Patryk.B Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 No cóż nie przywidzialem ocieplenia. Dziś zbadalem i jest 11C. Wszystko gra fermentacja szaleje jest ok 5l piany i bulgocze 4-5razy na min. Drożdże żyją, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Wkleję to jeszcze raz, bo widzę, że nie dociera do niektórych: PROSZĘ O UWAGĘ !!! Po raz kolejny dostajemy zgłoszenie o postach się tu pojawiających, które w rzeczywistości nie powinny być w tym wątku. Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR". Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geladin Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Potrzebuje szybkiej konsultacji. We wtorek 1 marca nastawiłem warkę West Coast IPA. Zasyp prosty pilzeński i po 6 % dodatku pszenicy i jasnego karmelu. Zacierane na wytrawnie, ekstrakt podbity o 1 stopień glukozą. Ostatecznie wyszło 16,5. Zaszczepione Mangrove Jack's M 44 U.S. West Coast z datą przydatności do marca 2017. Do dzisiaj żadnej fermentacji. Ekstrakt niby spadł o 0,5 stopnia. Ale to może być błąd pomiaru. Widocznych oznak fermentacji brak. Żadnej piany ani CO2. Wiadro leżu w pomieszczeniu 20°C. Ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? (Dodam że żytnia AIPA robiona w czwartek fermentuje aż miło na us-05 , ekstrakt ten sam) Czekać dalej, czy ratować nowymi drożdżami, mam na składzie s-04 i MJ M42 new world strong ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Te drożdże są znane z tego, że wolną startują -> http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/page-3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrzebuję pilnej pomocy! Chciałem butelkować swojego hefeweizena i po tym jak dodałem już glukozę do fermentora, wyczyszczeniu butelek chciałem zacząć zlewanie. Lecz gdy zlałem odrobinę piwa do szklanki okazało się, że pływa w nim jeszcze mnóstwo drożdży. Jestem w stanie dać fermentor do pomieszczenia gdzie jest temperatura taka jak na dworze, czyli około 4 stopnie. Tylko co teraz z ta glukozą ? Mogę poczekać jakiś dzień czy muszę już butelkować to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Mnóstwo drożdży to znaczy grudki czy po prostu bardzo mętne? Jak bardzo mętne to możesz mieć dużo osadu w butelkach, ale pszeniczniakowi raczej to nie szkodzi. Jak grudki to nie ma w ogóle problemu, w butelce opadną na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Piwo pszeniczne z natury jest mętne. Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Temat został już poruszony i wyjaśniony w wątku "Dla początkujących...". Niemniej jednak dziękuję za szybkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Witam. Właśnie zacieram polskie ale. Zajrzałem do lodowki i się okazało że mam braki w marynce i lubelskim. Za to znalazłem junga i żatecki. Czy jak wymieszam Lubelski z żateckim to będzie w miarę ok? Słyszałem że żatecki jest specyficznym chmielem i boję się aby nie zdominował aromatu piwa. Lubelskiego dałbym 40g a zateckiego 25g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Możesz dać tyle samo. Wcale nie zdominuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Lubelski i Żatecki to podobno ten sam szczep chmielu, tylko miejscem hodowli się różni, podobnie EKG i Styrian Golding Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Mam coś takiego na powierzchni Piwko to. wietbier warzony 16.02.2016 początkowe blog 11 teraz od tygodnia trzyma się 4,5 blg. Moje pytanie czy to drożdże sobie pływają tak. Czy już zlewać bo dziś chciałem. Czy może wstawić do zimnego żeby opadły. Edytowane 10 Marca 2016 przez Spiewaczek1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 obojętnie. jak bedziesz zlewał to staraj się tego i z wierzchu i z dna nie wciągnąć i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szlag trafił moją Gretę. Ma ktoś w Ostrowie Wielkopolskim pożyczyć kapslownicę? Ewentualnie jakiś inny sposób na zakapslowanie choćby tych butelek, które są już nalane? :I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szlag trafił moją Gretę. Ewentualnie jakiś inny sposób Z tego co zostało zrób sobie kapslownicę młotkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 12 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Szlag trafił moją Gretę. Ma ktoś w Ostrowie Wielkopolskim pożyczyć kapslownicę? Ewentualnie jakiś inny sposób na zakapslowanie choćby tych butelek, które są już nalane? :I Lej w plastik. Kup kilka butelek najtańszej mineralnej, wylej ją i wlej piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Witajcie, Mam awarię i potrzebuję szybkiej pomocy. Wstyd przyznać co nabroiłem, jedyne co mnie tłumaczy to długa przerwa w browarzeniu i zamieszanie z tym związane :-) Robię Dry Stouta wg przepisu Kopyra: Warka 31. The Irish RoverWarzone: 26.05.2008Rozlew: 07.06.2008Surowce:słód pilzneński - 3,5kgpłatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8kgsłód Carafa II - 0,1kgjęczmień palony - 0,35kgchmiel Marynka granulat - 25gdrożdże suche Safale S-04Zacieranie:50' w 67°C10' w 72°Cmash out 76°CGotowanie: 60'15g Marynki w 0'10g Marynki w 40' Zrobiłem zacieranie ze śliczną wydajnością (jak na moje możliwości) i właśnie się miałem zabierać za chmielenie. I nagle sobie uzmysłowiłem, że do zacierania nie dodałem płatków jęczmiennych... Co robić: 1. zrobić na boku "zacieranie" samymi płatkami i wymieszać potem z resztą. 2. zostawić tak jak jest i będzie stout bez płatków 3. inne Wstępnie podoba mi się pkt.1 bo nie zmieniam wtedy składu, ale pytanie czy tak można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Znalazłem wątek, w którym Scooby Brew pisze: "Wszystkie płatki musisz dodać na początku zacierania aby enzymy ze słodu podstawowego (np. pils) przerobiły proteiny z płatków na cukry strawne dla drożdży." Czyli wynikałoby z tego, że nie mogę zrobić dodatkowego zacierania "na boku" samymi płatkami. Co robić? Chyba, że zrobię z dodatkiem innego, nowego słodu. Mam jeszcze Pale Ale, może dodać ze 0,5 kg? Czyli dodatkowe zacieranie z 0,5 kg Pale Ale i 1 kg płatków. Edytowane 13 Marca 2016 przez roberto_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Olej te płatki, do następnej warki je dodasz. Pół kg pale ale nie zatrze Ci płatków. Dobrze jakbyś chociaż z 0.8kg pilsa dodał - pils ma wyższą aktywność enzymatyczną. Ja bym się nie bawił, pół dnia Ci to zajmie. Edytowane 13 Marca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Olej te płatki, do następnej warki je dodasz. No właśnie się zastanawiałem, czy bez nich wyjdzie fajne piwko, ale nie byłem pewien. Teraz przeczytałem Twój wpis, ale już za późno, bo kończę zacierania płatków z 0,5 kg słodu pale ale. Więc dodam nową brzeczkę po filtracji do głównego gara. Chyba, że uważasz, że nie powinienem z jakiegoś powodu mieszać dwóch brzeczek. To jeszcze mogę się wycofać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 A jeszcze spytam: Po czym sprawdzę, czy płatki jednak się zatarły? Po próbie jodowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) Zrób próbę jodową, ona pokazuje czy się zatarło czy nie. Jak się nie zatarło to: a) poczekaj dłużej, ewentualnie podgrzej do 68°C b) dodaj pilsa/pale ale c) olej to, i nie dodawaj tego do zacieru głównego. Jak się zatarło to dodaj jak najbardziej. Aha i przy próbie jodowej jak płyn się nie barwi, a drobinki ziaren się ciągle barwią, to można uznać że jest w miarę ok, i po filtracji się nie będzie brzeczka barwić. Ale mash outu nie rób Edytowane 13 Marca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Zrób próbę jodową, ona pokazuje czy się zatarło czy nie. Jak się nie zatarło to: a) poczekaj dłużej, ewentualnie podgrzej do 68°C b) dodaj pilsa/pale ale c) olej to, i nie dodawaj tego do zacieru głównego. Jak się zatarło to dodaj jak najbardziej. Aha i przy próbie jodowej jak płyn się nie barwi, a drobinki ziaren się ciągle barwią, to można uznać że jest w miarę ok, i po filtracji się nie będzie brzeczka barwić. Ale mash outu nie rób Uff, szczęśliwie kolorków na próbie jodowej nie ma, czyli chyba się zatarło. Dla pewności potrzymam jeszcze z 10 minut w 68'C i robię filtrację. A powiedz, dlaczego nie robić w takim wypadku mash out'u? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Bo dezaktywuje enzymy - a w tak ciężkim zacieraniu 0.5 kg pale/0.8 kg płatków ich dezaktywacja nie jest potrzebna, i tak nie ma ich za dużo roberto_g 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Super, bardzo dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi