WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 A skoro jest piana to jeszcze zostaw. Spacer drożdży to zawsze ryzyko zakażenia, teraz już nic na to nie poradzisz. dzeju 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Tylko problem w tym czy zastosować te drożdże czy też darować sobie ze względu na prawdopodobieństwo zakażenia. Jednakże użyję tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Użyj. Najlepiej dziś/jutro. Powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 czy gęstwa po Starych nadreńskich- drożdżach dedykowanych piwom typu alt i koelsch nada się do AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Moim zdaniem drożdże te powinny się nadać. Dają czysty profil i dość dobrze odfermentowują. Nie robiłem jednak na nich ipy, więc to czysto teoretyczne rozważanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 otrzymałem 36 litrów brzeczki nastawnej oatmeal stauta. Brzeczkę podzieliłem na 2 fermentatory po 18L. Do jednego pójdzie laktoza a do drugi będzie chmielony na zimno. Problem w tym ze miałem jedną paczkę suchych drożdży s-04. Paczkę drożdży podzieliłem na 2 porcje po 6 gramów i zadałem. Myślicie że nie będzie problemów z namnażaniem i fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 POwinno się udać, jak dobrze napowietrzyłeś. W tych paczuszkach jest nadmiar. Ale generalnie tak nie rób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Do 25l brzeczki zadałem 1l starter drożdżowy z American Ale II Wyeast 1272, po 12h zajrzałem co tam słychać i wszystko pięknie i dziarsko bulkało Drożdże zadałem 13.11(wieczorem) a 17.11 po południu(rano wszystko szło w dobrym kierunku) stwierdziłem że moje piwo postanowiło zwiedzić pomieszczenie w którym przyszło mu fermentować i to przez rurkę Wymiana dekla, rurki i czekam a w rurce cisza, wymiana na kolejny dekiel i to samo Podczas mycia dekla zauważyłem że piana która zapchała rurkę to drożdże a na wierzchu w fermentorze pływa ok 5 cm piany a na niej gruby kożuch zbudowany z drożdży. Moje pytanie czy fermentacja mogła skończyć się po 3 dniach, czy brak ruchów w rurce może być spowodowany w jakiś sposób zatkaniem rurki lub wypłynięciem drożdży na wierzch(wyglądają na odizolowane przez pianę od brzeczki), zostawić to tak jak jest, czy podjąć jakieś kroki, bo 36h braku oznak fermentacji zaczęło mnie niepokoić ? Piwo to AIPA 16 BLG/ok. 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 A sprawdzałeś szczelność pokrywy? Zostaw jak jest "bulkanie rurki" nie jest wyznacznikiem fermentacji po 3 dniach duża cześć burzliwej już się zakończyła, teraz drożdże powoli sobie dożerają cukry. Za kilka dni zmierz ekstrakt i do rozlewu/ew. cichą piwo. Na przyszłość polecam przy wychodzących drożdżach zastosować blow-off tube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam zarażonych bakcylem. Mam mały problemik. Okazało się że w sobotę warka z kuzynem ma być a zbrakło towaru. O ilę po słód mogę skoczyć do Optimy w Poznaniu to z chmielem gorzej bo nie kojarzę żadnego sklepu w Poznaniu lub okolicach. Może ma ktoś namiary ? Przez net nie zdążę zamówić już dzisiaj żeby na jutro doszło. Poszukuję jakieś chmiele z NZ lub Hamerykańskie Cascade Citra Simcoe Mozaic ew Galaxy itp. Fajnie by było też do pilsa coś Żateca lub Saaz ew niemca Hellertauer.. Chyba że ktoś z okolic Poznań - Nowy Tomyśl - ew Oborniki Szamotuły ma na zbyciu i odsprzeda czy wymieni za piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Zerknij tutaj - może coś znajdziesz: http://www.piwo.org/...7-sklep-poznan/ Poza tym na allegro masz jeden tylko nie wiem do końca jaki mają asortyment: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26852234 Edytowane 20 Listopada 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Zerknij tutaj - może coś znajdziesz: http://www.piwo.org/...7-sklep-poznan/ Poza tym na allegro masz jeden tylko nie wiem do końca jaki mają asortyment: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26852234 Kurde sam otworze sklep z chmielem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Do 25l brzeczki zadałem 1l starter drożdżowy z American Ale II Wyeast 1272, po 12h zajrzałem co tam słychać i wszystko pięknie i dziarsko bulkało Drożdże zadałem 13.11(wieczorem) a 17.11 po południu(rano wszystko szło w dobrym kierunku) stwierdziłem że moje piwo postanowiło zwiedzić pomieszczenie w którym przyszło mu fermentować i to przez rurkę Wymiana dekla, rurki i czekam a w rurce cisza, wymiana na kolejny dekiel i to samo Podczas mycia dekla zauważyłem że piana która zapchała rurkę to drożdże a na wierzchu w fermentorze pływa ok 5 cm piany a na niej gruby kożuch zbudowany z drożdży. Moje pytanie czy fermentacja mogła skończyć się po 3 dniach, czy brak ruchów w rurce może być spowodowany w jakiś sposób zatkaniem rurki lub wypłynięciem drożdży na wierzch(wyglądają na odizolowane przez pianę od brzeczki), zostawić to tak jak jest, czy podjąć jakieś kroki, bo 36h braku oznak fermentacji zaczęło mnie niepokoić ? Piwo to AIPA 16 BLG/ok. 25l. Piana wychodzi wierzchem piwa a Ty piszesz o braku fermentacji... Niby 12 warek a tak się opierasz na rurce? Wiesz że ludzie robią piwo bez rurki i też wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Korzen16 napisal ze 3 krotne otwarcie kranika przed filtracja ma na celu: Zbić warstwę filtracyjną i mieć potencjalne problemy z filtracja Czesto spotykam sie z taka metoda bez wyjasnienia dlaczego ale sie ja stosuje. Mam rozumiec ze to jest jakis zabobon piwowarski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Chyba tak, nigdy tego nie stosowałem i szczerze mówiąc nawet o tym nie słyszałem... Normalnie uchylam lekko kranik, i ustawiam tak żeby przepływ był około 1l, od strony mniejszego przepływu stopniowo go zwiększając. Nie raz się przekonałem że na początku większy przepływ tak zbije młóto, że później się dużo dłużej czeka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Korzen16 napisal ze 3 krotne otwarcie kranika przed filtracja ma na celu: Zbić warstwę filtracyjną i mieć potencjalne problemy z filtracja Czesto spotykam sie z taka metoda bez wyjasnienia dlaczego ale sie ja stosuje. Mam rozumiec ze to jest jakis zabobon piwowarski? Czy właśnie wysładzasz że piszesz w tym wątku? Edytowane 20 Listopada 2014 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Poza tym na allegro masz jeden tylko nie wiem do końca jaki mają asortyment: http://allegro.pl/li...?us_id=26852234 mają chmiel, tylko gorzelniczy( cokolwiek to znaczy ) http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26852234&order=m&string=chmiel&search_scope=userItems-26852234&bmatch=s0-o-1106 Edytowane 20 Listopada 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Poza tym na allegro masz jeden tylko nie wiem do końca jaki mają asortyment: http://allegro.pl/li...?us_id=26852234 mają chmiel, tylko gorzelniczy( cokolwiek to znaczy ) http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26852234&order=m&string=chmiel&search_scope=userItems-26852234&bmatch=s0-o-1106 Chyba to taki sklep jakich wiele wszystko i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Korzen16 napisal ze 3 krotne otwarcie kranika przed filtracja ma na celu: Zbić warstwę filtracyjną i mieć potencjalne problemy z filtracja Czesto spotykam sie z taka metoda bez wyjasnienia dlaczego ale sie ja stosuje. Mam rozumiec ze to jest jakis zabobon piwowarski? Czy właśnie wysładzasz że piszesz w tym wątku? Ale mnie gonisz... Z twojego tematu sie przenioslem tutaj' to gdzien teraz isc? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tantal Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Stout owsiany( zestaw Alepiwo) na drożdżach Pay 7 po 11 dniach burzliwej zszedł do 6,5 blg i od 3 dni stoi. Zrobiłem test - do szklanki brzeczki dałem kilka gram drożdży piekarskich i po 2 dniach zeszło do 3,5-4blg. Teraz to nie wiem co mam robić. Drożdży zapasowych nie mam. Cytuj selektywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Stout owsiany( zestaw Alepiwo) na drożdżach Pay 7 po 11 dniach burzliwej zszedł do 6,5 blg i od 3 dni stoi. Zrobiłem test - do szklanki brzeczki dałem kilka gram drożdży piekarskich i po 2 dniach zeszło do 3,5-4blg. Teraz to nie wiem co mam robić. Drożdży zapasowych nie mam. Cytuj selektywnie Moim zdaniem zaczekaj jeszcze z 3 dni i butelkuj jak sie nie zmieni. Jaka temperatura ? To było zacierane czy z ekstraktu? Piekarnicze moga schodzic nizej z blg i dawac bardziej wytrawne piwka. Funky ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tantal Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Stout owsiany( zestaw Alepiwo) na drożdżach Pay 7 po 11 dniach burzliwej zszedł do 6,5 blg i od 3 dni stoi. Zrobiłem test - do szklanki brzeczki dałem kilka gram drożdży piekarskich i po 2 dniach zeszło do 3,5-4blg. Teraz to nie wiem co mam robić. Drożdży zapasowych nie mam. Cytuj selektywnie Moim zdaniem zaczekaj jeszcze z 3 dni i butelkuj jak sie nie zmieni. Jaka temperatura ? To było zacierane czy z ekstraktu? Piekarnicze moga schodzic nizej z blg i dawac bardziej wytrawne piwka. Funky ale Zacierane, pierwszych kilka dni 15 C, potem kilka dni w 21C, myślę jeszcze przelać na cichą. Może dostanie trochę tlenu i jeszcze coś dojedzą drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Moja 4 warka i kapslownica Greta mi naucinała szyjek. Co robicie z takimi piwami? Wiem, że najbezpieczniej wylać.. ale kurcze szkoda mi ich. Nie, że skąpstwo, ale mało warzę i szkoda mi mojej pracy.. myślicie, że można przelać do nowej butelki, oznaczyć żeby nie dawać na prezent, a samemu ostrożnie przelać do szklanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 A może filtracja przez sterylną pończochę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 a natlenienie w trakcie takiej filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi