Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Wkleję to jeszcze raz, bo widzę, że nie dociera do niektórych:

 

PROSZĘ O UWAGĘ !!!

 

Po raz kolejny dostajemy zgłoszenie o postach się tu pojawiających, które w rzeczywistości nie powinny być w tym wątku. Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR".

 

Jest taki wątek jak:

http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/

 

i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuje szybkiej konsultacji. We wtorek 1 marca nastawiłem warkę West Coast IPA. Zasyp prosty pilzeński i po 6 % dodatku pszenicy i jasnego karmelu. Zacierane na wytrawnie, ekstrakt podbity o 1 stopień glukozą. Ostatecznie wyszło 16,5. Zaszczepione Mangrove Jack's M 44 U.S. West Coast z datą przydatności do marca 2017. Do dzisiaj żadnej fermentacji. Ekstrakt niby spadł o 0,5 stopnia. Ale to może być błąd pomiaru. Widocznych oznak fermentacji brak. Żadnej piany ani CO2.  Wiadro leżu w pomieszczeniu 20°C.  Ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi drożdżami?  (Dodam że żytnia AIPA robiona w czwartek fermentuje aż miło na us-05 , ekstrakt ten sam)

 

Czekać dalej, czy ratować nowymi drożdżami, mam na składzie s-04 i MJ M42 new world strong ale?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję pilnej pomocy! Chciałem butelkować swojego hefeweizena i po tym jak dodałem już glukozę do fermentora, wyczyszczeniu butelek chciałem zacząć zlewanie. Lecz gdy zlałem odrobinę piwa do szklanki okazało się, że pływa w nim jeszcze mnóstwo drożdży. Jestem w stanie dać fermentor do pomieszczenia gdzie jest temperatura taka jak na dworze, czyli około 4 stopnie. Tylko co teraz z ta glukozą ? Mogę poczekać jakiś dzień czy muszę już butelkować to piwo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnóstwo drożdży to znaczy grudki czy po prostu bardzo mętne? Jak bardzo mętne to możesz mieć dużo osadu w butelkach, ale pszeniczniakowi raczej to nie szkodzi. Jak grudki to nie ma w ogóle problemu, w butelce opadną na dno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Właśnie zacieram polskie ale. Zajrzałem do lodowki i się okazało że mam braki w marynce i lubelskim. Za to znalazłem junga i żatecki. Czy jak wymieszam Lubelski z żateckim to będzie w miarę ok? Słyszałem że żatecki jest specyficznym chmielem i boję się aby nie zdominował aromatu piwa. Lubelskiego dałbym 40g a zateckiego 25g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam coś takiego na powierzchni

9bedbb127571d85307babd33c0a63ff1.jpg

18f7d3536e94d747c6d31df4d214439e.jpg

Piwko to. wietbier warzony 16.02.2016 początkowe blog 11 teraz od tygodnia trzyma się 4,5 blg. Moje pytanie czy to drożdże sobie pływają tak. Czy już zlewać bo dziś chciałem. Czy może wstawić do zimnego żeby opadły.

Edytowane przez Spiewaczek1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szlag trafił moją Gretę. Ma ktoś w Ostrowie Wielkopolskim pożyczyć kapslownicę? Ewentualnie jakiś inny sposób na zakapslowanie choćby tych butelek, które są już nalane? :I

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szlag trafił moją Gretę. Ma ktoś w Ostrowie Wielkopolskim pożyczyć kapslownicę? Ewentualnie jakiś inny sposób na zakapslowanie choćby tych butelek, które są już nalane? :I

Lej w plastik. Kup kilka butelek najtańszej mineralnej, wylej ją i wlej piwo. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Mam awarię i potrzebuję szybkiej pomocy.

Wstyd przyznać co nabroiłem, jedyne co mnie tłumaczy to długa przerwa w browarzeniu i zamieszanie z tym związane :-)

 

Robię Dry Stouta wg przepisu Kopyra:

 

Warka 31. The Irish Rover
Warzone: 26.05.2008
Rozlew: 07.06.2008

Surowce:
słód pilzneński - 3,5kg
płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8kg
słód Carafa II - 0,1kg
jęczmień palony - 0,35kg

chmiel Marynka granulat - 25g

drożdże suche Safale S-04

Zacieranie:
50' w 67°C
10' w 72°C
mash out 76°C

Gotowanie: 60'
15g Marynki w 0'
10g Marynki w 40'

 

 

 

Zrobiłem zacieranie ze śliczną wydajnością (jak na moje możliwości) i właśnie się miałem zabierać za chmielenie.

I nagle sobie uzmysłowiłem, że do zacierania nie dodałem płatków jęczmiennych...

 

Co robić:

1. zrobić na boku "zacieranie" samymi płatkami i wymieszać potem z resztą.

2. zostawić tak jak jest i będzie stout bez płatków

3. inne

 

Wstępnie podoba mi się pkt.1 bo nie zmieniam wtedy składu, ale pytanie czy tak można.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem wątek, w którym Scooby Brew pisze:

"Wszystkie płatki musisz dodać na początku zacierania aby enzymy ze słodu podstawowego (np. pils) przerobiły proteiny z płatków na cukry strawne dla drożdży."

 

Czyli wynikałoby z tego, że nie mogę zrobić dodatkowego zacierania "na boku" samymi płatkami.

 

Co robić?

 

Chyba, że zrobię z dodatkiem innego, nowego słodu. Mam jeszcze Pale Ale, może dodać ze 0,5 kg?

Czyli dodatkowe zacieranie z 0,5 kg Pale Ale i 1 kg płatków.

Edytowane przez roberto_g
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olej te płatki, do następnej warki je dodasz.

Pół kg pale ale nie zatrze Ci płatków. Dobrze jakbyś chociaż z 0.8kg pilsa dodał - pils ma wyższą aktywność enzymatyczną. Ja bym się nie bawił, pół dnia Ci to zajmie.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olej te płatki, do następnej warki je dodasz.

 

No właśnie się zastanawiałem, czy bez nich wyjdzie fajne piwko, ale nie byłem pewien.

Teraz przeczytałem Twój wpis, ale już za późno, bo kończę zacierania płatków z 0,5 kg słodu pale ale.

Więc dodam nową brzeczkę po filtracji do głównego gara.

 

Chyba, że uważasz, że nie powinienem z jakiegoś powodu mieszać dwóch brzeczek. To jeszcze mogę się wycofać ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób próbę jodową, ona pokazuje czy się zatarło czy nie. Jak się nie zatarło to:

a) poczekaj dłużej, ewentualnie podgrzej do 68°C

b) dodaj pilsa/pale ale

c) olej to, i nie dodawaj tego do zacieru głównego.

 

Jak się zatarło to dodaj jak najbardziej.

 

Aha i przy próbie jodowej jak płyn się nie barwi, a drobinki ziaren się ciągle barwią, to można uznać że jest w miarę ok, i po filtracji się nie będzie brzeczka barwić. Ale mash outu nie rób ;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób próbę jodową, ona pokazuje czy się zatarło czy nie. Jak się nie zatarło to:

a) poczekaj dłużej, ewentualnie podgrzej do 68°C

b) dodaj pilsa/pale ale

c) olej to, i nie dodawaj tego do zacieru głównego.

 

Jak się zatarło to dodaj jak najbardziej.

 

Aha i przy próbie jodowej jak płyn się nie barwi, a drobinki ziaren się ciągle barwią, to można uznać że jest w miarę ok, i po filtracji się nie będzie brzeczka barwić. Ale mash outu nie rób ;)

 

Uff, szczęśliwie kolorków na próbie jodowej nie ma, czyli chyba się zatarło. Dla pewności potrzymam jeszcze z 10 minut w 68'C i robię filtrację.

 

A powiedz, dlaczego nie robić w takim wypadku mash out'u?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.