry dyżur, bo zaraz mi się rozgazuje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wypije. :beer:  Może głowa jutro nie będzie bolała. ;) Mniej więcej co odpowiada za taki smak i aromat taniego szampana? [EDIT] [Już znalazłem info :)] Smakuje jak "ruskoje igristoje", typowo. Gdyby dał mi ktoś do testu w ciemno nigdy nie zgadłbym, że to piwo :D

Co do Komesów, póki co się nie zraziłem, nie trafiłem na jakieś mega nie dobre. Akurat mam 2 x poczwórny, 1 x porter bałtycki i 1 x ten niebieski, podwójny? Na razie ich nie pije, poczekam aż skończy się ich data ważności. 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczwórny, Quarduple. Wcześniej też go piłem, jakoś zaraz jak się w lidlu pojawił i był spoko (jak na piwo z lidla i za 3 zł). Akurat dziś mnie natchnęło na to piwo (promocja). Wypiłem, zakręciło się w głowie i póki co nie ma skutków ubocznych ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dzisiaj przelać 22L schwarzbier/dark lagera  i zacząć leżakowanie. Z tego co wyczytałem lepiej to robić w balonie szklanym ze względu na nieprzepuszczalność powietrza i małą powierzchnię jego styku piwa z ( wąska szyjka). Niestety (albo na przyszłość stety) udało mi się załatwić balon o pojemności 40L. Pytanie do Was czy warto przelewać go do balona czy lepiej do plastikowego fermentatora?

Edytowane przez majk21o
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.