bart3q Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) tak "Fosforan dwuamonowy (inne nazwy: fosforan di-amonu, fosforan dwuamonu, DAF [di-amonu fosforan])" Edytowane 11 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam Pilne pytanie. Właśnie zlałem do fermentora dzisiejsze piwo, napowietrzyłem jak zawsze zlewając wężykiem z wysokości. Piwa wyszło 23L. Piana z napowietrzenia sięga aż do wieka fermentora. Pytanie czy zebrać ją do jakiegoś mniejszego poziomu czy zostawić i normalnie wlać uwodnione drożdże? Nigdy aż taka wielka nie urosła .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 zostawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 większość tej piany opadnie zanim drożdże na serio wezmą się do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zrobiłem w sobotę Oktoberfesta 16 blg i w niedzielę Koźlaka 20 blg . Oba zaszczepione Mangrovesami Bohemian lager suchymi . Dziś rano brak oznak fermentacji . Stoją w piwnicy ( ok. 12 stopni ) Możliwe , że dolniaki tak wolno startują czy się zacząć martwić ? Przenosić do ciepłego żeby ruszyły czy pomóc im S-23 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 1 saszetką czy gęstwą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Suche mam tylko . Tylko jeśli nie ruszyły to raczej z winy brzeczki a nie drożdży ( świeże suche , po 2 paczki ) Kolejna może pomóc ? Słabo to widzę , choć liczę , że po powrocie z pracy zastanę piękną pianę ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Gęstwa też może być z suchych. Jak zadałeś jedną saszetkę na taki wysoki balling to kicha, kilka razy za mało drożdży. Lag będzie poteżny. Profil piwa może być kiepski. Poza tym dolniaki ruszają faktycznie wolniej ale do 48h powinno ruszyć. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jak zadałeś jedną saszetkę na taki wysoki balling to kicha, kilka razy za mało drożdży. Quentin napisał, że zadał po dwie saszetki na każdą warkę z tego co ja zrozumiałem. Dwie saszetki suchych to nadal za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dokładnie . Mam focha na płynne bo miałem kilka złych doświadczeń . Chyba ze trzy razy mi nie ruszyły mimo startera z napowietrzaniem . Obawiam się , że ich sposób przechowywania w drodze do PL z USA nie jest wzorowy ( 3 x Wyeasty ) Stąd suche . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Doczytałem o 2 saszetkach dopiero po swoim poście. To, że nie startuje to jednak efekt, że coś jest nie tak. Za mało drożdży, słabe napowietrzenie, niska temperatura, brak rehydratacji, itp., któryś problem wystąpił, lub któreś problemy. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Napowietrzenie nie było może wzorowe , rehydratyzacja dokłądna . Temperatura niska , ale to chyba zaleta . Zresztą 12 st.c nie uznałbym za niską temp. Zakłądając , że większośc estrów pojawia się w pierwszych 72h fermentacji pomysł startowania dolniaka w mieszkaniu i przeniesienia po starcie chyba odpada ? No chyba , że w tym przypadku nie ma wyjścia ...? To co - ratować jeszcze ilość drożdży tymi S-23 ? One dobrze znoszą wysokie alko , więc może później sobie poradzą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Twoja temperatura oczywiście jest ok, pisałem o przypadku zbyt niskiej temperatury dla danego szczepu. Przenieść do cieplejszego. A tak w ogóle to ile dni / godzin już jest lag ? P.S. Na forum sporo jest przypadków i problemów ze startem z saszetki akurat MJ Bohemian Lager (w tym mój), to chyba nie jest już przypadek. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Alarm częściowo odwołany . Oktober z soboty ( drożdże zadane w niedzielę rano ) ma już 2 cm pięknej piany . Teraz czekam na koźlaka . Wydaje mi się że pierwsze kropki białe się pojawiają . Czyżby lag tych drożdży był typowy ? W tej sytuacji poczekam do rana jeszcze w piwnicy z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Lag raczej nie wróży niczego dobrego... niestety muszę to przyznać i potwierdzić. Ostatnio w Lagerze Wiedeńskim miałem start opóźniony o ponad 2 doby (zadana gęstwa, ale było ok. 150ml w sumie, z czego część pewnie martwiaków, a powinno być ze 250ml) i teraz jak piwko się powoli układa (7 tygodni) to niestety wychodzą trochę estry w smaku. Reszta fermentacji była oczywiście w porządku (dobre napowietrzenie, fermentacja w 8C), więc za lag i estry obwiniam jednak zbyt małą ilość drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 MJ Bohemian Lager (w tym mój), to chyba nie jest już przypadek. Nigdy więcej - 72h lag, u leszcza podobnie a lekki starter robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 No właśnie ... U mnie dziś rano nadal cisza w Koźlaku . Poszedł do mieszkania . Zobaczę czy ruszy jak wrócę z pracy ... Na razie minęło 48 h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Piwo odfermentowało z 22,5 Blg do 10 Blg i już długi czas nie schodzi niżej. Wg Beersmith powinno zejść do ~7 Blg. Drożdże US-04. Zacieranie: Słody wrzucone do 55°C 68°C - 45 minut 73°C- 20 minut 78°C - 10 minut Lekko potrząsałem fermentorem, ale nic to nie dało. Teraz stoi na cichej, tylko że wydaje mi się, że bez poduszki CO2 nad piwem w fermentorze. Właśnie jadę po drożdże, tylko nie wiem, czy jest sens znowu dawać US-04, czy może jakieś inne, żeby niżej zeszło? (Niestety pierwszy raz zapomniałem zrobić FFT i dopiero wczoraj przelałem trochę piwa do słoiczka i dałem drożdży piekarskich, widziałem że fermentacja znowu ruszyła, ale jeszcze nie mierzyłem Blg) Edytowane 14 Stycznia 2015 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 a jak było z natlenieniem tych 22,5 blg? bo pewnie tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Pierwszy raz użyłem blendera z metalową końcówką, mieszałem przez kilka minut ale piana wyglądała na mniejszą niż przy normalnym przelewaniu z wysokości. Tylko nie wiem czy piana jest jakimś wyznacznikiem natlenienia brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Drożdże US-05, jak przed robiłem na nich piwo to gęstwa była na dnie fermentatora, teraz jest na górze, tak powinno być? BLG z 12 zeszło do 3, fermentowało od 04 stycznia, chcę dziś butelkować tylko te drożdże na górze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Us-05 zostawiają taką czapę po sobie nawet miesiąc po zakończonej fermentacji. Nie uważasz że 10 dni fermentacji to za krótko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Pierwszy raz użyłem blendera z metalową końcówką, mieszałem przez kilka minut ale piana wyglądała na mniejszą niż przy normalnym przelewaniu z wysokości. Tylko nie wiem czy piana jest jakimś wyznacznikiem natlenienia brzeczki mam 10cio warkowe doświadczenie, więc może po mnie wypowie się ktoś mądrzejszy. us-04 są dość agresywne, więc tutaj nie szukałbym problemów. oczywiście dodając drożdże będziesz miał pewność... najczęstszym problemem przy tak wysokim blg jest natlenienie. teraz doczytałem, że przelałeś na cichą - to zazwyczaj lekko dotlenia i fermentacja rusza ponownie. jeżeli dodatkowo trząsłeś fermentatorem na tej cichej (czyli w otoczeniu tlenu a nie co2) i nic to nie dało to też nie tutaj jest problem. przychodzą mi jeszcze dwie rzeczy do głowy: 1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni. 2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Drożdże US-05, jak przed robiłem na nich piwo to gęstwa była na dnie fermentatora, teraz jest na górze, tak powinno być? BLG z 12 zeszło do 3, fermentowało od 04 stycznia, chcę dziś butelkować tylko te drożdże na górze ... u mnie takie coś opada w temp. <15'C i nie wraca już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Us-05 zostawiają taką czapę po sobie nawet miesiąc po zakończonej fermentacji. Nie uważasz że 10 dni fermentacji to za krótko? Dziwme, poprzednie nie zostawiły, tylko opadły, fermentowały w wyższej temperaturze niżteraz. Czemu 10 dni to mało, te drożdże dłużej pracują niż inne? Na tych co do tej pory robiłem tydzień wystarczał. Dziś mam akurat dzień wolny i czas żeby butelkować, niestety bez cichej, którą zawsze robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi