ASadam Opublikowano 27 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Jak zwykle nasuwa się pytanie: czy przeliczałeś wskazania refraktometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Użyłem w tym celu berrsmith`a i wyliczył mi 5,28 więc to jest wartość prawidłowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Użyłem w tym celu berrsmith`a i wyliczył mi 5,28 więc to jest wartość prawidłowa? Wyszło mi podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Proszę napisz mi na czym polega to wyliczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Użyłem w tym celu berrsmith`a i wyliczył mi 5,28 więc to jest wartość prawidłowa? Wygląda raczej ok - z 16,7 do 5,3 Plato jest w miarę ok na US-05. Pewnie jeszcze dojedzą sobie trochę - nie spiesz się tak czy siak. Skoro już 7 dni, to polecam podnieść o 2-3C temperaturę i zostawić na kolejne 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Cichej nie stosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Cichej nie stosować? To właśnie będzie cicha, ale nad drożdżami, bez przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Brakło mi kapsli... ma ktoś poratować w Ostrowie Wielkopolskim i okolicach ok. 50 sztukami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Panie i Panowie skonczylem wlasnie robic pszenice na MauriBrew Weiss Y1433. Z roznych przyczyn musialem przesunac w czasie zadawanie drozdzy, przez co staly sobie uwodnione cos ok. 4h. Oczywiscie pod przykryciem. Kremik taki, jaki znalem dotychczas, sie nie zrobil, raczej rozrobiona woda z maka. Drozdze byly uwadniane w ok 27-28 celsjuszach, zadawac bede do brzeczki 15 stopni (nizej nie udalo mi sie zejsc, zbyt ciepla woda w kranie). Pytanie zasadnicze: dalem tym przeciaganiem sprawy w czasie kompletnie duszy, czy raczej jest szansa ze drozdzaki rusza? Dzieki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Powinny ruszyć, mi też się coś takiego stało i wszystko dobrze, odfermentowały prawidłowo. sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Powinny ruszyć, mi też się coś takiego stało i wszystko dobrze, odfermentowały prawidłowo. No to oby! Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Butelkuję właśnie piwo. Czy w tym kalkultorze uwzględniamy najwyższą temp. fermentacji czy obecną temperaturę piwa ? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Butelkuję właśnie piwo. Czy w tym kalkultorze uwzględniamy najwyższą temp. fermentacji czy obecną temperaturę piwa ? http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html najwyższą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 najwyższą Czy uwzględniać w tym temperaturę przerwy diacetylowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Czy uwzględniać w tym temperaturę przerwy diacetylowej? Jeżeli po przerwie diacetylowej ekstrakt już nie spadał to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 najwyższą Myślę, że to nie takie proste i oczywiste Przykład: ktoś zadał drożdże w 25°C (głupie, ale dość częste zjawisko ), fermentacja wystartował w 24°C, piwo fermentowało w 20°C al na koniec temperatura "skoczyła" do 22°C. Jak widać "najwyższą" jest temperatura 24°C, ale chyba nie ją trzeba przyjąć do wyliczeń? (rozważanie jest czysto teoretyczne bo te różnice i tak niewiele wnoszą, ale myślę, że dobrze pokazuje jak nie zawsze można udzielić jednoznacznej odpowiedzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Dr2 chodziło mi oczywiście o najwyższą temperaturę w której Blg już nie spadało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 najwyższą Myślę, że to nie takie proste i oczywiste Przykład: ktoś zadał drożdże w 25°C (głupie, ale dość częste zjawisko ), fermentacja wystartował w 24°C, piwo fermentowało w 20°C al na koniec temperatura "skoczyła" do 22°C. Jak widać "najwyższą" jest temperatura 24°C, ale chyba nie ją trzeba przyjąć do wyliczeń? (rozważanie jest czysto teoretyczne bo te różnice i tak niewiele wnoszą, ale myślę, że dobrze pokazuje jak nie zawsze można udzielić jednoznacznej odpowiedzi) No dobrze. Jedno piwo fermentował w ok. 16 st. C., drugie w temp. 11 st. C. Oba przeniosłem na przerwę diacetylową do temperatury pokojowej na kilka dni. Jaką przyjąć temperaturę w kalkulatorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Jaką przyjąć temperaturę w kalkulatorze? buber pomyśl bo to nie takie trudne (pomoże lekcja z fizyki o wpływie temperatury na rozpuszczalność gazów w cieczach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Przyjmij pokojową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Witajcie, Piszę w ostrym gdyż mam duży dylemat a czasu mało. Warzę Sweet Stout i mierzę w 16Blg ale mam dylemat z ciemnymi słodami W garze jest już: 27 litrów wody 72st. zacieranie 68st - 70min 5KG Pale Ale Flagon 5-7EBC 110gr płatki owsiane SANTE 1KG carmel dark Moje pytanie ile dodać: - Słód Palony Black 1300EBC - Słód chocolate 1000-1200EBC Planuję: - Słód Palony Black 1300EBC - 0,5Kg - Słód chocolate 1000-1200EBC -0,3Kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Coś z zakresu powiedzmy 0,4-0,8kg będzie ok, wszystko zależy jak mocny chcesz efekt od słodów palonych. Ja bym sypał 0,8kg, a kto inny powie Ci, że to już popielniczka. Sprawdź i skoryguj pod swój gust przy kolejnej warce. Sporo też zależy od Twojej wody. Bez metody prób i błędów nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyzydor Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Jeżeli dobrze rozumiem to moje proporcje czyli 0,5+0,3 jest w twoim guście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marafc Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Warzę właśnie pierwszy raz i chyba mocno skopałem już na starcie - podgrzałem wodę do temp. 71°C, wrzuciłem słody, mając jeszcze włączony palnik. Po chwili palnik wyłączyłem i ustabilizowałem temperaturę na 68°C. Sprawdziłem jednak po 15 minutach i okazało się, że przez źle zamocowany termometr temperatura była przekłamana - miałem w garze 71°C. Uzupełniłem garnek zimną wodą (dodatkowe 1,3l) i teraz mam jakieś 66°C, pozostało około 35 minut zacierania. Skopałem po całości, czy jeszcze coś z tego będzie? Wychodzi na to, że zrobiłem tylko przerwę dekstrynującą i nie wiem, czy amylazy się nie zdezaktywowały.... Edytowane 4 Października 2016 przez marafc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi