mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 To w końcu nie wiem... dolewać wody? W sumie to zastanawia mnie czy nie zainfekuję taką nieprzegotowaną mineralką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Jeżeli szczelnie zamknięta to raczej nie powinna zawierać bakterii! Dolewaj bez strachu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie zainfekujesz, jak z nowej butli. Ja tam bym dolał, lubię jak jest tak jak zakładam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 to raptem 0,6 blg poza widełkami weizena /czyli w granicach błędu odczytu/ , to że piwo gdzieś tam nie wyszło na pewno nie jest wynikiem podwyższonego blg, a raczej drożdży i fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Jednak dwunastka smakuje o wiele lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Na dodatek dość sporo brzeczki mi wykipiało. Zakończę gotowanie sprawdzę ile faktycznie wyszło BLG jak będzie za dużo i mówicie że spokojnie mineralkę można lać to przejdę się po świeżą butelkę na stację benzynową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Podziękował za reakcję i podpowiedzi. :beer: :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Dlaczego nie uzupełnić kranówką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Nie dam rady mam za mały garnek a nie mam możliwości gotowania na 2 garnki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Kranówka zamiast mineralki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Właśnie zakończyłem gotowanie. Wyszedł mi bardzo ładny przełom, o dziwo sama brzeczka po opadnięciu mętów baaaaardzo klarowna. Coś co jeszcze przy pszenicy mi się nie zdarzyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Kranówka zamiast mineralki Też prawda, w wodzie z kranu nawet jeśli jest chlor, to w ilościach nie przekraczających zalecanych dawek. W żaden sposób nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie, a co ważniejsze gwarantuje, że woda jest mikrobiologicznie czysta. Nie wszystkie mineralki ze sklepów są tak dobre jak zwykła woda z kranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Też prawda, w wodzie z kranu nawet jeśli jest chlor, Chyba u Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Sprawdzona jest przeze mnie woda źródlana z Biedronki. Używałem jej do brewkitów, płuczę gęstwę i dolewam do brzeczki jeśli za duże Blg. Zero jakichkolwiek oznak infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Ja też dolewam kranówkę, wcześniej można przegotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) W sumie jestem w nowym miejscu. Co prawda Wiedeń szczyci się, że ma najlepszą wodę wśród dużych miast europy i faktycznie jest bardzo smaczna. Nie wiem jednak czy zaryzykuję. Choć pewnie "raz kozie śmierć", jak nie poeksperymentuję to się nie dowiem. Uczę się dopiero tego miejsca i tak np nie wiem czy to woda miała wpływ ale wydajność przy tej warce wzrosła mi o kilka procent. Edytowane 25 Listopada 2012 przez mcpol1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Wyszło 13,5 BLG niech tam dolewam 1,5 ltr kranówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Jednak dwunastka smakuje o wiele lepiej. Jednak brakuje mi tu "moim zdaniem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Jednak brakuje mi tu "moim zdaniem" Jednak to prawda, moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Witam Mam pytanie: wczoraj butelkowałem moje pierwsze piwo wyglądało ok bez oznak infekcji, w smaku juz całkiem pijalne ale podczas kapslowania pojawil się problem. Kapslownica Emily nie chcała "zsunąć" się z kapsla po zakapslowaniu, kilka razy musiałem ją dosyć mocno szarpnąć boję sie czy te zamknięcia będą szczelne. dodam że końcówkę miałem odpowiednią, czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 jeszcze raz dociśnij na tym kapslu z którym były problemy i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 dzięki tak tez je starałem sie poprawić, ale czy coś można zrobić żeby temu zaradzić na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Witam Mam pytanie: wczoraj butelkowałem moje pierwsze piwo wyglądało ok bez oznak infekcji, w smaku juz całkiem pijalne ale podczas kapslowania pojawil się problem. Kapslownica Emily nie chcała "zsunąć" się z kapsla po zakapslowaniu, kilka razy musiałem ją dosyć mocno szarpnąć boję sie czy te zamknięcia będą szczelne. dodam że końcówkę miałem odpowiednią, czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził. Dzięki za pomoc Żebyś widział ile ja czasami się naszarpię przy niektórych butelkach żeby wyjąć ją z głowicy... Najgorsze były butelki po kasztelanie ale już je wyeliminowałem po kilku rozbiórkach kapslownicy celem wyjęcia urwanej szyjki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Czyli co? czasem tak bywa i trzeba się z tym pogodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Panowie czy to temat o kapslownicy? czy dla osób potrzebujących pilnej pomocy? Przenieś się do odpowiedniego tematu, przecież nie potrzebujesz pilnej pomocy jak już zabutelkowałeś piwo! Co do twojego problemu dodam że nie wiem jak w emily ale w grecie trzeba blaszki wygiąć żeby nie ucinała szyjki, opisy tego masz na forum. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Undeath Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi