Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wynika to z mojej skąpośi, lecz z awaryjnej sytuacji. A gdyby je "uzupełnić" po max. dwuch dniach?

Jeżeli fermentacja jeszcze nie ruszyła, a drożdże siedzą we wiadrze kilka godzin, to ja bym jeszcze raz napowietrzył.

Edytowane przez leech
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zadałem gęstwe z us-05. 24h i cisza. Gęstwa miała 24h i poszło 330ml na 20l. Jaka jest szansa, ze nic się złego nie stanie po 48h?

 

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;)

Napowietrzyles brzeczke? W jakiej temperaturze siedzi?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;)

łączę się w bólu bo sam, aż nadto często spotykam się tutaj z problemem jej braku  ;)

 

 

Gęstwa miała 24h

a tu jeszcze polecę dodatkowo lekturę choćby tego http://www.piwo.org/topic/22330-jak-ustala-si%C4%99-wiek-g%C4%99stwy-w-kalkulatorze/

:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zadałem gęstwe z us-05. 24h i cisza. Gęstwa miała 24h i poszło 330ml na 20l. Jaka jest szansa, ze nic się złego nie stanie po 48h?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;)

Napowietrzyles brzeczke? W jakiej temperaturze siedzi?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wszystko ruszylo. Temp. 17°C. Chyba za krótki czas napowietrzania był przyczyną. Edytowane przez mateniek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siema mam problem zamówiłem nowy fermentor ale dostawca (twój browar) spieprzył sprawę i przyjechał do mnie z pękniętą pokrywą, domyślam się, że jej nie użyję do fermentacji i tu pojawia się problem aktualnie nie mam, gdzie kupić nowej pokrywy jedyne co to pozostaje mi użycie pokrywy od fermentora w którym złapałem zakażenie i tu pojawia się moje pytanie czy taka pokrywa jest warta używania uprzednio porządnie umyta, potraktowana oxi i desprejem wydaję się mi że nie powinno być z tym żadnego problemu w końcu pokrywa sama w sobie nie miała bezpośredniej styczności z zakażonym piwem. Ewentualnie czy taką pękniętą pokrywę mogę szczelnie zakleić taśmą i używać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taśma zadziała jak najbardziej (sam tak używałem pokrywy z dziurą na rurkę, jak mi się już znudziło używanie rurki), ta od zakażenia też na spokojnie jak ją dobrze ogarniesz chemią.

dziękuje jednak jest nadzieja dla mojej imperialnej ipy ;D choć w twojbrowar.pl już więcej nie zamówię ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sa tacy co pokrywę tylko kładą na wiadro i otrzymują dobre piwa. Jeśli nie pękła na pół to po prostu ja załóż. No chyba ze koniecznie chcesz słuchać bulkania i ogladac wodę w rurce

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I kolega mnie ubiegł

Edytowane przez Bartek Śliwiński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na marginesie to nie ma co się od razu obrażać na sklep, wypadki się zdarzają :) Napisz do sklepu, zobaczysz jaka będzie ich reakcja ;)

to już kolejna ich wtopa za pierwszym razem nie wysłali mi kapsli wkurzyłem się bo specjalnie czekałem na ten fermentor ;/ 

 

ale dobra to nie temat do takich rozmów jeszcze raz dziękuję wam za pomoc niechaj wasze warki zawsze bez zakażeń będą ;D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieram AIPĘ, oglądam w międzyczasie BVB-Bayern i właśnie stwierdziłem że mój gar z zacierem stoi od pół godziny na minimalnym ogniu i po wymieszaniu miał temperaturę 73°C, dodałem szybko zimnej wody i zbiłem temp. do 65°C.
Co robić dalej, jest sens to kontynuować, czy raczej... kanał ?

Edytowane przez bajker
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brzeczka ma 24 stopnie, drozdze godzine temu wsypane do rehydrat. Zadawac czy poczekac az temp brzeczki spadnie do 20? Drozdzom nie zaszkodzi takie czekanie?

 

Drożdżom nie zaszkodzi a lepiej zadać w niższej temperaturze. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.