GTB Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) Czyli mam sie nie martwic i wszystko bedzie dobrze? Postepowac jak z "normalnym piwem" tak? EDIT Jaka zawartosc alkoholu bedzie mialo to piwo? Mi wyszlo ze jakos 7%?? Chyba zle policzylem co? Edytowane 23 Listopada 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Tak jak z normalnym piwem, bo to jest normalne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Tak jak z normalnym piwem, bo to jest normalne piwo. Sorrki za te glupie pytania, ale sie zmartwilem troche bo to moje pierwsze "powazne" piwo, w sensie ze z zacieraniem. Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Pomocy, zrobilem wlasnie pierwsza warke z zacieraniem American Wheat 12 Blg. Problem jest taki: na fermentorze nie mam skali, wiec dokladnie nie wiem ile mam piwa. Wedlug arkusza do obliczania ilosci piwa w fermentorze 33L to mam jakies 15L moze 16L. Mialobyc 20L. Drozdze juz zadane,stoi w "lodowce". Druga sprawa to taka ze wlasnie zmierzylem Blg i wyszlo mi 15..a nie 12 jak mialo byc..Co teraz? To duzy problem? Czy moze dolac wody, co grozi infekcja? Co robic??? Dodaj te 4 litry wody do tego piwa tylko pamiętaj żeby była przegotowana i wystudzona do temperatury jaką ma piwo albo po prostu kup wodę w sklepie i ją dolej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Dobra doleje wody, bo nie chce miec mocnego piwa, najwyzej sie zepsuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Dobra doleje wody, bo nie chce miec mocnego piwa, najwyzej sie zepsuje.. Nie zepsuje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Proponuje dolać więcej przy rozlewie jako syrop z cukrem do refermentacji. Tylko weź pod uwagę ilość wody, która dolejesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Lepiej dolać teraz - większy komfort pracy drożdży w rzadszej brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Lepiej dolać teraz - większy komfort pracy drożdży w rzadszej brzeczce. Wlasnie dolalem, tazke juz po sprawie. Dolalem 4l z jakims haczykiem. Teraz mam Blg 10 ale i tak jestem zadowolony, to nic ze oryginalnie mialobyc 12. A przy okazji zapytam, przy refermentacji jak dam za duzo glukozy to beda granaty a jak za malo to? Niedogazowane bedzie? Boje sie ze te obliczenia ilosci litorw w fermentorze moga miec jakis blad i sypne za duzo albo za malo syropu. Co gorsza to jak za duzo... Edytowane 24 Listopada 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Dodawaj indywidualnie roztwór do każdej butelki. Wówczas nie ma znaczenia ile litrów piwa jest w fermentorze. Edytowane 24 Listopada 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Wzór na objętość walca się kłania. Zmierz objętość piwa i będziesz miał litraż (odlicz gęstwę, jakieś 2-3 litry). Przypilnuj żeby piwo dofermentowało, to ważniejsze w kwestii granatów. Jak dodasz 10-20 g więcej glukozy to nic nie powinno się stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Teraz mam Blg 10 ale i tak jestem zadowolony, to nic ze oryginalnie mialobyc 12 Na przyszłość to Beersmith ma przydatne narzędzie do obliczania rozcieńczania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Nie znając objętości przed rozcieńczeniem nic nie można policzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Wzór na objętość walca się kłania. Jak juz to wzor na objetosc stozka scietego. Fermentor to nie walec. Dodawaj indywidualnie roztwór do każdej butelki. Wówczas nie ma znaczenia ile litrów piwa jest w fermentorze. Tak wlasnie myslalem zrobic, po 3g glukozy na butelke. I kazda porcje rozpuszczac mam w wodzie rozumiem? Troche roboty bedzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Fermentor to nie walec. A browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Fermentor to nie walec. A browar to nie apteka No dobra sorrki ponioslo mnie Dzieki wszystkim za pomoc! Dam znac co z piwkiem Edytowane 24 Listopada 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak wlasnie myslalem zrobic, po 3g glukozy na butelke. I kazda porcje rozpuszczac mam w wodzie rozumiem? Troche roboty bedzie.. Rozpuść np 150g glukozy w wodzie, dolej tej wody tak żeby otrzymany roztwór miał np. 300ml, i wtedy wiesz że każdy 1ml ma w sobie 0,5g glukozy, czyli do butelki możesz dawać po 6 ml. Dozujesz strzykawką, odmierzanie łatwe i przyjemne. GTB 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Problem jest taki: na fermentorze nie mam skali, wiec dokladnie nie wiem ile mam piwa. Wedlug arkusza do obliczania ilosci piwa w fermentorze 33L to mam jakies 15L moze 16L. Skala na fermentor GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Wydaje mi się, że mam problem bo to piwko: http://www.piwo.org/topic/15036-browar-domowy-kombajn-piwny/?do=findComment&comment=314258 przez 2 tygodnie zeszło mi tylko do 6 BLG. Problem w tym, że zamiast zmierzyć to wcześniej zmierzyłem końcówke po przelaniu na cichą... Czy te drożdże, które są w przelanym piwie mają szansę zejść niżej? A może to wina płatków ryżowych? No ale spodziewałem się, że zejdzie nisko bo podobno płatki nadają wytrawności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 A może to wina płatków ryżowych? Drożdże Fermentis Safale S-04 , chyba w normie zeszło, też z torebki miałem ok 5 blg. Klarowne masz młode piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Fajne, jasne, klarowne. Zapach w porządku, w smaku czuć, że jeszcze tych cukrów sporo jest. Gęstwa też pachnie normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Lepiej dolać teraz - większy komfort pracy drożdży w rzadszej brzeczce. Wlasnie dolalem, tazke juz po sprawie. Dolalem 4l z jakims haczykiem. Teraz mam Blg 10 ale i tak jestem zadowolony, to nic ze oryginalnie mialobyc 12. A przy okazji zapytam, przy refermentacji jak dam za duzo glukozy to beda granaty a jak za malo to? Niedogazowane bedzie? Boje sie ze te obliczenia ilosci litorw w fermentorze moga miec jakis blad i sypne za duzo albo za malo syropu. Co gorsza to jak za duzo... Rozumiem że ten arkusz do obliczania ilości piwa w fermentorze to masz ode mnie tak ? Jeśli tak to zmierz wymiary fermentora, jeśli wysokość i średnica dna i wieka się zgadzają to spokojnie możesz korzystać z tego arkusza bez żadnych modyfikacji, a jeśli coś się nie zgadza to musisz do wzoru podstawić swoje wymiary fermentora i już będzie ok. A co do tych 10 BLG to jeśli dolewałeś wody do już fermentującego piwa to drożdże mogły zdążyć zjeść Ci te 2 BLG. Sprawdzałem w kalkulatorze i podał mi żebyś dodał 4 litry żeby rozcieńczyć do 12 BLG, dlatego tak ci napisałem, więc moim zdaniem drożdże zdążyły coś przefermentować i będziesz miał 12 Edytowane 25 Listopada 2014 przez Maggot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Rozumiem że ten arkusz do obliczania ilości piwa w fermentorze to masz ode mnie tak ? Tak jest od Ciebie A co do tych 10 BLG to jeśli dolewałeś wody do już fermentującego piwa to drożdże mogły zdążyć zjeść Ci te 2 BLG. O 23:30 zadałem drożdże i jakoś 23:45 zmierzyłem Blg z pobranej wcześniej próbki i wyszło 15Blg, następnego dnia koło 10:00 dolałem te 4l wody z butelek. Zmierzyłem Blg i po rozcieńczeniu było 10. Myślisz że przez noc drożdże już zdążyły zjeść jakieś Blg? Wylicz mi to jakoś EDIT: Próbkę pobrałem z dna garnka, z tych resztek. Może to przekłamało odczyt Blg? Edytowane 25 Listopada 2014 przez GTB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maggot Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 a jak dolewałeś to piana była ? i pomierzyłeś ten fermentor ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GTB Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 a jak dolewałeś to piana była ? i pomierzyłeś ten fermentor ? Piany nie było. Pomierzyłem: z zamkniętym deklem wysokość 37cm, R 37cm, r 32cm. Czyli tak jak w Twoim arkuszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi