mateniek Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Nie wynika to z mojej skąpośi, lecz z awaryjnej sytuacji. A gdyby je "uzupełnić" po max. dwuch dniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Nie wynika to z mojej skąpośi, lecz z awaryjnej sytuacji. A gdyby je "uzupełnić" po max. dwuch dniach? Jeżeli fermentacja jeszcze nie ruszyła, a drożdże siedzą we wiadrze kilka godzin, to ja bym jeszcze raz napowietrzył. Edytowane 14 Listopada 2016 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Zadałem gęstwe z us-05. 24h i cisza. Gęstwa miała 24h i poszło 330ml na 20l. Jaka jest szansa, ze nic się złego nie stanie po 48h? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Koledzy, szybkie pytanie. Juz mialem przelewac ale na gorze widac duzo drozdzy co jest grane? Poza tym z rurki podlaczonej do kranika leci osad mimo ze jest zamontowany reduktor osadow. Co jest grane? Może ta fotka uświadomi cię, co znaczy dużo drożdży na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Zadałem gęstwe z us-05. 24h i cisza. Gęstwa miała 24h i poszło 330ml na 20l. Jaka jest szansa, ze nic się złego nie stanie po 48h? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;) Napowietrzyles brzeczke? W jakiej temperaturze siedzi? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;) łączę się w bólu bo sam, aż nadto często spotykam się tutaj z problemem jej braku Gęstwa miała 24h a tu jeszcze polecę dodatkowo lekturę choćby tego http://www.piwo.org/topic/22330-jak-ustala-si%C4%99-wiek-g%C4%99stwy-w-kalkulatorze/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 a tu jeszcze polecę dodatkowo lekturę choćby tego http://www.piwo.org/topic/22330-jak-ustala-się-wiek-gęstwy-w-kalkulatorze/ Tak sobie właśnie pomyślałem, że można by jakoś to opisać w wiki, bo mam wrażenie, że coraz częściej będziemy sięgać po ten wątek ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Tak sobie właśnie pomyślałem, że można by jakoś to opisać w wiki, popieram Edytowane 15 Listopada 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Zadałem gęstwe z us-05. 24h i cisza. Gęstwa miała 24h i poszło 330ml na 20l. Jaka jest szansa, ze nic się złego nie stanie po 48h? Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka Cóż, szklana kule mam w zakładzie polerskim;) Napowietrzyles brzeczke? W jakiej temperaturze siedzi? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Wszystko ruszylo. Temp. 17°C. Chyba za krótki czas napowietrzania był przyczyną. Edytowane 15 Listopada 2016 przez mateniek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Siema mam problem zamówiłem nowy fermentor ale dostawca (twój browar) spieprzył sprawę i przyjechał do mnie z pękniętą pokrywą, domyślam się, że jej nie użyję do fermentacji i tu pojawia się problem aktualnie nie mam, gdzie kupić nowej pokrywy jedyne co to pozostaje mi użycie pokrywy od fermentora w którym złapałem zakażenie i tu pojawia się moje pytanie czy taka pokrywa jest warta używania uprzednio porządnie umyta, potraktowana oxi i desprejem wydaję się mi że nie powinno być z tym żadnego problemu w końcu pokrywa sama w sobie nie miała bezpośredniej styczności z zakażonym piwem. Ewentualnie czy taką pękniętą pokrywę mogę szczelnie zakleić taśmą i używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Taśma zadziała jak najbardziej (sam tak używałem pokrywy z dziurą na rurkę, jak mi się już znudziło używanie rurki), ta od zakażenia też na spokojnie jak ją dobrze ogarniesz chemią. KillingJoke 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Taśma zadziała jak najbardziej (sam tak używałem pokrywy z dziurą na rurkę, jak mi się już znudziło używanie rurki), ta od zakażenia też na spokojnie jak ją dobrze ogarniesz chemią. dziękuje jednak jest nadzieja dla mojej imperialnej ipy ;D choć w twojbrowar.pl już więcej nie zamówię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateniek Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nawet jak będzie mała nieszczelność to nic się nie powinno stać. Moje pokrywy są juz ostro skatowane i przez to rurki nie bulkają a piwka dobrze fermentują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Sa tacy co pokrywę tylko kładą na wiadro i otrzymują dobre piwa. Jeśli nie pękła na pół to po prostu ja załóż. No chyba ze koniecznie chcesz słuchać bulkania i ogladac wodę w rurce Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk I kolega mnie ubiegł Edytowane 15 Listopada 2016 przez Bartek Śliwiński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Na marginesie to nie ma co się od razu obrażać na sklep, wypadki się zdarzają Napisz do sklepu, zobaczysz jaka będzie ich reakcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KillingJoke Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Na marginesie to nie ma co się od razu obrażać na sklep, wypadki się zdarzają Napisz do sklepu, zobaczysz jaka będzie ich reakcja to już kolejna ich wtopa za pierwszym razem nie wysłali mi kapsli wkurzyłem się bo specjalnie czekałem na ten fermentor ;/ ale dobra to nie temat do takich rozmów jeszcze raz dziękuję wam za pomoc niechaj wasze warki zawsze bez zakażeń będą ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Przyślą Ci nową bez marudzenia. A tak w ogóle to to chyba nie jest temat na ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabusss Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 z "twojego browaru" dwa razy przyslali mi pekniety aerometr, juz nie reklamowalem kolejny raz tylko pojechalem kupic do sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Zacieram AIPĘ, oglądam w międzyczasie BVB-Bayern i właśnie stwierdziłem że mój gar z zacierem stoi od pół godziny na minimalnym ogniu i po wymieszaniu miał temperaturę 73°C, dodałem szybko zimnej wody i zbiłem temp. do 65°C.Co robić dalej, jest sens to kontynuować, czy raczej... kanał ? Edytowane 19 Listopada 2016 przez bajker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Co robić dalej, jest sens to kontynuować, czy raczej... kanał ? Oglądać mecz : ) Zacieraj dalej, nic się nie stało E: Już po meczu.. Edytowane 19 Listopada 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 19 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Co robić dalej, jest sens to kontynuować, czy raczej... kanał ? Oglądać mecz : ) Zacieraj dalej, nic się nie stało już po meczu Dziękuję za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Koledzy , wlasnie zaczynam warzyc, przegotowalem wode do rehydratacji, jednak widze dużo kamienia z czajnika. Zaszkodzi drozdzom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocian Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Brzeczka ma 24 stopnie, drozdze godzine temu wsypane do rehydrat. Zadawac czy poczekac az temp brzeczki spadnie do 20? Drozdzom nie zaszkodzi takie czekanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Brzeczka ma 24 stopnie, drozdze godzine temu wsypane do rehydrat. Zadawac czy poczekac az temp brzeczki spadnie do 20? Drozdzom nie zaszkodzi takie czekanie? Drożdżom nie zaszkodzi a lepiej zadać w niższej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi