Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pilne pytanie. Właśnie zlałem do fermentora dzisiejsze piwo, napowietrzyłem jak zawsze zlewając wężykiem z wysokości. Piwa wyszło 23L. Piana z napowietrzenia sięga aż do wieka fermentora. Pytanie czy zebrać ją do jakiegoś mniejszego poziomu czy zostawić i normalnie wlać uwodnione drożdże? Nigdy aż taka wielka nie urosła ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem w sobotę Oktoberfesta 16 blg i w niedzielę Koźlaka 20 blg . Oba zaszczepione Mangrovesami Bohemian lager suchymi . Dziś rano brak oznak fermentacji . Stoją w piwnicy ( ok. 12 stopni ) Możliwe , że dolniaki tak wolno startują czy się zacząć martwić ? Przenosić do ciepłego żeby ruszyły czy pomóc im S-23 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suche mam tylko . Tylko jeśli nie ruszyły to raczej z winy brzeczki a nie drożdży ( świeże suche , po 2 paczki ) Kolejna może pomóc ? Słabo to widzę , choć liczę , że po powrocie z pracy zastanę piękną pianę ...

Edytowane przez Quentin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gęstwa też może być z suchych.

 

Jak zadałeś jedną saszetkę na taki wysoki balling to kicha, kilka razy za mało drożdży. Lag będzie poteżny. Profil piwa może być kiepski. Poza tym dolniaki ruszają faktycznie wolniej ale do 48h powinno ruszyć.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie . Mam focha na płynne bo miałem kilka złych doświadczeń . Chyba ze trzy razy mi nie ruszyły mimo startera z napowietrzaniem . Obawiam się , że ich sposób przechowywania w drodze do PL z USA nie jest wzorowy ( 3 x Wyeasty ) Stąd suche .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doczytałem o 2 saszetkach dopiero po swoim poście.

 

To, że nie startuje to jednak efekt, że coś jest nie tak. Za mało drożdży, słabe napowietrzenie, niska temperatura, brak rehydratacji, itp., któryś problem wystąpił, lub któreś problemy.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napowietrzenie nie było może wzorowe , rehydratyzacja dokłądna . Temperatura niska , ale to chyba zaleta . Zresztą 12 st.c nie uznałbym za niską temp. Zakłądając , że większośc estrów pojawia się w pierwszych 72h fermentacji pomysł startowania dolniaka w mieszkaniu i przeniesienia po starcie chyba odpada ? No chyba , że w tym przypadku nie ma wyjścia ...?

To co - ratować jeszcze ilość drożdży tymi S-23 ? One dobrze znoszą wysokie alko , więc może później sobie poradzą .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twoja temperatura oczywiście jest ok, pisałem o przypadku zbyt niskiej temperatury dla danego szczepu.

Przenieść do cieplejszego. A tak w ogóle to ile dni / godzin już jest lag ?

 

P.S. Na forum sporo jest przypadków i problemów ze startem z saszetki akurat MJ Bohemian Lager (w tym mój), to chyba nie jest już przypadek.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Alarm częściowo odwołany . Oktober z soboty ( drożdże zadane w niedzielę rano ) ma już 2 cm pięknej piany . Teraz czekam na koźlaka . Wydaje mi się że pierwsze kropki białe się pojawiają . Czyżby lag tych drożdży był typowy ? W tej sytuacji poczekam do rana jeszcze w piwnicy z nim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lag raczej nie wróży niczego dobrego... niestety muszę to przyznać i potwierdzić.

Ostatnio w Lagerze Wiedeńskim miałem start opóźniony o ponad 2 doby (zadana gęstwa, ale było ok. 150ml w sumie, z czego część pewnie martwiaków, a powinno być ze 250ml) i teraz jak piwko się powoli układa (7 tygodni) to niestety wychodzą trochę estry w smaku. Reszta fermentacji była oczywiście w porządku (dobre napowietrzenie, fermentacja w 8C), więc za lag i estry obwiniam jednak zbyt małą ilość drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo odfermentowało z 22,5 Blg do 10 Blg i już długi czas nie schodzi niżej. Wg Beersmith powinno zejść do ~7 Blg. Drożdże US-04.

Zacieranie:

Słody wrzucone do 55°C

68°C - 45 minut

73°C- 20 minut

78°C - 10 minut

Lekko potrząsałem fermentorem, ale nic to nie dało. Teraz stoi na cichej, tylko że wydaje mi się, że bez poduszki CO2 nad piwem w fermentorze. Właśnie jadę po drożdże, tylko nie wiem, czy jest sens znowu dawać US-04, czy może jakieś inne, żeby niżej zeszło?

 

(Niestety pierwszy raz zapomniałem zrobić FFT i dopiero wczoraj przelałem trochę piwa do słoiczka i dałem drożdży piekarskich, widziałem że fermentacja znowu ruszyła, ale jeszcze nie mierzyłem Blg)

Edytowane przez mikro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz użyłem blendera z metalową końcówką, mieszałem przez kilka minut ale piana wyglądała na mniejszą niż przy normalnym przelewaniu z wysokości. Tylko nie wiem czy piana jest jakimś wyznacznikiem natlenienia brzeczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże US-05, jak przed robiłem na nich piwo to gęstwa była na dnie fermentatora, teraz jest na górze, tak powinno być?

BLG z 12 zeszło do 3, fermentowało od 04 stycznia, chcę dziś butelkować tylko te drożdże na górze ...

post-1044-0-33951800-1421237868_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz użyłem blendera z metalową końcówką, mieszałem przez kilka minut ale piana wyglądała na mniejszą niż przy normalnym przelewaniu z wysokości. Tylko nie wiem czy piana jest jakimś wyznacznikiem natlenienia brzeczki

mam 10cio warkowe doświadczenie, więc może po mnie wypowie się ktoś mądrzejszy.

us-04 są dość agresywne, więc tutaj nie szukałbym problemów. oczywiście dodając drożdże będziesz miał pewność...

najczęstszym problemem przy tak wysokim blg jest natlenienie. teraz doczytałem, że przelałeś na cichą - to zazwyczaj lekko dotlenia i fermentacja rusza ponownie. jeżeli dodatkowo trząsłeś fermentatorem na tej cichej (czyli w otoczeniu tlenu a nie co2) i nic to nie dało to też nie tutaj jest problem.

przychodzą mi jeszcze dwie rzeczy do głowy:

1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni.

2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże US-05, jak przed robiłem na nich piwo to gęstwa była na dnie fermentatora, teraz jest na górze, tak powinno być?

BLG z 12 zeszło do 3, fermentowało od 04 stycznia, chcę dziś butelkować tylko te drożdże na górze ...

u mnie takie coś opada w temp. <15'C i nie wraca już :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Us-05 zostawiają taką czapę po sobie nawet miesiąc po zakończonej fermentacji. Nie uważasz że 10 dni fermentacji to za krótko?

 

Dziwme, poprzednie nie zostawiły, tylko opadły, fermentowały w wyższej temperaturze niżteraz.

Czemu 10 dni to mało, te drożdże dłużej pracują niż inne? Na tych co do tej pory robiłem tydzień wystarczał.

Dziś mam akurat dzień wolny i czas żeby butelkować, niestety bez cichej, którą zawsze robię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.