Makaron Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 To bedziesz potrzebowal wiecej slodu, bo 200g to potrzeba suchego ekstraktu slodowego. Zacierac mozesz w duzym termosie jak taki masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Fakt, coś nie poszło mi z tym liczeniem. Idę dosypać. 350 gr powinno być ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Fakt, coś nie poszło mi z tym liczeniem. Idę dosypać. 350 gr powinno być ok? Daj 400 ... najwyzej wyjdzie za duzy starter (oby gestosc nie byla wyzsza niz 10blg - nizsze blg mniejszy stres na drozdze, ale rowniez mniej komorek drozdzowych sie nam namnozy, ma to duze znaczenie w przypadku robienia startera z malej ilosci drozdzy - starej saszetki drozdzy, starych skosow itd, wtedy lepiej przygotowac starter w dwoch etapach, jeden z nich na brzeczce 5°Blg ). Pozatym nie wiem czy masz mieszadlo magnetyczne. Jesli nie to zerknij w wyszukiwarke jak zbudowac takie cudo. Daje 2 razy wiecej drozdzy przy tej samej objetosci startera, do tego drozdze sa w niebo lepszej kondycji, co pozytywnie odbija sie na jakosci piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 (edytowane) Coś za dużo zatarłem. Z 350 gr wyszło mi 15°Blg. Fakt że nigdy nie miałem problemów z wydajnością. Oczywiście jadę bez mieszadła. Z tą wydajnością to oczywiście żart. Po dolaniu do 2 litrów jest 10°Blg. Gubię się w tych małych ilościach. Edytowane 31 Października 2011 przez amatjas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Wysładzanie wygląda tak: na sitko kładziesz pieluchę, wlewasz młóto i przelewasz wodą 80°C. Wydajność takiego zestawu - uwzględniając proporcje - wygląda tak: słód zatarty do piwa ma 12°Blg, a słód zatarty do startera ma 10°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 (edytowane) Czy w Grodziszu potrzebna/wskazana jest cicha fermentacja? Edytowane 1 Listopada 2011 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 Czy w Grodziszu potrzebna/wskazana jest cicha fermentacja? Grodzisz powinien być klarowny, cicha fermentacja dobrze mu zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, mam szybkie pytanie czy do dunkel weizena 230 g czekoladowego pszenicznego to nie za dużo? Oczywiście dodaje po próbie jodowej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 O 200g za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 wyszedłby stout pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ostatnio robiłem Dunkelweizena 28L z ilością 250g czekoladowego pszenicznego i miałem posmaki palone, ale ja nie lubię wyjatkowo tego posmaku. Proponowałbym albo zmniejszyć do 100g albo ekstrahować chłodną wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ostatnio robiłem Dunkelweizena 28L z ilością 250g czekoladowego pszenicznego i miałem posmaki palone, ale ja nie lubię wyjatkowo tego posmaku. Proponowałbym albo zmniejszyć do 100g albo ekstrahować chłodną wodą. Dziękuje, również nie lubię za dużo posmaku palonego daje 100 g. Plus leci.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Witam, przymierzam się do rozlewu Kolsch,a i jak zwykle mam problem z ilością glukozy do refermentacji. Czy 100g na 20 litrów piwa będzie odpowiednią ilością? Piwko będzie leżakować w temp ok 4-8°C . Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć Na czas refermentacji piwo musi stać w cieple! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć Na czas refermentacji piwo musi stać w cieple! Lub w takiej temperaturze w jakiej dany szczep drożdży jest aktywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć Na czas refermentacji piwo musi stać w cieple! Qurcze.....ktoś mi mówił, że po butelkowaniu KOLSCH ma być przechowywany w ok 5°C ....proszę o sprostowanie..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Cześć Qurcze.....ktoś mi mówił, że po butelkowaniu KOLSCH ma być przechowywany w ok 5°C ....proszę o sprostowanie..... Jak warzyłeś piwo w stylu kolescha to na drożdżach górnej fermentacji. W tych tem. które podałeś refermentacja nie będzie miała miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 No tak, tylko najpierw jeszcze musi się on nagazować. Więc trzymasz z tydzień w temperaturze w której użyte drożdże mogą spokojnie pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 (edytowane) echhhh No tak, tylko najpierw jeszcze musi się on nagazować. Więc trzymasz z tydzień w temperaturze w której użyte drożdże mogą spokojnie pracować. ......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów Edytowane 6 Listopada 2011 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 echhhh No tak, tylko najpierw jeszcze musi się on nagazować. Więc trzymasz z tydzień w temperaturze w której użyte drożdże mogą spokojnie pracować. ......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów staram się, staram się , ale jako 'młody' wolę zapytać dwa razy niż w ostatnim etapie coś skopać...dzięki za podpowiedzi....reasumując: dam 125g glukozy na 20l piwa i zabutelkowane będę trzymał w ok 20°C - będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ja bym dał 140g. Ale najlepiej posłużyć się kalkulatorem. Po tygodniu w temp. pokojowej wstaw do lodówki ok 8°C . Tak robię z moimi kolońskimi i są świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 echhhh ......................wszystko podane jak na tacy ......... starajmy się pobudzić samodzielne myślenie u młodych piwowarów Patrząc na zestaw jaki sobie kolega zbudował nie mam raczej wątpliwości że z myśleniem nie ma za dużych problemów . A co do nagazowania będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Mam prośbę do kolegów keg'owców. W kegu KP pękła uszczelka typu o-ring w fitingu. Jako, ze nie mam dostepu do tego keg'a, a musze dokupic uszczelke na wymiar, to potrzebowalbym wymiary uszczelki lub srednice fitingu w miejscu, gdzie przychodzi uszczelka. Czy ktos moglby mi w stanie taki wymiar podac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Chodzi o ten typ uszczelek? http://allegro.pl/uszczelka-keg-bimber-destylator-fitting-nypel-1szt-i1907063826.html arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 7 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 Dokładnie to chodzi o uszczelkę taką: http://forum.piwowarstwo.eu/index.php/fittings/48-budowa-i-dzialanie-fitting-typu-a ze zdjęcia z korpusem, uszczelka nr dwa. Kombinujemy gdzie to na szybko zorganizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi