Oskaliber Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Dobra, zapomnijmy już o temacie producentów, może macie rację. Ale postawiłeś tezę, że 28C to zbyt wysoka temperatura rehydracji, więc przedstaw na to jakieś dowody. Ja pokazałem dane producentów (pomijam już ich słuszność), Ty jak na razie nie pokazałeś nic. Proponuje więc wydzielić te posty do osobnego wątku, bo zagadnienie w sumie jest ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Koledzy, za chwilę zaczynam zacieranie RIS'a i zastanawiam się, czy słód Strzegom karmelowy 600 wrzucić normalnie do zacierania, czy pod koniec z ciemnymi słodami? Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Pancho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 od początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ciemne też wrzuć od początku, swoją drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Z ciemnych mam Carafa II, Czekoladowy ciemny i Jęczmień palony, to chyba na ostatnie 10-15 min najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Do RISa wrzucałbym od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wrzucaj wszystko od początku. Chyba że nie chcesz mieć w RISie paloności i czekolady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Tylko ja tego mam 1,8kg. Boję się, że będzie mega kwaśne przez te słody palone od początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Poczytaj sobie, jaki ma być RIS na wiki, analizuj receptury innych i wtedy zdecyduj. Potem oceń efekt. W ten sposób się czegoś dowiesz. Układanie receptury na "za chwilę zaczynam zacieranie risa" to nie jest dobry pomysł... Poza tym, nie podajesz jaki udział w zasypie masz tych słodów. Domyślnie - ja bym dawał od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 13% słodów palonych49% słodów jasnych35% kamelowych3% Płatki owsiane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Za dużo karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Czyszczenie magazynu słodu. Trzeba się pozbyć tego i owego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Tylko ciekawe kto to potem wypije... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Dokładnie. Wolałbym wyrzucić ten słód, niż zrobić z niego 2 skrzynki niepijalnego piwa. No ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Cześć wszystkim. Mam takie pytanie - Czy piwo może smakować jak ruski szampan? Właśnie kupiłem sobie piwo Łowczy z lidla. Niby piwo belgijskie. Aromat i smak ma typowego szampana. Zastanawiam się czy tego nie wylać, czy pić ze spokojną głową? Date ważności ma do 25.05.2016. Jako tako szampana lubię. PS. Na ostry dyżur, bo zaraz mi się rozgazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Pij, piwem się ciężko zatruć jeśli potrafisz przełknąć. W pseudo-belgach się to zdarza, kup sobie jakiegoś mocnego Komesa od Fortuny - jeśli dobrze (a raczej źle) trafisz, to będzie niepijalny ocet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) No to wypije. Może głowa jutro nie będzie bolała. Mniej więcej co odpowiada za taki smak i aromat taniego szampana? [EDIT] [Już znalazłem info ] Smakuje jak "ruskoje igristoje", typowo. Gdyby dał mi ktoś do testu w ciemno nigdy nie zgadłbym, że to piwo Co do Komesów, póki co się nie zraziłem, nie trafiłem na jakieś mega nie dobre. Akurat mam 2 x poczwórny, 1 x porter bałtycki i 1 x ten niebieski, podwójny? Na razie ich nie pije, poczekam aż skończy się ich data ważności. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 A który to był Łowczy? Potrójny czy poczwórny?Bo akurat ostatnio piłem oba i żaden nie był jak ruski szampan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Poczwórny, Quarduple. Wcześniej też go piłem, jakoś zaraz jak się w lidlu pojawił i był spoko (jak na piwo z lidla i za 3 zł). Akurat dziś mnie natchnęło na to piwo (promocja). Wypiłem, zakręciło się w głowie i póki co nie ma skutków ubocznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk21o Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Mam dzisiaj przelać 22L schwarzbier/dark lagera i zacząć leżakowanie. Z tego co wyczytałem lepiej to robić w balonie szklanym ze względu na nieprzepuszczalność powietrza i małą powierzchnię jego styku piwa z ( wąska szyjka). Niestety (albo na przyszłość stety) udało mi się załatwić balon o pojemności 40L. Pytanie do Was czy warto przelewać go do balona czy lepiej do plastikowego fermentatora? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez majk21o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A ile ty go chcesz leżakować? Generalnie fermentor będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk21o Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Jakoś około 4 tyg. w 0-2 C Edytowane 13 Stycznia 2016 przez majk21o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Szybkie pytanie. Ilu dniowego laga mogą mieć drożdże FM miesiąc po terminie ? Dwa dni kręcone ani piany ani BLG nie spadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Jak prawidłowo przechowywane, to ok. 24h (rozumiem, że piszemy o starterze), jak nieprawidłowo, to mogą w ogóle nie ruszyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Tak w starterze, przed zadaniem do startera trzymane w lodówce Edytowane 15 Stycznia 2016 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi