Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Recommended Posts

59 minut temu, Zavvias napisał:

Otworzyłem ten ekstrakt i nie był nagazowany. Pachnie ładnie słodko. Rozumiem, że jeżeli się coś wdało to zagotowanie tego nie pozbędzie się ewentualnych dzikich / pleśni?

Gotowanie zabija wszystko, ale mogły już powstać związki smakowe, których przy gotowaniu nie odparujesz. W przypadku pleśni mogą być one ponadto toksyczne. Ale pleśnie są zauważalne wizualnie, jak nie ma włochatych wykwitów to pleśni nie ma. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam.Mam problem albo i nie.wstawilem 11dni temu piwo z puchy german pils gozdawy z drozdzami z zestawu.fermentacja ruszyla bardzo szybko po 10godz pelna para po okolo 6-7dni ustala.Wczoraj mierzylem blg bylo w granicach 1-2.przenoszac balon troche zamieszalem...i od tego momentu piwo pracuje:(chcialem wystawic na balkon w celu sklarowania.Co dalej ?pomocy.piwo w smaku dobre duzo gazu w miare klarowne i posmak drozdzy(swieze).piwko ma trafic do kega i tam ma byc gazowane.Temp fermentacji od 16-20 stopni

 

Edited by szakalibeer
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, szakalibeer napisał:

Witam.Mam problem albo i nie.wstawilem 11dni temu piwo z puchy german pils gozdawy z drozdzami z zestawu.fermentacja ruszyla bardzo szybko po 10godz pelna para po okolo 6-7dni ustala.Wczoraj mierzylem blg bylo w granicach 1-2.przenoszac balon troche zamieszalem...i od tego momentu piwo pracuje:(chcialem wystawic na balkon w celu sklarowania.Co dalej ?pomocy.piwo w smaku dobre duzo gazu i posmak drozdzy(swieze).piwko ma trafic do kega i tam ma byc gazowane.

Jeśli Twoim zdaniem piwo pracuję to po co chcesz wystawiać je na balkon? 11 dni to mało, daj mu jeszcze kilka dni na skończenie roboty i dopiero do klarowania. Jeśli natomiast masz na myśli, że znów bulka (a na 99% o to Ci chodzi) to raczej normalne przy wzruszeniu fermentatorem gdy w środku ma dużo co2. Mogłeś też pobudzić drożdże do pracy i naprawdę zaczęło pracować więc tak czy inaczej lepiej zaczekać z balkonem :)

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Robert87 napisał:

Ludzie co Wy macie z tą temperatura fermentacji?? Robicie lagera w 16-20°C?? Litości!

Wysłane z oddziału Poczty Polskiej przy użyciu Tapatalka
 

Prosze niekrytykowac temp.A moze ja lubie rozne dziwne posmaki:)no na 4pietro po schodach balon nioslem:)oj bujalo....piwo ma smak miloslaw niefiltrowany plus jakis tani przeniczniak.

Edited by szakalibeer
Link to comment
Share on other sites

Na pelnej 7dni...potem okolo 9dnia totalny stop.A co to jest kac?;)jestem genetycznie uodporniony na taka przypadlosc:)ja po piciu obijetnie czego wino wodka piwo cydr nawet to mieszajac mam co najwyzej jak to moja okreslila pijacki chumor;Dzawsze po imprezach pierwszy wstaje i se robie jaja:)

Edited by szakalibeer
Link to comment
Share on other sites

To jeszcze polecam się zabrać za naukę ortografii. Według mnie:

- temperatura fermentacji za wysoka, pomimo tego że drożdże z zestawu z puchy to żadne drożdże lagerowe, pewnie dodali jakichś górników,

- obstawialbym uwalnianie się CO2 po ogrzaniu i wzburzeniu,

- drożdży nie obchodzi czy chcesz żeby piwo było wytrawniejsze, czy żeby miało więcej ciała (BLG końcowego), jeśli zabutelkujesz/zakegujesz piwo zanim fermentacja się skończy, to nie dość że ryzykujesz m.inn aldehyd octowy, który przy tej temperaturze pewnie niewiele popsuje, to w przypadku kega ryzykujesz przegazowanie, w przypadku butelek granaty,

 

Biorąc pod uwagę twoją dbałość o cokolwiek zalecałbym:

- przerzucić się na wino, pewnie wyjdzie taniej a na pewno bardziej ryje beret

- odpuścić sobie czytanie forum, szkoda Twojego czasu, większość wątków jest dość merytoryczna więc nie przyda Ci się, biorąc pod uwagę to ze aktualny efekt Ci odpowiada

 

Pozdrawiam i życzę przebudzenia się z niedbalstwa i pysznych "przeniczniaków".

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, szakalibeer napisał:

Na wino juz niemam miejsca:)3 x25 sie robi.orty mnie nieinterere....wole programowanie mikroprc.

 

 

A nas nie interere twoje piwo. Zaraz sylwester to pij najlepiej prosto z balona, po co będziesz sobie komplikował życie. 

Link to comment
Share on other sites

Właśnie przelałem pierwsze piwo do petainera i nie wiem czy zrobiłem to dobrze. Wlewałem bez zdejmowania fitingu (rozebrana głowica) przez wyjście piwne. Nie mam tam Johna Guesta tylko zawór kulkowy motylkowy (takie jak w domowej hydraulice), wąż był włożony bezpośrednio do otwartego zaworu. Przez cały czas słyszałem jak się piwo się przelewa (myślałem że nie powinno być cokolwiek słyszeć, tak jak się przelewa do innego fermentora). Piana chyba się nie robiła (była piana ze starsanu, wydaje mi się, że się nie powiększała). Czasami było słychać i widać jak do peta wchodził bąbel powietrza. Czy piwo się cały czas napowietrzało? Można ewentualnie coś z tym zrobić?

Po przelaniu, przedmuchałem pet co2, żeby usunąć tlen znad piwa.

Link to comment
Share on other sites

dzy robię pierwsza Warkę na Coobrze CB3, pompka pracuje w wężyku spustowym powietrze i nie pompuje brzeczki przy zacieraniu? Co jest? Dodam że w koszu zaciernym nad talerzykiem widać zacier? Czyzby pompka się zapchała przy pierwszej Warce czy słód się tak zbił że pod koszem zaciernego nie ma zacieru (wody)? Pomocy dodam że pompka słychać jak pracuje 

Link to comment
Share on other sites

@ronson

Jak wąż luźno wchodził ten zawór czy jego króciec, to masz spore szanse na dobre napowietrzenie piwa.  Na przyszłość zadbaj o hermetyczność zestawu, a teraz jedyne co możesz zaradzić to nie gazować sztucznie tylko dodać glukozę na refermentację. Drożdże winny zutylizować sporą cześć tlenu.

Link to comment
Share on other sites

Hej. Jestem w trakcie zacierania AIPA z zestawu. Chciałbym się poradzić co do chmielenia ponieważ nie mam zbyt dużego zapasu. Celuje w 25l gotowego piwa.

 

Dostępny chmiel: Magnum 100g, Amarillo 40g, Cascade 70g, Citra 40g

 

Moja koncepcja: 45g Magnum na goryczke. Na ostatnie 15min gotowania po 10g Amarillo i Cascade plus 20g Citry  wyłączenie palnika i studzenie w wannie 20g Amarillo, 20 cascade, 10 Citra. Na zimno 10g Amarillo, 40 Cascade, 10g Citra

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

Hej. Jestem w trakcie zacierania AIPA z zestawu. Chciałbym się poradzić co do chmielenia ponieważ nie mam zbyt dużego zapasu. Celuje w 25l gotowego piwa.

 

Dostępny chmiel: Magnum 100g, Amarillo 40g, Cascade 70g, Citra 40g

 

Moja koncepcja: 45g Magnum na goryczke. Na ostatnie 15min gotowania po 10g Amarillo i Cascade plus 20g Citry  wyłączenie palnika i studzenie w wannie 20g Amarillo, 20 cascade, 10 Citra. Na zimno 10g Amarillo, 40 Cascade, 10g Citra

 

Pytanie czy uwzględniłeś przy obliczaniu IBU dosyć długie chłodzenie w wannie. Jeśli tak to wygląda w miarę ok. Można się zastanowić czy nie przesunąć chmielu z 15min na 5 minut a resztę w całości na zimno pomijając chmielenie na wyłączenie palnika. 

Link to comment
Share on other sites

32 minuty temu, Jancewicz napisał:

 

Pytanie czy uwzględniłeś przy obliczaniu IBU dosyć długie chłodzenie w wannie. Jeśli tak to wygląda w miarę ok. Można się zastanowić czy nie przesunąć chmielu z 15min na 5 minut a resztę w całości na zimno pomijając chmielenie na wyłączenie palnika. 

Nie obliczalem IBU. Goryczką się nie martwię ponieważ przeważnie mi odpowiada gdy chmiele tak jak sprzedawca sugeruje. Chłodze w wannie wypełnioną petami z lodem. 

To co chcę wrzucić na 15, zadać na 5. A to co miało iść na 5min dodać do wrzucenia na zimno ? 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Nie obliczalem IBU. Goryczką się nie martwię ponieważ przeważnie mi odpowiada gdy chmiele tak jak sprzedawca sugeruje. Chłodze w wannie wypełnioną petami z lodem. 

To co chcę wrzucić na 15, zadać na 5. A to co miało iść na 5min dodać do wrzucenia na zimno ? 

 

Ja prawdopodobnie sypnął bym więcej na zimno kosztem chmielenia na 15 minut i/lub na chłodzenie. Możesz też zostawić jak jest.

 

IBU bym jednak na Twoim miejscu przeliczył i skorygował ilością Magnum na 60'

Edited by Jancewicz
Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Jancewicz napisał:

 

Ja prawdopodobnie sypnął bym więcej na zimno kosztem chmielenia na 15 minut i/lub na chłodzenie. Możesz też zostawić jak jest.

 

IBU bym jednak na Twoim miejscu przeliczył i skorygował ilością Magnum na 60'

Dobra, dzięki za sugestię. Sypne na goryczkę 10g więcej i część chmielu z 15min przesunę na chłodzenie. Chcę żeby coś zostało na tzn "smak"

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.