Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Siarkowodór w jabłkach to normalna rzecz. Sok jabłkowy ma za mało azotu. Następnym razem daj po pierwszym dniu fermentaji najprostszą pożywkę (DAF - dwufosforan amonu) 0,5g/l. Jak tylko ferementacja zwalnia, przelwewaj od razu na cichą, nie trzymaj nad grubym osadem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odp.

Dodałem pożywkę. Nie napisano konkretnej substancji, ale mam napis: "Spożywcze sole amonowe".

Czy ten siarkowodór zniknie po jakimś czasie? Czy będę miał jabłka z jajeczkiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwosz wsadź do tego cydru wyczyszczony zdezynfekowany drut miedziany, albo coś innego z miedzi (monety 1gr itp nie są z miedzi;) )

Siarkowodór powinien Ci szybko zniknąć. Ja to stosowałem i efekty były super.

Dłuższy czas przebywania tego zapachu w cydrze lub winie może skutkować przejściem siarkowodoru w metarkaptany, których już nie usuniesz, a które śmierdzą jeszcze gorzej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pewien problem...

Zakupiłem hefeweizena na BA którego uwarzyłem 19 czerwca w środę - wieczorem odstawiłem do fermentacji po całym procesie warzenia.

Gęstość przed chmieleniem wyszła troszkę niższa niż powinna mianowicie 10blg. Fermentacja przebiegała w 20°C przez jakieś 2 dni.

Wczoraj rano (tj po 2,5dnia fermentacji) zmartwiony, że piwko słabo fermentuje postanowiłem sprawdzić gęstość i zamieszać (oczywiście jałowym sprzętem) - wyszło 3,5blg.

Sprawdzając dzisiaj zobaczyłem, że woda w rurce wróciła do poziomu - wygląda to tak jakby fermentacja w ogóle zaprzestała.

Zastanawiam się czy oznacza to coś złego i czy powinienem poczekać jeszcze i zostawić piwko w fermentatorze czy zlać je na fermentacje cichą. Czy 3,5-4 dnia fermentacji burzliwej, która już w zasadzie nie przebiega wystarczy aby warzone piwo wyszło prawidłowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20°? Masz klimę w domu? Przy aktualnych temperaturach chyba tak ;). Zamierzałeś mieszać? A po co? Nic nie mieszaj. I nie lej na cichą. Pszenicy się nie klaruje, potrzymaj na burzliwej z tydzień, zmierz czy już drożdże nie pracują i lej w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Falas, nie mieszaj fermentujacego piwa, nie ma takiej potrzeby. Piwo fermentuje intensywnie tylko przez kilka dni.

Trzymaj na fermentacji burzliwej minimum 7 dni. Nic się nie stanie jak będzie na burzliwej dłużej, nawet 2-3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Czy dużym błędem będzie trzaśnięcie starteru zamiast na brzeczce, to na Coopersie Pilsner? Termin ważności mu sie kończy i nie mam za bardzo pomysłu jak go inaczej zagospodarować...

 

Ja nie widzę przeszkód.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to świetnie- a czy można sobie taka puchę jakoś podzielić, Czy po prostu zrobić na raz te 23l i zawekować po litrze w słoikach?

Ja bym pobrał tyle ile trzeba do startera, a resztą podbił ekstrakt w jakimś sesyjnym RIS-ie czy coś :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie.

 

Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie.

 

Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży.

Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.