anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Mozesz dodac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbon Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Hej. Totalnie zrąbalem temat, proszę, nie śmiejecie się. Zabrakło mi kapsli przy butelkowaniu. Zostalo mi jakieś 7 L piwa wymieszanego z glukoza. Czy jeśli jutro wieczorem, po 24H będę miał kapsle, mogę.bez obaw butelkowac to piwo? Z góry dziękuję za pomoc. Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Może być za późno i drożdże poradzą sobie z glukozą. Jak masz możliwość lej w PETy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbon Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Średnio mam taka możliwość. Czyli co? W kibel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Nieeeeeee, dlaczego wszyscy chcą lać w kibel zawsze. Ech. Zamknij fermentor i do zimnego. Jak nic nie zrobisz to trudno. Zmierz BLG i podczas butelkowa sprawdź czy drożdże tego co dodałeś już nie przejadły. Edytowane 7 Lutego 2017 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Jak zabutelkujesz po 24h to ewentualnie wyjdzie trochę mniej nagazowane niż zakładałeś. W butelkach po jednym dniu zazwyczaj gazu jeszcze za dużo nie ma, więc powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbon Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Jutro walczę dalej. Pozdrowienia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbon Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Pięknie dziękuję za odpowiedzi. Jutro walczę dalej. Pozdrowienia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tak z ciekawości, jak to zrobiłeś, że brało Ci kapsli? Są sprzedawane w paczkach minimum po 50 sztuk? Powinno wystarczyć na przeciętna warkę 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbon Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Myślałem, że mam Jeszcze jedną paczkę, okazało się, że tylko jakieś końcówki(robię warki po około 25L.). Głupi ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Nie masz gdzieś miejsca gdzie piją na dworze? U mnie jest jedno które przynosi 20 kapsli na tydzień Panowie po ilu minutach tester skrobi zmienia kolor? I po ilu minutach się go sprawdza? Edytowane 8 Lutego 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Można wysładzać wodą o temp. 82C bo mi lekko podskoczyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Można wysładzać wodą o temp. 82C bo mi lekko podskoczyła? tak na chłopski rozum, zakładając najgorszy przypadek czyli wysładzanie na raty, gdzie dolewasz kolejną porcję wody na młóto - jaka tam będzie na oko temperatura jak dolana woda zacznie przez to młóto przepływać lub ją z młótem wymieszasz? jaka jest Twoja intuicja? podpowiem że tak, można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Panowie po ilu minutach tester skrobi zmienia kolor? I po ilu minutach się go sprawdza? Zmienia kolor praktycznie od razu. Łatwo sprawdzić na przykładzie mąki ziemniaczanej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam w poniedziałek aktywowalem Wyeast Kolsch 2565 (data produkcji 16 september 2016 zakupione we wrzesniu i trzymane w lodowce) po 3 godzinach delikatnie napuchły, po 2 dniach bez zmian trzymane w temp 21 C. W srode zrobilem 1L starter 10 BLG do dzisiaj to jest po 2 dniach piany nie bylo a zapach tez jakis dziwny niby drozdze ale cos tam jeszcze da sie wyczuc dodam ze po otwarciu drozdzy tez cos niepokojacego dalo sie wyczuc. Co proponujecie krecic je dalej czy moze olac sprawe (brak piany dziwne zapachy) i kupic suchary bo warzenie jutro? Z gory dzieki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Nie za bardzo kumam. Możesz rozjaśnić? Aktywowałeś drożdże i trzymałeś 2 dni??? W starterze raczej piany nie mam ale używam mieszadła. Poza tym startery nie pachną za ładnie. Sprawdź BLG tego starteru na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 W starterze raczej piany nie mam ale używam mieszadła. Eeeeeeeeee, co ? Co ma jedno do drugiego ? Ja używam mieszadła i piana na starterze zawsze jest i to spora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Ja używam mieszadła i piana na starterze zawsze jest i to spora. Nie wiem. Jak robiłem bez to pianę miałem. Może za wolno kręcisz? A może to moja specyfika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Witam moze zle napisalem aktywowalem w sensie rozbilem saszetke w srodku. Kreci sie nawet ostro wir na okolo 2 cm a piany nima, zrobilem juz troche starterow i zawsze piana byla a tu nic. Gdzies mi ucieklo ze mieszane na mieszadle magnetycznym. Co poradzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Poradziłbym sprawdzić BLG. Powinno być też widoczne zmętnienie czyli przyrost masy drożdży. Choć nie wiem czy po aktywacji i czekaniu 2 dni te drożdże po prostu nie zdechły w tej paczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Może Ty za szybko kręcisz powinien być mały wirek na środku i tak mam. Nie wyobrażam sobie żeby na starterze nie było w ogóle piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Może Ty za szybko kręcisz Może Edit. Ale może dyskutować na ten temat napisał byś coś konstruktywnego temu który pyta bo racze nie starasz się rozwiązać jego problemu tylko czepiasz się mnie, że nie mam piany. Edytowane 10 Lutego 2017 przez guma44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Zmętniał chociaż ten starter ? Edytowane 10 Lutego 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Tak zmetnial nawet powiedzialbym pociemnial. Nie wydaje mi sie ze za slabo krece zawsze tak krecilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 To znaczy, że był przyrost drożdży. Możesz zakupić suchary w razie W. Osobiście, wsadził bym to do lodówki na dobę, potem zmierzył BLG i spróbował czy nie jedzie kanałem rzeczywiście. Jak nie jedzie i BLG zeszło do ~0 to bym użył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi