Kasanga Opublikowano 1 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Zostawić tak jak jest. Dzięki Edytowane 1 Października 2011 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alosz Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Warzę właśnie piwo 6 zbóż z CP. Zacierałem 20 minut w 63stopniach i teraz w 71 stopniach. Trwa to już 2 godziny i dalej jest mnóstwo skrobi. Co robić, czekać czy filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Mało prawdopodobne, żeby skrobia jeszcze została, jesteś pewien wyniku testu? I wskazań termometru? Jeżeli masz, do dorzuć z pół kilo ześrutowanego słodu pilzneńskiego, jezeli nie, to filtruj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alosz Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 porównywałem wyniki z drugim termometrem, jodowy wskaźnik cały czas barwi się na fioletowo, chyba wrzucam na filtrację bo czas mi się kończy na warzenie, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Moja pierwsza warka została wylana ,winowajca termometr pokazywał o 15 C mniej.Z tego powodu próba jodowa była pozytywna,postanowiłem jednak przeprowadzić chmielenie brzeczka wrze a termometr pokazuje 85 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Niestety sprzęt jest zawodny, więc trzeba go sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Wtedy nie pomyślałem o tym bardziej byłem podekscytowany pierwszą warką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 5 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2011 Moja pierwsza warka została wylana ,winowajca termometr pokazywał o 15 C mniej.Z tego powodu próba jodowa była pozytywna,postanowiłem jednak przeprowadzić chmielenie brzeczka wrze a termometr pokazuje 85 C. pierwsza warka fentela - 1) potłuczony termometr 2) potłuczony areometr 3) awaria kuchenki , a po naprawie ... 4) koniec gazu w butli 5) niezapowiedziana wizyta teścia 6) siła złego na biednego .... a jednak tamto marcowe okazało się udane. ale trzeba być twardym , jak chleb z Bierdonki.... Później to tylko z górki pozdrawiam niezmiernie serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Moja pierwsza warka została wylana ,winowajca termometr pokazywał o 15 C mniej.Z tego powodu próba jodowa była pozytywna,postanowiłem jednak przeprowadzić chmielenie brzeczka wrze a termometr pokazuje 85 C. Ale dlaczego wylana, trzeba było dośrutować troche słodu aby na nowo wprowadzić enzymy, zatrzeć jeszcze raz i po problemie. Jak nie, to od biedy trzeba było nastawić na fermentację takie jakie było, rozumiem że baligomierz wskazywal odp. poziom cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Ale dlaczego wylana, trzeba było dośrutować troche słodu aby na nowo wprowadzić enzymy, zatrzeć jeszcze raz i po problemie.. zwykle jak ktoś ma surowce na pierwszą warkę to ma kupiony gotowy zestaw i nie ma kilku worków ze słodem z których może dosypać Poza tym emocje związane z pierwszą warką na pewno nie pomagają myśleć trzeźwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Moja pierwsza warka została wylana ' date='winowajca termometr pokazywał o 15 C mniej.Z tego powodu próba jodowa była pozytywna,postanowiłem jednak przeprowadzić chmielenie brzeczka wrze a termometr pokazuje 85 C.[/quote']Ale dlaczego wylana, trzeba było dośrutować troche słodu aby na nowo wprowadzić enzymy, zatrzeć jeszcze raz i po problemie. Jak nie, to od biedy trzeba było nastawić na fermentację takie jakie było, rozumiem że baligomierz wskazywal odp. poziom cukru. Przy pierwszej warce było więcej chaosu niż konstruktywnego myślenia,wylałem trudno nie ma co rozpamiętywać było mineło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Nie martw się może pierwsza ale na pewno nie ostatnia . (Czego Ci nie życzę). W tamtym roku jesienią wylałem ze 100 l piwa "skwaśniałego" - takie miałem fatum. A jeszcze nie wiem czy nie mam niepijalnego. Na razie czekam może się co poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 6 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 Nie martw się może pierwsza ale na pewno nie ostatnia . (Czego Ci nie życzę). Raczej nie ostatnia warka zainwestowałem w to 5000 złotych a to nie wszystko teraz buduje HERMS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić, czy w zacierze są jeszcze enzymy? Zacieram właśnie piwo z dużą ilością surowca niesłodowanego - wydawało mi się, że 3.2kg słodu pilzneńskiego (Optima) wystarczy na 1.2kg płatków gryczanych, a tu już mija 90' w 72°C (+20' w 62°C) i ciągle mam skrobię w zacierze. Podejrzewam oszukujący termometr. Mogę sobie ześrutować z 0.5kg słodu dodatkowo, chociaż wolałbym tego uniknąć. Jeżeli można potwierdzić że są jeszcze enzymy, to ja poczekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 Nie jest to poroste ale: - przygotowujesz 2 pojemniczki z krochmalem (mąka w wodzie) - do jednego dolewasz nieco zacieru (same rzedkie), do drugiego wody - po kilku minutach robisz próbę jodową na obydwu i sprawdzasz, czy jest różnica Prościej będzie sprawdzić termometr - zmierz temperaturę ciała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) Nie jest to poroste ale: - przygotowujesz 2 pojemniczki z krochmalem (mąka w wodzie) - do jednego dolewasz nieco zacieru (same rzedkie), do drugiego wody - po kilku minutach robisz próbę jodową na obydwu i sprawdzasz, czy jest różnica Prościej będzie sprawdzić termometr - zmierz temperaturę ciała. Dzięki. Wskazanie winnego (termometr) wiele mi nie pomoże na tę skrobię w zacierze. Dosypałem 500g pilzneńskiego do zacieru, ale po 30' w 62°C nadal jest skrobia. To będzie długa noc. Edytowane 7 Października 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Witam. W skrócie powiem że do zimnej nie zaszczepionej brzeczki dostała się deszczówka i tu gorąca prośba o jak najszybszą podpowiedź. Grzeje ją ponownie tylko że może mi zabraknąc czasu na to by ją ponownie schłodzic do 12* . Do jakiej minimalnej temperatury muszę ją podgrzac by miec pewnośc że zginą bakterie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Bakterie giną od ok. 60-65°C, ale im wyższa temperatura, tym szybciej giną. W 60* to trzeba by trzymać chyba ze 2 godziny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Witam. W skrócie powiem że do zimnej nie zaszczepionej brzeczki dostała się deszczówka i tu gorąca prośba o jak najszybszą podpowiedź. Grzeje ją ponownie tylko że może mi zabraknąc czasu na to by ją ponownie schłodzic do 12* . Do jakiej minimalnej temperatury muszę ją podgrzac by miec pewnośc że zginą bakterie? Po prostu napadało parę kropel? Ja bym zadał drożdże i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pauler Opublikowano 9 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Chłodziłem na zewnątrz i padało na pokrywkę całą noc, a ja po melanżu dźwigając pokrywkę wlałem wszystko do gara. Temperatura już 90* więc zagotuje. Może wyjedę później żeby poczeka do 12*. Dzięki za odpowiedź. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Witam! Mam aktywne drozdze, a okazalo sie, ze nie mam slodu na starter, nie mam tez swiezej brzeczki. Jak inaczej zrobic starter? Czy fermentujace od 8 dni piwo na cos sie zda? Dziekuje za odpowiedz i przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Podejrzewam, że te piwo od 8 dni fermentuje na innych drożdżach, więc lepiej nie mieszaj. Kiedyś czytałem, że ktoś robił starter na soku jabłkowym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Mam natomiast slod, wiec moge cos z tym zrobic - ile slodu zmielic na litr brzeczki potrzebny do startera i czy trzeba robic takie minizacieranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Tak musisz to zatrzeć jeśli oczywiście to nie ekstrakt. A ile? Na 1 l to 1/20 tego co na 20 l ok. 10°Blg starczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 11 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2011 Mam natomiast slod, wiec moge cos z tym zrobic - ile slodu zmielic na litr brzeczki potrzebny do startera i czy trzeba robic takie minizacieranie? http://www.piwo.org/forum/p115856-05-09-2011-20-37-51.html#p115856 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi