jaras Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Czemu 10 dni to mało, te drożdże dłużej pracują niż inne? Na tych co do tej pory robiłem tydzień wystarczał. I dwa dni wystarczą, jeśli od trzeciego dnia wzwyż ekstrakt nie będzie się już zmieniał (oczywiście przy mniej więcej rozsądnym stopniu odfermentowania, a nie np. zatrzymanej fermentacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Jak już piszesz takie rzeczy to dodaj że czasem i miesiąc nie wystarczy na odfermentowanie niektórych piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Moje brzeczka miał 12 blg, co nie jest koźlak czy porter żeby 3 tygodnie fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni. 2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki. Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni. 2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki. Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki S-04 mają to do siebie, że za mocno nie odfermentują brzeczki. Ja nie zeszło przez 10 dni, to raczej nie zejdzie już, możesz podnieść temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to. Moje brzeczka miał 12 blg, co nie jest koźlak czy porter żeby 3 tygodnie fermentowało. Spoko jak jesteś pewny, że to już koniec fermentacji to zlewaj. Ja się pilnuje zasady, bez różnicy czy to 12 czy 18, że jak nie robię cichej to doliczam ją do fermentacji burzliwej i wtedy mam pewność, że wszystko zostało odfermentowane prawidłowo. Ogólnie jak piwo ma burzliwą u mnie 10 dni i nie robię cichej to zostawiam je do 14-17 dni, wolę zrobić za długo niż za krótko, a pomiary robię tylko na koniec orientacyjnie, nie przez kolejne 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to. Moje brzeczka miał 12 blg, co nie jest koźlak czy porter żeby 3 tygodnie fermentowało. Spoko jak jesteś pewny, że to już koniec fermentacji to zlewaj. Ja się pilnuje zasady, bez różnicy czy to 12 czy 18, że jak nie robię cichej to doliczam ją do fermentacji burzliwej i wtedy mam pewność, że wszystko zostało odfermentowane prawidłowo. Ogólnie jak piwo ma burzliwą u mnie 10 dni i nie robię cichej to zostawiam je do 14-17 dni, wolę zrobić za długo niż za krótko, a pomiary robię tylko na koniec orientacyjnie, nie przez kolejne 3 dni. Teraz mam dylemat, zlewać czy nie ... Dzięki za pomoc z tym osadem drożdżowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 1. jesteś pewien, że fermentacja utknęła na podstawie kilku pomiarów czy też na podstawie bulgotania (a wykonałeś jeden pomiar)? jeżeli to drugie to zostaw i sprawdź za 2-3dni. 2. czy brzeczkę doładowałeś jakąś sporą ilością cukru? jeżeli tak, to drożdże są rozleniwione i żrą ale bardzo bardzo powoli. czekaj lub zadaj świeżaki. Mierzyłem kilkukrotnie i już od 10 dni nie zeszło ani o 0,5 Blg Cukru nie dawałem w ogóle. Wrzucę nową pakę US-04, powinno zejść. Dzięki No to mam dwa pomysły: 1. Dla pewności możesz sprawdzić spławik - na roztworze wody z cukrem o tym samym Blg, na jakim fermentacja stanęła. Jeśli będziesz miał błąd, to może piwo już dofermentowało i nie ma się czym martwić, natomiast jeśli będziesz miał taki sam wynik to woda z cukrem się jeszcze może przydać... 2. Spróbuj pomieszać fermentorem, tak aby wzburzyć drożdże z dna i odstaw wiadro w cieplejsze miejsce. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować dodać odrobinę syropu cukrowego z pożywką dla drożdży - możesz też ostatecznie dodać świeżych drożdży. Możesz też sobie poczytać arty z BYO na temat zatrzymanej fermentacji i problemów z fermentacją "dużych piw": https://byo.com/stories/issue/item/3170-stuck-fermentations-techniques http://byo.com/hops/item/1882-fermenting-high-gravity-beers-techniques mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 US-05 często taką czapę drożdży zostawiają, raz jest raz jej nie ma, nie ma jakiejś regułki na to. No właśnie ja mam na porterze 22blg taką wielką czapę po 05 fermentowanych w 12-13 st.C ( jak pisałem w jednym wątku zadanymi pomyłkowo zamiast dolniaków ) i po późniejszym dodaniu 04 już ponad 3 tygodnie . Blg stanęło na 5 - przenoszę do ciepłego jeszcze na kilka dni i cicha . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Może ktoś odpowie... Ile cukru muszę dosypać do brzeczki o ekstrakcie 16 blg by podnieść ekstrakt do 20 blg? Brzeczki jest 21 litrów... Może jest gdzieś jakiś gotowy wzór lub arkusz z którego mogę skorzystać? Edytowane 17 Stycznia 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 musisz dosypać ok. 45g/l czyli w sumie 945g. Zwiększy Ci to objętość piwa o ok. 0,6l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Może ktoś odpowie... Ile cukru muszę dosypać do brzeczki o ekstrakcie 16 blg by podnieść ekstrakt do 20 blg? Brzeczki jest 21 litrów... Może jest gdzieś jakiś gotowy wzór lub arkusz z którego mogę skorzystać? Polecam zawsze mieć pod ręką excelik ;-) A w odpowiedzi zakładka "przeliczniki" Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jak nie masz nic innego to syp zrehydratyzowane, co innego teraz możesz zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Drożdży będzie mało. Teoretycznie powinieneś mieć 285mld komórek drożdżowych, a w paczce masz ok 70mld. Piwo może być estrowe, albo mieć problem z dofermentowaniem, ale możesz mieć też szczęście i wszystko będzie w miarę ok. Chyba raz zrobiłem taki underpitching, tyle że starą gęstwą, która nie ruszyła i musiałem po dwóch dniach dorzucić to co miałem czyli jedną saszetkę s-04 albo us-05, już nie pamiętam. Piwo wyszło ok, tylko z tego co pamiętam to opornie kończyło fermentację. Jeśli masz możliwość szybko załatwić jakieś drożdże/gęstwę to bym się jeszcze wstrzymał, ale jeśli masz czekać np. do poniedziałku to spróbowałbym albo po prostu uwodnić drożdże, brzeczkę solidnie napowietrzyć i zadać drożdże, albo bym rozcieńczył piwo do niższego ekstraktu, albo pobrał część brzeczki, rozcieńczył lekko i spróbował rozruszać uwodnione drożdże na tej partii robiąc mini starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 70mld to minimum w paczce, a może być tam nawet ponad 200mld. W takiej sytuacji na pewno warto podwójnie przyłożyć się do napowietrzenia brzeczki. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Na startery jestem jeszcze za cienki. Postaram się zebrać gęstwę, bo problem zawsze z tymi saszetkami. Miąchałem >10 min, rehydratyzowałem, zadałem. W wiadrze była piana z sanstar - podobno tworzy jakąś pożywkę; tym sanstarem trochę też spsikałem bezpośrednio szkankę na drożdże. Już przy rehydratacji zrobiły pianę, mam nadzieję że to dobrze. .... Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ja zadałem jedna paczkę do 20 czy 25l Cda 16 blg, odfermentowaĺo ok, ale gęstwa po tym zjechała mi piwo z 14 do 6 blg... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-) w tej sytuacji nie zadawaj drożdży w zbyt niskiej temp bo się dopiero chłopaki zestresują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Brzeczka wyszła mi o większym ekstrakcie niż się spodziewałem. Około 19 Blg/20 l (FES). A mam tylko jedną paczkę S-04 - czy mogę je zadać do brzeczki, czy koniecznie potrzebują namnożenia? Mogą pojawić się jakieś niedore smaki gdybym zadał tylko zrehydratyzowane drożdże? Dodam, że brzeczka jest na balkonie i ma już 28 st C, więc zaraz będzie wołała o drożdże ;-) w tej sytuacji nie zadawaj drożdży w zbyt niskiej temp bo się dopiero chłopaki zestresują Nie wiem jakie aromaty mają w planie mi zostawić, ale zadawałem w 24 st C, teraz jest 20, aha i dolałem 1,5 l wody... Po nocy emisja popuarnego gazu cieplarnianego idzie pełną parą. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlep Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Cześć, mam taki oto problem: od 2 dni mam piwko na cichej (ok. 8 procent vol., jakby to miało tutaj znaczenie) i przecieka mi kranik fermentora. Prawdopodobnie mi się coś nadłamało, ogólnie wyciekło niewiele płynu. Kranik jest odwrócony ku górze, zalany piwem po brzeg(ale nic już nie wycieka, po prostu ten poziom się utrzymuje). Piwo, sądząc po zapachu i wglądzie przez ścianę fermentora nie wydaje się skażone. Nie wiem jednak za bardzo co będzie z rozlewem. Planuję go najszybciej, jak mogę, czyli na wtorek i nie wiem, jak przygotować kranik, żeby nie skaził mi piwa przy rozlewie. A może powinienem pomęczyć się z zaciąganiem rurką? Posiadam zaworek grawitacyjny, ale coś mi mówi, że nie będzie kompatybilny z metodą zaciągania od góry. Jakieś sugestie, jak sobie z tym poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Nie masz zwyklej rurki? Bedziesz to robił za dwa dni, to nie rzecz do tego tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 wtorek za dwa tygodnie, tak? trochę nie skumałem - cieknie Ci ten kranik/wiadro czy nie? jeżeli pozycja ku górze jest ok, to po co się śpieszyć? a jeżeli i tak cieknie to trzeba przelać do drugiego wiadra i będzie spokój. wylej to piwo z kranika jak najszybciej i odkaź go po prostu. czynność z odkażaniem popraw przed zamontowaniem rurki do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Robię Witbier'a. 2.5kg pilzenskiego, 2.5kg płatów pszennych błyskawicznych, 0.5kg płatków owsianych błyskawicznych. Zacieram oprócz przerwy beta-glukanowej robię zacieranie w 68'C od 1h30min i nadal uzyskuje pozytywna próbe jodową. Co jest? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez qzder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kleikowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi