kilis Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Siarkowodór w jabłkach to normalna rzecz. Sok jabłkowy ma za mało azotu. Następnym razem daj po pierwszym dniu fermentaji najprostszą pożywkę (DAF - dwufosforan amonu) 0,5g/l. Jak tylko ferementacja zwalnia, przelwewaj od razu na cichą, nie trzymaj nad grubym osadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Dzięki za odp. Dodałem pożywkę. Nie napisano konkretnej substancji, ale mam napis: "Spożywcze sole amonowe". Czy ten siarkowodór zniknie po jakimś czasie? Czy będę miał jabłka z jajeczkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 To właśnie taka. Z czasem będzie go mniej, najwyżej trzeba będzie przemieszać trochę po wlaniu do kieliszka, albo pić z miedzianym drutem piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Do piaskownicy z takimi pytaniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Piwosz wsadź do tego cydru wyczyszczony zdezynfekowany drut miedziany, albo coś innego z miedzi (monety 1gr itp nie są z miedzi;) ) Siarkowodór powinien Ci szybko zniknąć. Ja to stosowałem i efekty były super. Dłuższy czas przebywania tego zapachu w cydrze lub winie może skutkować przejściem siarkowodoru w metarkaptany, których już nie usuniesz, a które śmierdzą jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Do piaskownicy z takimi pytaniami Posty wydzielone do Piaskownicy. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 poratuje ktoś usługą śrutowania w poznaniu?? mam czas do piątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Witam, mam pewien problem... Zakupiłem hefeweizena na BA którego uwarzyłem 19 czerwca w środę - wieczorem odstawiłem do fermentacji po całym procesie warzenia. Gęstość przed chmieleniem wyszła troszkę niższa niż powinna mianowicie 10blg. Fermentacja przebiegała w 20°C przez jakieś 2 dni. Wczoraj rano (tj po 2,5dnia fermentacji) zmartwiony, że piwko słabo fermentuje postanowiłem sprawdzić gęstość i zamieszać (oczywiście jałowym sprzętem) - wyszło 3,5blg. Sprawdzając dzisiaj zobaczyłem, że woda w rurce wróciła do poziomu - wygląda to tak jakby fermentacja w ogóle zaprzestała. Zastanawiam się czy oznacza to coś złego i czy powinienem poczekać jeszcze i zostawić piwko w fermentatorze czy zlać je na fermentacje cichą. Czy 3,5-4 dnia fermentacji burzliwej, która już w zasadzie nie przebiega wystarczy aby warzone piwo wyszło prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 za dzień - dwa zmierz jeszcze raz i jak nie spada to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Falas poczekaj jeszcze do 7 od początku fermentacji, WB-06 odfermentowują wysoko, nawet do 1 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 20°? Masz klimę w domu? Przy aktualnych temperaturach chyba tak . Zamierzałeś mieszać? A po co? Nic nie mieszaj. I nie lej na cichą. Pszenicy się nie klaruje, potrzymaj na burzliwej z tydzień, zmierz czy już drożdże nie pracują i lej w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) To czekam jeszcze 2-3 dni i do butelek. 20°C w piwnicy dość dobrze zaizolowanej - w zasadzie utrzymuje się temp na stałym poziomie więc o tyle dobrze Edytowane 23 Czerwca 2013 przez Falas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Falas, nie mieszaj fermentujacego piwa, nie ma takiej potrzeby. Piwo fermentuje intensywnie tylko przez kilka dni. Trzymaj na fermentacji burzliwej minimum 7 dni. Nic się nie stanie jak będzie na burzliwej dłużej, nawet 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Mieszałem ponieważ gdzieś na BA znalazłem, że czasem pomaga to "pobudzić" drożdże do pracy, ale widzę, że to kwestia dyskusyjna Dzięki wielkie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Czy dużym błędem będzie trzaśnięcie starteru zamiast na brzeczce, to na Coopersie Pilsner? Termin ważności mu sie kończy i nie mam za bardzo pomysłu jak go inaczej zagospodarować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Czy dużym błędem będzie trzaśnięcie starteru zamiast na brzeczce, to na Coopersie Pilsner? Termin ważności mu sie kończy i nie mam za bardzo pomysłu jak go inaczej zagospodarować... Ja nie widzę przeszkód. mrblaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 No to świetnie- a czy można sobie taka puchę jakoś podzielić, Czy po prostu zrobić na raz te 23l i zawekować po litrze w słoikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 ekstrakt sie nie zepsuje, odstaw w chłodne miejsce, przykryj folią by robactwo nie weszło i będziesz pan zadowolony mrblaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 No to świetnie- a czy można sobie taka puchę jakoś podzielić, Czy po prostu zrobić na raz te 23l i zawekować po litrze w słoikach? Ja bym pobrał tyle ile trzeba do startera, a resztą podbił ekstrakt w jakimś sesyjnym RIS-ie czy coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie. Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Możesz. panta_rei 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 No może mnie w końcu z "Pogotowia" nie wywalicie. Wczoraj wieczorem drożdże poszły do fermentatora, czy jeszcze mogę dodać wody, żeby obniżyć Blg, wyszło 18,5l - 14Blg, jakbym dolał 3l źródlanej to by wyszło 12 Blg. Czy mogę to jeszcze teraz zrobić? Jest 15 godzin od zadania drożdży. Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start. Ale wystartowały raczej poprawnie, żyją i pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 Szkoda ze nie dodałeś przed zadaniem drożdży. Drożdże miały by lżejszy start. Ale wystartowały raczej poprawnie, żyją i pracują. Ale czym in wygodniej i maja mniej pracy tym lepsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi