Gienek Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Panowie chce zrobić jasne pszeniczne cytrusowe https://esencjesmaku.pl/pl/p/JASNE-PSZENICZNE-CYTRUSOWE-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/900 i moje pytanie brzmi, ile gramów skórki pomarańczy i curacao mam wsypać do gotującej się brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Zazwyczaj z zestawów wszystko było tak odmierzone, żeby nic nie zostawało. Jeżeli skórek masz coś po około 20g, to zapewne jest też tak w tym przypadku Edytowane 19 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 2 minuty temu, Grzegorz Żukowski napisał: Zazwyczaj z zestawów wszystko było tak odmierzone, żeby nic nie zostawało. Jeżeli skórek masz coś po około 20g, to zapewne jest też tak w tym przypadku Już doczytałem że wszystko jest w zestawie, o ja głupi hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajba_ Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Czołem, Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? long: po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. Ideas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Sama herbatka chmielowa do picia? Nie wiem, czy to będzie dobre. Może lepiej zastanów się nad zrobieniem podpiwka. W razie czego możesz wykorzystać trochę gęstwy z warki, to będzie na drożdżach piwowarskich Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Czołem, Nachmielona. Woda z chmielem. Takie proste a jednak nie. tl:dr: jak zrobić dobrą Nachmieloną? long: po pierwszych dwóch warkach zostało mi stroche Simcoe i Amarillo i wpadłem na to, żeby jako swego rodzaju urozmaicenie dnia codziennego i pracy przed komputerem, zrobić wode z chmielem. Troche szukałem, ale żadnego faktycznie trafionego przepisu nie znalazłem. Ideas? Temat raczej BARDZO MOCNO nie na ostry dyżur.BTW https://www.piwo.org/forums/topic/26287-woda-chmielowa-ochłoda-w-gorące-dni/Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Jestem właśnie w sklepie z oringami. Podpowiedzcie mi jakie oringi na połączenia 1/2 3/4 i 1/4 cala. Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Mogę Ci podać średnice zewnętrzne rur: 1/2 - 21,3 mm 3/4 - 26,9 mm 1/4 w połączeniach gwintowanych nie występuje jedynie 3/8 a to jest 17,2 mm Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Dziękuję. Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Połączenie gwintowane 1/4" występuje jak widaćWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zwracam honor ? Nie spotkałem się z takim, w pracy z reguły zaczynam od 1/2" a kończe na DN500 i te średnice zewnętrzne mam w głowie. Coś w tle widać, że fajny układ zrobiłeś. Pochwal się co to za cudeńko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 To zdjęcie z pracy, maszyna do prania uszczelek w specjalnym sylikonieWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu TapatalkaTo zdjęcie z pracy, maszyna do prania uszczelek w specjalnym sylikonieWysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Cześć. Właśnie będę wysładzać pumpkin ale. Czy przy filtracji mogę użyć gałązek jałowca? Czy zaryzykować i lecieć na sraczwężyku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Ja uzywalbym tego i tego:)Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Wolałem nie ryzykować, że jałowiec wniesie coś do smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam wszystkich, zaznaczam, że pierwszy raz warzę piwo z brewkita "Bulldog Hamer Of Thor". W tym zestawie jest torebka z chmielem (hop tea bag), która mi się przerwała i chmiel wypłynął na zewnątrz. Czy mogę dodać ten chmiel do brzeczki? Na opakowaniu próżniowym było napisane, "nie otwierać torebki" i nie jestem pewny. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 a co wg instrukcji trzeba było zrobić z tą torebką ? Gotować, chmielić na zimno ? Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Open carefully, remove tea bag (do not open it). Soak in a cup of boiling water for 10 minutes. Add mixture including hop bag to your brew before adding yeast. Mix well, add beer yeast. Leave hop bag in brew during fermentation. Czyli wychodzi na to, żeby zaparzyć. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Luksairo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Czyli chmielenie bez gotowania...Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Możesz gotować moczyć 10 minut i wlać wszystko przed zadaniem drożdży - tyle, że przed rozlewaniem będziesz to musiał odfiltrować. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez fotohobby Luksairo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksairo Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Hmm, wg instrukcji mam dodać chmiel po 4 dniach fermentacji. Tak czy siak uzyskałem odpowiedź. Dzięki za pomoc Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Luksairo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 przecież zacytowałeś - żeby otrzymaną "herbatkę" dodać przed zadaniem drożdży Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Wg tego co napisałeś masz dodać herbatę z chmielu przed dodaniem drożdży...Wysłane fotohobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2019 Dziwna ta instrukcja, co to za styl?Wysłane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi