jacer Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Według mnie lepiej do gara. Jak ostatnio dodałem do fermentacji to wyczuwałem alkohol, w Triplu gdy dodałem do gara nie było go jakoś tak czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Dzięki za podpowiedzi. Do gara dodawałem, teraz spróbuję dodać w czasie fermentacji. Pozostaje jeszcze kwestia o ile wzrośnie gęstość, obecnie 23l 16°Blg. ... ale to już sprawa mało istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Pozostaje jeszcze kwestia o ile wzrośnie gęstość, obecnie 23l 16°Blg. ... ale to już sprawa mało istotna. 19,75 Blg - po dodaniu 1 kg cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Jeśli do 23 L 16blg dodasz 1kg cukru to wyjdzie z tego 23,6 L 19,3 blg - wynik w przypadku dodania samego cukru. Jeśli do tego użyjesz dodatkowo 1L wody (w czymś musisz to przecież najpierw rozpuścić) to wyjdzie 24,6L 18,6 blg. Polecam ściągnąć mały prosty programik FermCalc - ma opcje przeliczania zawartości cukru we wszystkich możliwych kierunkach i w tego typu obliczeniach świetnie się sprawdza Od kiedy go używam przy planowaniu kolejnych warek, efekty w praktyce wychodzą mi dokładnie takie jak sobie zaplanowałem (z dokł. do 0,1 blg choć pewnie błąd pomiaru mam 0,5 ) Bardzo fajnie stosuje się go przy wyliczaniu gęstości np. podczas odparowania wody - zmiany są różne w zależności od gęstości brzeczki, a ten program liczy to na prawdę dokładnie i nie zdarzyło mi się, żeby wynik był inny niż zakładałem.. Wcześniej miałem cyrki już na etapie obliczeń przy parowaniu, a przy pierwszym triplu gęstość wyszła mi o 1,5 blg za mała od planowej, bo liczyłem w uproszczeniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 23 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2011 Pozostaje jeszcze kwestia o ile wzrośnie gęstość' date=' obecnie 23l 16°Blg. ... ale to już sprawa mało istotna.[/quote'] 19,75 Blg - po dodaniu 1 kg cukru Tyle, to jak odparuje z tego wszystkiego 0,6 L wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Hej, zaczynam właśnie zacierać Kolsch'a, chciałbym wesprzeć się zwycięską recepturą: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a Słód orkiszowy chcę zastąpić Carapilsem. Nie wiem tylko ile mam dać chmielu na 25l warkę. Chmiel który chcę użyć: Magnum granulat 15% Tettnanger granulat 4,1% Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Chcąc być jak najbliżej oryginalnej receptury słód orkiszowy chyba lepiej zastąpić słodem pszenicznym. Ilość chmielu możesz obliczyć znając zawartość alfa kwasów w chmielu którym dysponujesz - pod tym linkiem znajdziesz podpowiedź jak to zrobić http://www.piwo.org/forum/t3888-gramoprocenty-humulonow-czyli-GPH-propozycja-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Użyj tego programu brewtarget. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyss Opublikowano 25 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Szukałem informacji na temat GPH, ale widocznie mało skutecznie. Co do programu to w wolnej chwili muszę go przeanalizować. Oczywiście + dla Was. Jak dobrze rozumiem jeżeli moja warka będzie mniejsza o 40% to 360GPH daje mi 257GPH. to dzielę przez zawartość alfa kwasów czyli 15 co daje mi wynik 17g. Więc do warki mam dać 17g Magnum 15% tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svirek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Mam pytanie bo zgłupiałem mam takie drozdze " nottingham danstar" do zestawu pale ale. Z tylu na opakowaniu napisane jest ze do startera potrzebna jest temp 30-35 sopni??to nie za duzo jak na drozdze? pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz bo brzeczka juz sie chlodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Ja zawsze czekam aż bedzie poniżej 30 °C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Nawet jesli robie starter to robie go w temperaturze pokojowej. 30-35 to zdecydowanie za duzo, im blizej 20 tym lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svirek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 no mi sie tez tak wydaje....i nie wiem co robic:) najwyzej jak nie rusza to wody cieplej dolac??:> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Ale o jakim starterze ty mówisz? Suche drożdże się uwadnia - czysta woda o temp. ~25 - 27°C i już. Żadnej brzeczki czy glukozy, to nie matka z drożdży winiarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svirek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) heh na opakowaniu na drozdzach mam napisane ze jak robie starter to temp wody ma byc 30-35 stopni temu pytam .... Edytowane 27 Września 2011 przez svirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Rzeczywiście jest tam "warm water". Najważniejsze, żeby nie miała więcej niż 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svirek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 czyli co w takiej jak podane czy 25-27?? wolalbym aby wystartowalo to moja druga warka:P pierwsza z zacierania - tylko troche proporcje dziwne wyszly heh miało byc 20 wyszlo 18 ale co tam. pierwsza z brewkita sie udala:) calkiem niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Jeśli robisz rehydratację czy tez starter /z suchych?/ to możesz dać wyższą, jednak właściwą brzeczkę do fermentacji wg mnie powinieneś obniżyć do do dwudziestu kilku stopni. Jeśli nie zrobisz tego przed zadaniem drożdży później możesz nie zdążyć. Edytowane 27 Września 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svirek Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 i tak tez zrobie brzeczka ma juz 42 ale szybko stygnie....a drozdze zaraz sobie z woda rozrobie w temp takiej jak pogana na opakowaniu potem poczekam na jednakowa temp. brzeczkii drozdzy i bedzie działac mam nadzieje:)pozdrawiam i dziekuje za szybki odzew:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) Witam. Z tylu na opakowaniu napisane jest ze do startera potrzebna jest temp 30-35 sopni??to nie za duzo jak na drozdze? Nie, nie za dużo. Co to za herezje że woda o tej temperaturze może zaszkodzić drożdżom. Edytowane 28 Września 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam. Z tylu na opakowaniu napisane jest ze do startera potrzebna jest temp 30-35 sopni??to nie za duzo jak na drozdze? Nie, nie za dużo. Co to za herezje że woda o tej temperaturze może zaszkodzić drożdżom. Może jeśli sypie się drożdże wyciągnięte prosto z lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam, mam na burzliwej pszeniczne, nastawione dwa tygodnie temu. Z 13°Blg odfermentowało do 2,5°Blg. Jako, że to pszeniczne zastanawiam się, czy dawać na cichą, czy od razu do kega? Liczę na szybkie odpowiedzi, żebym ewentualnie przygotował fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Do kega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Witam, Zrobiłem wczoraj swoją pierwsza warke Stout miało być 20l 12°Blg wyszło 19l 13°Blg , S-O4 zadane zadane o 1 w nocy. Nie miałem juz więcej wody przegotowanej i chłodnej żeby dolać do 20l. Zrobić to teraz czy już zostawić tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 Zostawić tak jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi