GB... Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Zrozumiałem ile ma być w filtracji. Wiadome, że od razu jak płynie to się gotować zaczyna bo szkoda czasu i energii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 trochę zależy co z nią zrobisz? jeżeli tylko wysłodzisz i zostawisz, to może się zacząć psuć nawet po kilku godzinach, ale jak podgrzejesz powyżej 80C to spokojnie postoi z dobę. Z powodzeniem zostawiałem brzeczkę do gotowania na dzień następny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 To do GB... wyłącznie: 1h 46' Nie do końca się z tym zgodzę, bo jak w styczniu wystawiłem brzeczkę do garażu to po 1h 47' udało się ją jeszcze uratować. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Generalnie chodzi o to, że wysłodziłem do 25 l i muszę poczekać aż się palnik zwolni. Nieplanowana wizyta osób trzecich w trakcie warzenia. Aktualnie brzeczka jest ciepła, ale do 80 stopni to nie mam jej jak doprowadzić. Palnik będę miał wolny pewnie za jakąś godzinę. Edytowane 1 Marca 2014 przez Lary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Swoją drogą, dużo zależy od warunków, w których filtrujesz. Jeżeli masz zamiar długo potrzymać brzeczkę zrób tak jak Leszcz pisze i najlepiej przelej ją do odkażonego fermentora. Edit:5' dodawało mi ten post W godzinę brzeczce nic się nie stanie Edytowane 1 Marca 2014 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekwojtek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Czym moga być te czarne kropki na gęstwie, drożdże safale 04 fermentacja burzliwa przebiegła bez piany(prawdopodobnie) po jakichś 8 godzinach nieobecności w domu pokazał się tylko nalot z chmielin na ściankach. po 2 dniach drożdże opadły na dno(pierścień z gęstwy) jednak ciągle działały,i to bardzo aktywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Wygląda to całkiem normalnie Te czarne kropki to mogą być pęcherzyki gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam pytanie czy można rozpocząć fermentację w garze tego typu http://allegro.pl/garnek-50-litrow-gar-50-l-stalgast-profesjonalny-i3977918641.html ? Czy jakieś to że gar jest ze stali nie wpłynie negatywnie na drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam pytanie czy można rozpocząć fermentację w garze tego typu http://allegro.pl/ga...3977918641.html ? Czy jakieś to że gar jest ze stali nie wpłynie negatywnie na drożdże? Oczywiście można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam pytanie , potrzebuję na biegu przeliczyć ile dodać wody w celu obniżenia gęstości. Mam 23 litry o 15,5 Blg , chcę zbić do 14. Wiem , że można to policzyć w kalkulatorach , ale nigdy tego nie robiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam pytanie czy można rozpocząć fermentację w garze tego typu http://allegro.pl/ga...3977918641.html ? Czy jakieś to że gar jest ze stali nie wpłynie negatywnie na drożdże? Fermentuję w garze z nierdzewki tyle że powierzchnia w środku wypolerowana jest na lustro. W garze z aukcji powierzchnia jest satynowana więc w mikroryskach mogą zagnieździć się bakterie. Ale może przesadzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 z BS'a wynika, żeby dodać 2,5L pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Mam pytanie , potrzebuję na biegu przeliczyć ile dodać wody w celu obniżenia gęstości. Mam 23 litry o 15,5 Blg , chcę zbić do 14. Wiem , że można to policzyć w kalkulatorach , ale nigdy tego nie robiłem . http://merrycuss.com...tmentwater.html powinno pomóc Edytowane 1 Marca 2014 przez lutek pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 W tym garze było chmielenie więc bakterii raczej nie ma. Więc dzięki za szybkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mam pytanie , potrzebuję na biegu przeliczyć ile dodać wody w celu obniżenia gęstości. Mam 23 litry o 15,5 Blg , chcę zbić do 14. Wiem , że można to policzyć w kalkulatorach , ale nigdy tego nie robiłem . wg beersmith muisz dodać 3l pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 ile dodać wody w celu obniżenia gęstości. Mam 23 litry o 15,5 Blg , chcę zbić do 14. W każdym litrze brzeczki masz konkretną ilość cukrów, stąd w całej brzeczce będzie ich 23 * 15,5 jednostek. Tyle samo będzie cukrów po rozrzedzeniu, bo przecież dolewasz tylko wody, stąd możesz ułożyć równanie: 23 * 15,5 = x * 14 gdzie x to końcowa ilość brzeczki po dolaniu wody. pepek84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Nie wiem czy już panikować, dlatego pytam tutaj..... Otóż w ubiegłą sobotę uwarzyłem Pilsa niemieckiego (na uwodnionych W34/70) oraz Czeskiego pilznera na Wyeast'ach Urquell lager (1,5l starter). I teraz tak - fermentacja odbywa się w chłodni. Termometr położony na fermentorze wskazuje 8-9 st., a czujka (przyklejona do ferm. i oklejona folią bombelkową) wskazuje ok. 6-6,5°C. Na niemieckim jest "normalna" piana i od czasu do czasu "bulka", ale niestety na pilznerze piany nie ma (w sumie to są tylko śladowe jej ilości) i nie widać pracy w rurce. I teraz pytanie... czy jest możliwe, że drożdże już uporały się z fermentacją, a może temp. jest za niska i po prostu Urquelle nieco się uśpiły? ps. Nie miałem możliwości wizualnego kontrolowania fermentacji, ale z przekazywanych relacji wynika, że na pewno na początku "bulkały" obydwa. Tylko nie wiem jak z tą pianą przy starcie na Pilznerze ps.2 Nie mierzyłem blg, bo dziś niestety czas naglił i najprędzej mogę tego dokonać dopiero po niedzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mi w tym roku W34/70 po dłuuugiej i mozolnej fermentacji w jakiś 6 stopniach otoczenia posnęły na wskazaniu 4,5blg. Przeniesienie do 11 stopni i poderwanie wierzchniej warstwy osadu skutkowało wznowieniem fermentacji i butelkowałem przy stanie 2blg. Nie mam zbyt dużego doświadczenia ze szczepem urquell lager, ale w 11 stopniach otoczenia zadziwiająco szybko "przestały bulkać" (w porównaniu do czech pilsów i munich lager), więc zaczynam się powoli interesować tym fermentatorem. Jak będziesz miał wątpliwości czy wskazanie cukromierza nie jest aby czasem za wysokie przenieś wiadro do ciepłego, lekko zakołysz i ew. pobierz jakieś 200ml i ten spóźniony FFT postaw w domu - on najszybciej powinien wskazać czy coś jest na rzeczy i jak bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Help! Receptura, Pszeniczne Ciemne, zestaw BA, 20 litrów 12BLG: - pilzneński Weyermann 1,3kg - pszeniczny Weyermann 1,9kg - monachijski Wwyermann 0,6kg - Carawheat 0,2kg - pszeniczny czekoladowy 0,05kg Do zacierania użyłem 13l wody, przy filtracji dodatkwo do wysładzania użyłem około 10 litrów. Odbrałem około 18 litrów brzeczki i tyle wstawiłem na chmielenie. Zmierzyłem ekstrakt i wyszło tylko jakieś 8,5BLG. Po chmieleniu odparowało mi ze 6 litrów bo po zlaniu do fermentora mam 11 litrów a z chmielinami w garze zostało nie więcej niż 1 litr. Ekstrakt raptem 9BLG. Nie wiem czy mi balingometr padł czy jak, może też tak być, że próbki robiłem w wysokich temperaturach brzeczki więc to pewnie jakoś zmienia wynik. Ale pytanie mam takie: Jak mogę podnieść teraz ekstrakt? Troche mało mi tego piwa wyszło, tylko 11 litrów. Mam dostępny jedynie zwykły cukier i jakieś 300ml miodu. Chciałbym to nieco podbić tak aby może dodać te 4 litry wody chociaż i uzyskać jakieś 10BLG. To w ogóle możliwe? Czy lepiej sobie odpuścić i zostawić jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Sprawdź jeszcze raz balling, jak już to schłodzisz i podaj wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Zmierzyłem jeszcze raz w temperaturzre około 18C i wyszło 15BLG. Także chyba jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Podpowiedzcie czy mogę zadać jedną saszetkę US-05 do 40 L Stouta 18 BLG? Miałem dodać gęstwy od szfagra Danstar Nottingham ale po spróbowaniu jego piwa po tych drożdżach i wyczuciu delikatnej cytrynki oczywiście nie z chmielu, boje się jej dodać. Niestety nie mam więcej drożdży co robić ? Brzeczka już się chłodzi w wannie. US-05 oczywiście uwodnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Podpowiedzcie czy mogę zadać jedną saszetkę US-05 do 40 L Stouta 18 BLG? Miałem dodać gęstwy od szfagra Danstar Nottingham ale po spróbowaniu jego piwa po tych drożdżach i wyczuciu delikatnej cytrynki oczywiście nie z chmielu, boje się jej dodać. Niestety nie mam więcej drożdży co robić ? Brzeczka już się chłodzi w wannie. US-05 oczywiście uwodnione. Jeśli naprawdę nie masz możliwości do naprawdę solidnie napowietrz brzeczkę. Swoją drogą jak jutro wrzucisz drugą saszetkę to nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 z napowietrzeniem nie będzie problemu. Tylko ta druga saszetka to ma iść do drugiego fermentora niestety wiec brzeczka musiała by stać w nocy bez drożdży, no chyba że mam po połowie dać do dwóch fermentorów a jutro dołożyć jeszcze po połowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi