Fidel Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Rozlewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiloh Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Planuję zrobić coś w stylu stout'a. Na podstawie przepisu na piwo "gryczane" z: http://www.browamato...79857&=GRYCZANE w oparciu o wskazówki odnosnie piwa miodowego z: http://www.piwo.org/...-doswiadczenia/ Piwo ma być "miodowe", raczej słodkie W brewtarget: http://imageshack.us...gryczanemod.jpg + Chmielenie: - Challenger 45 g - 60 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 10 min - Fuggles 12,5 g + Styrian Goldings 12,5 g - 5 min - Ziele wrzosu 30 g - 5 min Drożdże: Safale S-04 Objętośc warki do fermentacji 23-25 l. Czy taki przepis przejdzie, czy jednak nalezy jeszcze coś poprawić (dodać/usunąć)? dzięki za wszelkie sugestie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Bardzo duży zasyp jak na 23/25 l .Nie pomylileś sie nigdzie w recepturze? Planujesz piwo 22 Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiloh Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Z tego co wyliczyłem to tak:) mogę dać mniej miodu, etc. Zobaczę w praktyce jak będzie to wygladać (druga moja warka, a pierwsza od podstaw). A rodzaje słodu/chmielu/drożdże w porządku? Przy tej ilości cukru dać dwie saszetki S-04 czy może lepiej Saflager S-23 (odfermentowują większe ilości cukru)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Warzysz piwo w tym momencie? Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiloh Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Nie, ale kwestia weekendu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Nie, ale kwestia weekendu. To nie zaśmiecaj tego wątku. Załóż odpowiedni wątek w odpowiednim dziale, albo dopisz się do podobnego. To jest OSTRY DYŻUR wątek dla potrzebujących PILNEJ POMOCY. Jacki i Jejski 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 szybkie pytanie zostawiłem w samochodzie worek 25kg. słodu w bagażniku , worek fabrycznie zamknięty czy może zawilgotnieć za oknem leje jak diabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 szybkie pytanie zostawiłem w samochodzie worek 25kg. słodu w bagażniku , worek fabrycznie zamknięty czy może zawilgotnieć za oknem leje jak diabli Zależy czy worek ma foliową wkładkę czy nie. Chociaż w bagażniku to nic złego i tak mu się nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Dori thx miło Cię "widzieć" przepadłaś ostanio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Czytam, czytam, ale że wszędzie teorie spiskowe się szerzą, wolę się nie odzywać ale zawsze służę pomocą np. na PW. To tyle OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 zrobiłem Wita z 0,8kg błyskawiczne pszenne 0,4kg błyskawiczne owsiane 0,4kg błyskawiczne jęczmienne i ni .... nie leci ,czy coś mogę zrobić oprócz gmerania w wiaderku że by szybciej to poszło? jak zaczynam gmerać leci syf,chyba będzie trzeba postawić na burzliwą ,normalną i cichą że by tego się pozbyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 (edytowane) zrobiłem Wita z 0,8kg błyskawiczne pszenne 0,4kg błyskawiczne owsiane 0,4kg błyskawiczne jęczmienne i ni .... nie leci ,czy coś mogę zrobić oprócz gmerania w wiaderku że by szybciej to poszło? jak zaczynam gmerać leci syf,chyba będzie trzeba postawić na burzliwą ,normalną i cichą że by tego się pozbyć Wyższa temp. wody do wysładzania (ponad 80°C) Edit: Całość też można ponownie podgrzać do blisko 80°C Edytowane 7 Października 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 prawie 85C miała,jakoś mieszałem ,trochę na durszlaku takim gęstym odciekło i inne różne dziwne metody,generalnie mętne strasznie,ale jakoś poszło,mam nadzieje że żadne huby mi nie wyrosną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 A tak na wszelki wypadek się zapytam. Słodu jakiegoś do tego dodałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 jak się robi dokładnie whirlpool? mieszam po chmieleniu jak wszystko gorące jest jak się przestaje kręcić to wężyk i do fermentatora? co do słodów 3kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Biscuita to przez pomyłkę miało być też pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Mieszasz zaraz po zakończeniu podgrzewania, czekasz ok. 15 min i dekantujesz, przelewasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam Jestem aktualnie w trakcie filtracji, a nasunęło mi się następujące pytanie dotyczące chłodzenia (z braku chłodnicy i wanny będzie no chill): Wystawić garnek elektryczny na dwór czy przelać wrzącą brzeczkę do fermentatora i wystawić na dwór? Czy jest jakaś różnica? Jeśli tak i lepiej przelać to robić to stosując dekantację czy spokojnie przelewać podobnie jak przy wysładzaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Przelać do fermentatora zamknąć i wystawić na zewnątrz. jak dekantować ? Wszystko zależy jak chcieliłeś : w woreczkach czy bezpośrednio chmiel do kotła ? Slusarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedz - rzeczywiście ostry dyżur działa sprawnie . Chodziło mi o sytuację z granulatem bezpośrednio do kotła... I bardziej chodziło mi (mój błąd - nieprecyzyjnie się wyraziłem) o to czy dekantować wrzącą brzeczkę czy przelać do fermentatora, tam się ostudzi, i dnia następnego dekantować do drugiego fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Po wyłączeniu kociołka, zamieszaj mocno (whirpool) i zaczekaj około 10 minut. Wszystkie osady wraz z chmielem ułożą się w stożek. Dekantuj przy brzegu gara do fermentora, na środku zacznie Ci się pokazywać czubek, góry błotka, wtedy uważaj, żeby nie zassać chmielin i osadów. Zamknij fermentor i chłódź na dworze. Edytowane 8 Października 2012 przez Fidel Slusarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Jak zaciagniesz ustami przez wężyk gorącej brzeczki to współczuje Musisz chwile odczekać zamieszać załośc ( tzw whirpool ) i dekantować tak aby nie zassać chmielin Kolega mnie ubiegł Edytowane 8 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Dzięki za pomoc. Z czystym sercem idę chmielić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śniący Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Cześć. W wyniku własnej głupoty, czy też przeoczenia zakupiłem słody nieśrutowane, a jutro mam dzień wolny i planowałem rozpoczęcie sezonu warzenia. Znajdzie się jakiś miłosierny piwowar ze śrutownikiem w Poznaniu żeby mnie poratować? Płacę w naturze, to znaczy w piwie Już zostałem uratowany. Dzięki 2artur2 i Nikhil Edytowane 10 Października 2012 przez Śniący Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 dodawal ktos drozdze t 58 w temperaturze ponizej 20? Bo nie wiem czy musze podniesc temp brzeczki czy taka moze zostac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi