Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Starter wstawiłem w poniedziałek, wczoraj dopiero pojawiła się pierwsza piana i oznaki fermentacji. Co do zapachu to chyba standard, fermentujaca brzeczka bez obcych zapachów, moze odrobine kwaśna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Nie, to raczej nieporozumienie z tymi Zymofermami To wygląda tak jakby one sie jeszcze nie rozbujały, a po takim czasie to powinny juz 2x skończyć. A widzisz jakiś osad na dnie? W jakiej temperaturze stoi starter? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 20 stopni. Mi tu tez cos nie pasuje. Te drozdze powinny wpierniczyc ta brzeczke tak że powinno sie kotłować w baniaku. Moze bylo ich niewiele w tej fiolce. Chyba nie bede ryzykował 8 godzinnej pracy i uzyje suchych w34/70. Do nich tez trzeba starter robic, czy wystarczy uwodnic? Zdjecie osadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie, to raczej nieporozumienie z tymi Zymofermami To wygląda tak jakby one sie jeszcze nie rozbujały, a po takim czasie to powinny juz 2x skończyć. A widzisz jakiś osad na dnie? W jakiej temperaturze stoi starter? Zomowcom lepiej dać ze 48h na starter. 36h to minimum. Tylko wyjątkowym szczęściarzom wyrabiają się szybciej. Daj im jeszcze 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nie' date=' to raczej nieporozumienie z tymi Zymofermami To wygląda tak jakby one sie jeszcze nie rozbujały, a po takim czasie to powinny juz 2x skończyć. A widzisz jakiś osad na dnie? W jakiej temperaturze stoi starter? Zomowcom lepiej dać ze 48h na starter. 36h to minimum. Tylko wyjątkowym szczęściarzom wyrabiają się szybciej. Daj im jeszcze 24h. Zgoda starter jest od poniedziałku. To jest tak 2 razy dłużej niż 48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 (edytowane) Mi wygląda po zdjęciu na to, że namnożyły się na tyle, na ile starter pozwolił. Dużego nie miałeś, więc drożdży więcej na dnie nie otrzymasz. Może lepiej poszłyby na mieszadle. Ja na Wyeast'ach tyle mniej więcej otrzymywałem z takiego startera. Edit: Jak wstrząśniesz wytwarza się CO2? Edytowane 15 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jak potrząsnę to CO2 sie wytwarza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Jak potrząsnę to CO2 sie wytwarza... It's Alive!!! Daj im czas do jutra i zobaczysz przed warzeniem. Suche możesz uwodnić w wodzie 20-27°C dla pewności, na początku również taką metodę stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 15 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Dzięki za wsparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Ja bym nastawił trochę większą warkę. Do głównej suche a do 3l zenki. Jeżeli drożdże są ok to będziesz miał 3 l piwka więcej i gęstwę na następną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Poradźcie mi szybko, bo zaraz będę przelewał piwo na cichą. Czy gęstwa (Nottinghamy) po 13 dniach burzliwej nadaje się jeszcze do zbioru i ponownego użycia (brzeczka miała 13-14 blg) - nie będą za bardzo zmordowane te zwierzątka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Możesz spokojnie zostawić gęstwę. 13-14°Blg to nie tak dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Szybkie pytanie, przy zacieraniu mój "kocioł" warzelny odmówił posłuszeństwa, zobaczyłem przy zacieraniu. Mam 16L zacieru, a garnek ma około 10-12L, czy można wychmielić w tych ~10L a resztę dolać poźniej po chmieleniu? Ewentualnie przegotować drugą część w osobnym garnku bez chmielenia? Poradźcie na szybko // Edit Dobra, mam 15~16 litrów gar, może się jakoś zmieszczę Edytowane 16 Grudnia 2011 przez mahho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Szybkie pytanie, przy zacieraniu mój "kocioł" warzelny odmówił posłuszeństwa, zobaczyłem przy zacieraniu. Mam 16L zacieru, a garnek ma około 10-12L, czy można wychmielić w tych ~10L a resztę dolać poźniej po chmieleniu? Ewentualnie przegotować drugą część w osobnym garnku bez chmielenia? Poradźcie na szybko Podziel brzeczkę na parę garnków. Jak masz odważoną ilość chmielu to też podziel i dodaj do każdego gara - nie muszą być to specjalnie stosunkowo podzielone ilości. Chodzi o to żeby powytrącały się osady powstające w kontakcie ze składnikami chmielu. EDIT: refleks żółwia:P Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahho Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udało się, zmieściłem się w jednym garnku, ale na przyszłość dobrze wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udało się, zmieściłem się w jednym garnku, ale na przyszłość dobrze wiedzieć Ja zmuszony jestem do takiego podziału na stancji studenckiej, bo dysponuje tylko garnkiem 18l, a potrzeby większe niż w domu Główną brzeczkę wysładzam do tegoż właśnie gara. Do końcowego wysładzania posiłkuje się mniejszymi garnkami. Trochę więcej sprzątania po warzeniu ale jestem w stanie uzyskać 23-26 litrów brzeczki chmielonej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Jutro w planie Koźlak ale chyba muszę zawiesic z prozaicznej przyczyny: brak wolnego fermentora. Mam w fermentorach hefe - weizena> zrobiony tydzień temu. Dzis przyjechalem do domu, zagladam do jednego (chlodniejszego-18°C, 5,5°Blg ) a tam bulgocze.... Drugi fermentor (cieplejszy- 22°C ) nie bulgocze od dwoch dni - według relacji żony. Blg wynosi 4,5°. Czyli wysokie. Czy ma szanse jeszcze zmalec??? Czy lac do flaszek. Poprzedni weizen po 7 dniach spadł do 2.5 blg i od razu zabutelkowalem. Roznica taka ze poprzednio na 20 l dalem 11,5 g wb06 a teraz 8g na 22l. czy ta mniejsza ilosc drozdzy wpalaszuje jeszcze troche cukru? Nie chcialbym miec granatow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) sprawdzaj co jakiś czas °Blg a nie słuchaj czy bulgocze - jeśli sie nie zmieni przez parę dni to butelkuj - ja bym jednak przelał teraz na cichą Edytowane 16 Grudnia 2011 przez amap Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Jakie drożdże do Pilsa o zasypie pilzneński 6kg Carahell 0,3kg s-23 czy w34/70? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Takie jak podaje wyszukiwarka, wiki i charakterystyka szczepów drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Takie jak podaje wyszukiwarka, wiki i charakterystyka szczepów drożdży. Podaje oba, które lepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Wieczorem chcę wypić piwo, jakie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 witam. Jejski , Anteks z takimi tekstami z tego wątku spitalajcie na drzewo. S-23 dają (wg. opinii co bardziej wyczulonych piwowarów) lekko "kwiatowy" profil piwa. W34/70 to chyba jedne z popularniejszych drożdży lager-owych stosowanych przez minibrowary - choć ta informacja może być wymysłem mojego umysłu. Nigdy ich nie używałem więc więcej o nich nie napisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Tyle to wiedziałem . Nie rozumiem tych ironi... Chciałem uzyskać informacje od osób, które uwarzyły już Pilsa na obu. Niby w34/70 są odpowiednikiem Bohemian Lager ale w przepisach można spotkać oba, dlatego pojawiło się moje pytanie. Zrobię na w34/70 Edytowane 17 Grudnia 2011 przez LeoxxX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Słusznie, w34 są zdecydowanie lepsze od s23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi