Stefek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 zaraz po napisaniu doszedłem do wniosku że może zdążę kupić w budowlanym i zdążyłem ale i tak dzięki(zaraz będę filtrował) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Cześć. O 4 rano skończyłem warzenie piwa. Jest 10.00 czyli minęło 6 godzin. I teraz tak myślę czy nie za mało napowietrzyłem warki? Pierw zlałem z garnka do fermentatora z pewnej odległości, powiedzmy pół metra. Później po zakryciu denka, przez dwie - trzy minuty bujałem pojemnikiem ale chyba w złym stylu. Bardziej w "kółko"kołysałem ten pojemnik jakby powiedzmy kołysać drinka w szklance aby ostatniego łyka wypić. Chyba jednak lepiej by było jakbym kołysał w przód i tył aby się tam wytworzyły takie fale tsunami co? Mogę teraz, po takim czasie raz jeszcze tą warkę napowietrzyć? edit: dodam jeszcze, że drożdże Gozdawa - BelgianFruit i Spice Ale Yeast w szklance aż kipiały przed dodaniem do brzeczki. Edytowane 21 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ja bym nie ruszał już. Ale bujanie nie powinno zaszkodzić. Tylko jeśli używasz rurki bulgotki to bardzo uważaj, nie chcesz zassać wody przypadkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Nie napisałeś co to za piwo - ile blg oraz ile i jakie drożdże zadałeś. Jeśli to coś lekkiego to bym się nie przejmował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Nie napisałeś co to za piwo - ile blg oraz ile i jakie drożdże zadałeś. Jeśli to coś lekkiego to bym się nie przejmował. To jest Belgian Pale Ale. Wyszło przy 20 litrach 13 BLG drożdże Gozdawa - BelgianFruit i Spice Ale Yeast Mołot właśnie o to chodzi , że kurde dużo wody wlałem do rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Rurkę wyjmij, wylej nadmiar, to na pewno. A przy 13 Blg to na moją głowę to co zrobiłeś powinno starczyć No chyba, że te drożdże są jakieś gorsze. Ale myślę, że będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Rurkę wyjmij, wylej nadmiar, to na pewno. A przy 13 Blg to na moją głowę to co zrobiłeś powinno starczyć No chyba, że te drożdże są jakieś gorsze. Ale myślę, że będzie OK. ok dzięki to zostawiam. Teraz nacisnąłem na denko to zaczęło bulgotać choć wiem, że bulgotanie to żaden wyznacznik. Mimo tego trochę spokój. W ogóle biorę się za lekturę czy drożdże mają tylko wpływ na ruszenie fermentacji czy za także za jakość piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Za wszystko za całą tą zmianę smaku między nachmieloną brzeczką a gotowym piwem. Zwłaszcza w stylach belgijskich i klasztornych ich wpływ jest wyjątkowo ważny. Więc zalecanych temp. się trzymaj. A reszta tego zagadnienia to już nie na ostry dyżur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Za wszystko za całą tą zmianę smaku między nachmieloną brzeczką a gotowym piwem. Zwłaszcza w stylach belgijskich i klasztornych ich wpływ jest wyjątkowo ważny. Więc zalecanych temp. się trzymaj. A reszta tego zagadnienia to już nie na ostry dyżur. Jasne, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Potrzebne pilne info, pierwszy raz zakupiłem drożdże Fermentum Mobile, szczep Irlandzkie Ciemności i mam pewne wątpliwości, po otworzeniu fiolki pachniały tak jakby lekko szampańsko. Zastanawia mnie czy to normalne. Nastawiłem na nich starter wczoraj i dziś wieczorem mają lecieć do brzeczki. Starter póki co pachnie normalnie. Miał ktoś podobne odczucia aromatyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 zapach normalny dla większości szczepów hodowanych w warunkach optymalnych dla drożdży, czyli przy dobrym natlenieniu i 28oC. Zapach może być różny w zależności od składu medium hodowlanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Wybornie, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Drodzy Państwo!Zrobiłem okrutną gafę. Zacierając Dry Stouta zapomniałem dosypać pod koniec słodu barwiącego Przefiltrowalem i rozpocząłem już wysładzanie na raty (pierwszą ratę zrobiłem).Teraz się skapnąłem co odwinąłem i nastąpiła lekka konsternacja co dalej...Na ten moment przelałem wszystko z filtratora do garnka (była tam już wlana i odstana kolejna porcja wody do wysładzania więc temperatura zacieru odpowiednia - ok 65 stopni) i dosypałem słodu barwiącego.Teraz zacieram te 15 minut, przefiltruję i wyslodzę resztą wody.Pytanie: co może się nie udać z tym piwem teraz? Jakie mogą być powikłania? Edytowane 22 Marca 2015 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Będzie ok, na przyszłość dawaj palone od początku. Edytowane 22 Marca 2015 przez olo333 ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 zapomniałem dosypać pod koniec słodu barwiącego zapomniałeś również, że to Dry Stout i wszystko raczej należy wsypać od początku. co może się nie udać z tym piwem teraz? Jakie mogą być powikłania? myślę, że nas przeceniasz niewielu tu wróżbiarzy (choć kto tam wie), ale o piwo się nie martw może troszkę na wydajności stracisz no i jest mała szansa żeby to by Dry Stout, ale to nie znaczy, że nie będzie pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Drugi raz skusiłem się na gotowy zestaw (browar.biz) i leciałem wg załączonej tam receptury - jak byk stoi, żeby barwiący dać na koniec. A, że do tej pory z ciemnych robiłem CDA tylko, to nie było mi to podejrzane Dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Brzeczka się chłodzi, z innego piwa które przeleje na cichą chcę świeżą gęstwę zadać do tego dziś warzonego. Ile łyżek stołowych mam dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) http://www.piwo.org/files/file/72-arkusz-do-obliczenia-ilosci-gestwy-potrzebnej-do-zaszczepienia-brzeczki/ Edytowane 23 Marca 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 http://www.piwo.org/files/file/72-arkusz-do-obliczenia-ilosci-gestwy-potrzebnej-do-zaszczepienia-brzeczki/ dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Kędzia Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Witam, potrzebuję szybkiej pomocy... chciałem butelkować moje piwo po 10 dniach burzliwej fermentacji. Zlałem piwo do fermentora z rurką, z zamysłem zabutelkowania go. Wcześniej oczywiście rozrobiłem glukozę (ale w mniejszej ilości niż wyszło z kalkulatora 75 g zamiast 84) Problem w tym, że zmierzyłem w trakcie zlewania BLG i wyszło 4 (wiem, mój błąd, że nie zmierzyłem zanim zabrałem się do rozlewu..) Mam w fermentorze piwo 4BLG z zadaną glukozą w ilości 75 zamiast 84 g rozrobione w 700ml wody. Podejrzewam, że rozlewając je do butelek mogą mi wystrzelić (granaty). Nie wiem co teraz zrobić. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję! P.S. Piwo pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 ile litrów masz piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Kędzia Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 ile litrów masz piwa ? Około 20, może nieco więcej. Niestety nie mam podziałki na fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Doświadczenie mam podobne co Ty ale jeśli można się wypowiedzieć to jak na moje ciężko tutaj pomóc z racji tego, że zwyczajnie nie można stwierdzić czy fermentacja się zakończyła, żeby tego się dowiedzieć musiałbyś zrobić kolejny pomiar za ~3dni. Musisz się liczyć z tym, że rozlewając piwo teraz drożdże dojedzą jeszcze np. 1blg a to już podobno powoduje spory wzrost ciśnienia w butelce a do tego dochodzi fermentacja surowca użytego do refermentacji, którego nie jest mało zważając na styl. Edytowane 25 Marca 2015 przez udarr Maciej Kędzia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Kędzia Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Doświadczenie mam podobne co Ty ale jeśli można się wypowiedzieć to jak na moje ciężko tutaj pomóc z racji tego, że zwyczajnie nie można stwierdzić czy fermentacja się zakończyła, żeby tego się dowiedzieć musiałbyś zrobić kolejny pomiar za ~3dni. Musisz się liczyć z tym, że rozlewając piwo teraz drożdże dojedzą jeszcze np. 1blg a to już podobno powoduje spory wzrost ciśnienia w butelce a do tego dochodzi fermentacja surowca użytego do refermentacji, którego nie jest mało zważając na styl. Oczywiście mam tego wszystkiego świadomość, dlatego właśnie pytam tutaj, bo wiem, że to chyba patowa sytuacja, a jedyne co mi przychodzi do głowy to dolać wody, żeby sztucznie zaniżyć wielkość BLG..ale nie wiem czy tak można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 ale na tą chwilę jeśli będzie 40 butelek to jest ok.1.8g na butelkę czyli luz ,a nawet dość mało bym powiedział ja do pszenicy daję po 3g na butelkę,a jak wiem że dość szybko zejdzie to i 4 spokojnie Maciej Kędzia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi