Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zazwyczaj z zestawów wszystko było tak odmierzone, żeby nic nie zostawało. Jeżeli skórek masz coś po około 20g, to zapewne jest też tak w tym przypadku

Edytowane przez Grzegorz Żukowski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem,

Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. 

 

tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? 

 

long:

po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. 

 

Ideas? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sama herbatka chmielowa do picia? Nie wiem, czy to będzie dobre. Może lepiej zastanów się nad zrobieniem podpiwka. W razie czego możesz wykorzystać trochę gęstwy z warki, to będzie na drożdżach piwowarskich

Edytowane przez Grzegorz Żukowski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czołem,
Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. 
 
tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? 
 
long:
po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. 
 
Ideas? 
Temat raczej BARDZO MOCNO nie na ostry dyżur.

BTW https://www.piwo.org/forums/topic/26287-woda-chmielowa-ochłoda-w-gorące-dni/

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, 

zaznaczam, że pierwszy raz warzę piwo z brewkita "Bulldog Hamer Of Thor". W tym zestawie jest torebka z chmielem (hop tea bag), która mi się przerwała i chmiel wypłynął na zewnątrz. Czy mogę dodać ten chmiel do brzeczki? Na opakowaniu próżniowym było napisane, "nie otwierać torebki" i nie jestem pewny.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Open carefully, remove tea bag (do not open it). Soak in a cup of boiling water for 10 minutes.  Add mixture including hop bag to your brew before adding yeast. Mix well, add beer yeast. Leave hop bag in brew during fermentation.

 

Czyli wychodzi na to, żeby zaparzyć.

Edytowane przez Luksairo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.