stachu68 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Witam wszystkich. Mam krótkie pytanie: czy można jeszcze zrobić dolniaka, temperatura w piwnicy ok15 st.C? Jakiego efektu można się spodziewać? zależy jakie masz drożdże, niektóre z Gozdawy lub Wyeast 2112 dadzą w 15C coś w rodzaju lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Właśnie warzę bittera i wyszedł mi za cienki, zamiast zakładanego 1,045 (11Brix) wyszło mi przed gotowaniem 1,030 (7,5Brix), wiem że mogę gotować dłużej i odparować do pożądanej gęstości ale warka miała mieć 25L a żebym się zbliżył do zakładanej gęstości to muszę gotować ponad 2h oraz dużo mi wyparuje i zostanie około 20l. Myślę nad dodaniem cukru ale nie wiem ile go mam dodać żeby było dobrze, w BS mam kalkulator ale jest tam tylko DME oraz płynny ekstrakt. Mam jeszcze jakieś dodatkowe 4L z wysładzania (nie weszło do gara) o gęstości ~ 5Brix (1,020) Doradźcie co zrobić i ile w razie "W" dodać tego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja bym gotował i uzupełniał wysłodzinami. Cukier zawsze można dodać do surowców w BS i według wydajności na 7,5Brix podnieść cukrem na 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 jak przesadzę z wysładzaniem to wspomagam się małym 6-litrowym garnkiem żeby przyspieszyć odparowywanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dzięki, dodałem te 4l co mi zostały i do tego jeszcze 200g cukru, wyszło mi 1.042 więc jest ok, mam tylko nadzieję że nie będzie zbytnio czuć skutków ubocznych dodania cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Dzięki, dodałem te 4l co mi zostały i do tego jeszcze 200g cukru, wyszło mi 1.042 więc jest ok, mam tylko nadzieję że nie będzie zbytnio czuć skutków ubocznych dodania cukru. Możesz być spokojny, zdarza mi się ratować cukrem i wiem, że taka ilość cukru nie jest groźna dla smaku piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Cześć piwowarzy . Poratujcie mam grodzisza na cichej ok 10 dni . Niestety piwo stoi w temp pokojowej w ok. 20 stopniach C i od wczoraj w jakiś 23 . Właśnie zauważyłem że fermentacja znów ruszyła( piwo w dymionie zakryte kocem ) utworzyła się piana na wierzchu no i z rurki wydobywa się gaz . Nie wiem ile teraz jest blg , ale jak przelewałem z fermentora to było 4 i więcej nie chciało zejść . Drożdże to s 33 . Co mam teraz z tym zrobić? I jaka może być przyczyna niedofermentowania drożdże czy wina zacierania którą przeprowadzałem 30 min 65 i 30 min 74 stopnie , dodam jeszcze że nie miałem negatywnej próby jodowej tylko płyn lugola zabarwiał się na fioletowo, chyba termometr oszukuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) S-33 lubią czasem zatrzymać się w trakcie pracy, daj teraz im kilka dni na dokończenie. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobry alkoholik Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 a może jedzą coś innego niż cukry i wydzielają dwutlenek węgla ? sprawdzałem gęstość blg jest bez zmian 4 . Już zgłupiałem kompletnie ,ale posłucham Cie i poczekam kilka dni i zobaczę co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Może ten gaz to efekt podgrzania - rozpuszczone CO2 uwalnia się pod wpływem zwiększonej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 wlasnię się zabieram do przelewania APA. I jest taki problem piwo jest kwaskowate, ph 3,8. Drozdze fermentis us-05. Da się podnieść czymś ph w gotowym piwie?? Możliwe że przy zacieraniu dałem za dużo kwasu. Infekcji nie widac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) mhhhh... chłopaki???! Podniosłem ph sodą oczyszczoną. Co o tym myślicie?? Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 IRA Zasyp: 3,50 kg Pale Ale Malt 1,00 kg Munich Malt Light 0,40 kg Biscuit Malt 0,20 kg Melanoidin Gęstwa po Altbier, US-05 Warzone 11.04 OG: 1.052 (12,8 plato) 14.04 - przestało bulgotać więc sprawdziłem gęstość, było SG: 1.018, nie było takiej piany jak teraz 23.04 - chciałem przelać na cichą SG: 1.018 (4,6 plato), pokazała się piana taka jak na zdjęciu, w smaku nic niedobrego nie wyczułem poza bardzo delikatną kwaskowością ale to moje pierwsze IRA więc nie wiem czy tak powinno być. Piwo trochę mętne. Mam się czym martwić? Przelewać na cichą czy jeszcze zostawić tak jak jest? Fermentowane w 18-20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Wygląda zdrowo, US-05 lubi zostawiać pianę nawet po zakończonej robocie. Druga sprawa, po co na cichą ? Zostaw to jeszcze trochę i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Dobrze to tak zrobię. Zdziwiło mnie, że piana się podniosła od ostatniego pomiaru i że się zatrzymało tak wysoko, zakładane FG było 1.011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Szybkie pytanie: szykuje mi się w weekend 11L brzeczki belgian blond ~15plato i paczka Wyeast 1762. Robić starter czy wystarczy wlać spuchnięty aktywator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Starter nawet mały warto robić zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) pójdzie więc 0.5L, powinno wystarczyć. Dzięki! Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez Krab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruss Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 krótkie pytanie Czy po 2 tyg. cichej mogę otworzyć fermentor aby pobrać próbkę? Jest to piwo marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 krótkie pytanie Czy po 2 tyg. cichej mogę otworzyć fermentor aby pobrać próbkę? Jest to piwo marcowe Odpowiedź powinna być równie krótka- możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruss Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 krótkie pytanie Czy po 2 tyg. cichej mogę otworzyć fermentor aby pobrać próbkę? Jest to piwo marcowe Odpowiedź powinna być równie krótka- możesz. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Mam pilne pytanko - czy mogę użyć drożdży dolnej fermentacji http://www.sklep.piwowin.pl/BREWGO_01_Biowin-615.html i fermentować w normalnej pokojowej temperaturze ok 22 stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Mam pilne pytanko - czy mogę użyć drożdży dolnej fermentacji http://www.sklep.piwowin.pl/BREWGO_01_Biowin-615.html i fermentować w normalnej pokojowej temperaturze ok 22 stopnie? Fermentowac mozesz, ale nie oczekuj wysmienitych rezultatow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Mam 04-ki, mogę Cię poratować. Tylko musisz sobie podjechać po nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Olgierd dzięki za propozycję - ale skuszę się jednak fermentować tym z linku, zniosę do piwnicy tam myślę że nie przekroczę temp 20 stopnii. (średnio 16). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi