GB... Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Czy możecie założyć nowy wątek, bo pojechaliście OT? Jejski, zmien tytuł na 'Twoje przemyślenia' i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Moje przemyślenia (po zrobieniu zaledwie 2 warek z brewkita i 1 zacieranej) w temacie jak trochę oszczędzić czasu i pieniędzy. Dla większości pewnie oczywiste oczywistości, ale i tak się podzielę. 1. Izolacja termiczna garnka. Mam płytę indukcyjną i garnek stalowy 36l. Powierchnia grzejąca to zaledwie 350cm2 (cewka 21cm), natomiast powierzchnia, boczna garnka przez którą ucieka ciepło to aż 4000cm2, a więc prawie 12x większa od powierzchni grzejącej. Izolacja to rzecz niezbędna, muszę coś wymyślić/podejrzeć. 2. Termometr elektroniczny z funkcją alarmu przy ustawionej temperaturze. Konieczność. Zbudowałem sobie swój, ale ponieważ użyłem czujnika 1-Wire to przy włączeniu cewek zaczął on raportować totalne głupoty (a na gaz byłby w sam raz, taki rym nieśmiały). Szkoda czasu na półśrodki. 3. Zakup surowców. Zamiast kupować gotowe zestawy surowców w sklepie, zrobiłem sobie arkusz, do którego wpisuję skład wybranych piw (np. z przepisów na http://www.wiki.piwo...ptury_ze_słodów) i ten arkusz podlicza ile konkretnego surowca muszę kupić. A następnie kupuję je w lokalnym sklepie http://marxam-enology.pl/ (swoją drogą polecam!), wychodzi często ok 60-70% ceny gotowego zestawu. 4. Przestałem wyparzać wodą, co się da to wyparzam na parze (jak sama nazwa wskazuje ) Zdrówka Tomek Edytowane 10 Grudnia 2014 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Wstaw ten arkusz tutaj albo w dziale pliki. Chętnie zerknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 użyłem czujnika 1-Wire to przy włączeniu cewek zaczął on raportować totalne głupoty Używam 1-wire od zawsze. Jak przeszedłem na indukcję nigdy mi się takie coś nie zdarzyło. Ile cm masz DSa od dna. Ja mam z 5-7cm, bo mieszałdło jeszcze chodzi. Mierz temperaturę wyżej. Aż sprawdzę to przy okazji i opuszczę sondę do dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 3. Zakup surowców. Zamiast kupować gotowe zestawy surowców w sklepie, zrobiłem sobie arkusz, do którego wpisuję skład wybranych piw (z przepisów na http://www.wiki.piwo...ptury_ze_słodów) i ten arkusz podlicza ile konkretnego surowca muszę kupić. A następnie kupuję je w lokalnym sklepie http://marxam-enology.pl/ (swoją drogą polecam!), wychodzi często ok 60-70% ceny gotowego zestawu. Z tym to ja się nie do końca zgodzę - nie raz próbowałem zmontować taki zestaw sam i zawsze wychodziło mi drożej, niż gotowy zestaw. Nawet korzystniej wychodził mi zakup gotowego zestawu + jego modyfikacja. Żeby nie było - porównywałem ceny słodów w podanym przez Ciebie sklepie i nie są wiele niższe niż w tych, w których ja kupuję. Tak czy siak słody, słodami, a przeważnie cenę głównie robią nam drożdże i chmiele.. PS. Może kiepski sklep na te zestawy wybrałeś? Ja sprawdzałem w Centrum Piwowarstwa oraz w Sklepie Z Innej Beczki i wychodziło mi ok No chyba, że kupujesz od razu np. 25kg Pilzneńskiego, to faktycznie może być taniej - ale wtedy masz problemy z przechowywaniem i śrutowaniem (nie powinno się trzymać zbyt długo śrutowanych słodów - w najlepszym wypadku tracisz tylko wydajność). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wstaw ten arkusz tutaj albo w dziale pliki. Chętnie zerknę. Proszę: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ofhdVg8-3QaBt_X-5cMUbDONtT1VJNEIrhdbnbr3enU/edit?usp=sharing Weź pod uwagę, że jest to wersja użytkowa dla mnie, a nie kompletny arkusz z chronieniem pól, kolorowaniem i punktem obsługi klienta :-) Zebrałem sobie kilka przepisów, ustandaryzowałem nazwy, żeby wszędzie używać tych samych. Pod czarną krechą są dane surowców, czyli nazwa, cena za kg, wariant (różne pakowania w sklepie dają różną cenę). Arkusz działa w 2 strony tzn dla sekcji przepisów liczą się koszty na podstawie podanego składu i cen surowców niżej, a w sekcji surowców liczy się ile konkretnego surowca mam kupić. Przepisy, dla których chcę zakupić surowce oznaczam sobie "x" w kolumnie 2. (przy każdym). Trzeba przyznać, że "Piwo domowe - American IPA - 17 BLG - zestaw ze słodów" wychodzi faktycznie taniej w zestawie niż z surowców. Zdrówka Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 użyłem czujnika 1-Wire to przy włączeniu cewek zaczął on raportować totalne głupoty Używam 1-wire od zawsze. Jak przeszedłem na indukcję nigdy mi się takie coś nie zdarzyło. Ile cm masz DSa od dna. Ja mam z 5-7cm, bo mieszałdło jeszcze chodzi. Mierz temperaturę wyżej. Aż sprawdzę to przy okazji i opuszczę sondę do dna. Sprawdź proszę jeśli możesz, u mnie świruje gdy zbliża się do dna, albo krawędzi garnka, dlatego muszę trzymać go na środku okręgu i dość wysoko od dna, w przeciwnym razie dostaję śmieci (używam tego w takiej dość partyzanckiej formie). W efekcie muszę ciągle stać przy garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 10 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Sprawdzę, ale niepotrzebnie mierzysz przy dnie. Temperatura powinna być mierzona w środku zacieru, czyli gdzieś z parę cm nad dnem będzie ok. Poza tym jak mieszasz intensywnie to masz wszędzie podobną temperaturę, a przy dnie nieco wyższą. Przez to za wcześnie być może wyłączasz grzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Moje przemyślenia (po zrobieniu zaledwie 2 warek z brewkita i 1 zacieranej) w temacie jak trochę oszczędzić czasu i pieniędzy. Dla większości pewnie oczywiste oczywistości, ale i tak się podzielę. 1. Izolacja termiczna garnka. Mam płytę indukcyjną i garnek stalowy 36l. Powierchnia grzejąca to zaledwie 350cm2 (cewka 21cm), natomiast powierzchnia, boczna garnka przez którą ucieka ciepło to aż 4000cm2, a więc prawie 12x większa od powierzchni grzejącej. Izolacja to rzecz niezbędna, muszę coś wymyślić/podejrzeć. 2. Termometr elektroniczny z funkcją alarmu przy ustawionej temperaturze. Konieczność. Zbudowałem sobie swój, ale ponieważ użyłem czujnika 1-Wire to przy włączeniu cewek zaczął on raportować totalne głupoty (a na gaz byłby w sam raz, taki rym nieśmiały). Szkoda czasu na półśrodki. 3. Zakup surowców. Zamiast kupować gotowe zestawy surowców w sklepie, zrobiłem sobie arkusz, do którego wpisuję skład wybranych piw (np. z przepisów na http://www.wiki.piwo...ptury_ze_słodów) i ten arkusz podlicza ile konkretnego surowca muszę kupić. A następnie kupuję je w lokalnym sklepie http://marxam-enology.pl/ (swoją drogą polecam!), wychodzi często ok 60-70% ceny gotowego zestawu. 4. Przestałem wyparzać wodą, co się da to wyparzam na parze (jak sama nazwa wskazuje ) 5. Do warzenia nawet co 2 tygodnie potrzebny jest tylko jeden fermentor z kranikiem (do filtracji i wysładzania), za to dwa bez dziury, przynajmniej bez dziury na kranik (bo ktoś może chcieć używać używać rurek, ja z nich rezygnuję). Mnie uszczęśliwił na siłę pewien sklep internetowy, dostałem 2 fermentory z kompletem kraników i rurek oraz niestety otworami do nich, w efekcie fermentację burzliwą i cichą robię w "dziurawym" fermentorze i nie jest mi z tym dobrze Więc teraz kupuję 2 fermentory bez dziur, w tym jednego bym nie musiał, ale że ma dziury to muszę. To są dodatkowe koszty, których móglbym nie ponosić, zwróćcie więc na to uwagę. Edytowane 22 Grudnia 2014 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 5. Do warzenia nawet co 2 tygodnie potrzebny jest tylko jeden fermentor z kranikiem (do filtracji i wysładzania), za to dwa bez dziury, przynajmniej bez dziury na kranik (bo ktoś może chcieć używać używać rurek, ja z nich rezygnuję). Mnie uszczęśliwił na siłę pewien sklep internetowy, dostałem 2 fermentory z kompletem kraników i rurek oraz niestety otworami do nich, w efekcie fermentację burzliwą i cichą robię w "dziurawym" fermentorze i nie jest mi z tym dobrze Więc teraz kupuję 2 fermentory bez dziur, w tym jednego bym nie musiał, ale że ma dziury to muszę. To są dodatkowe koszty, których móglbym nie ponosić, zwróćcie więc na to uwagę. No widzisz to wyznajemy zupełnie inną wiarę Ja wyznaję, że fermentor musi mieć kranik i dziurkę w deklu na bulgotkę lub rurkę blow off którą coraz częściej wykorzystuję... Aha i proszę mnie nie przekonywać, że czarne jest czarne a białe jest białe... Tfu tzn. że fermentor bez kranu jest lepszy od tego z... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Racja jest jak d..a, każdy ma swoją;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Racja jest jak d..a, każdy ma swoją;-) Więc dodam i swoją Co do filtratora z oplotu: ale bajer dopiero znalazłem opis na wiki. Czyli ta metoda jest łatwiejsza bardziej wydajna niż z fałszywym dnem ? "Byczakupa" . Nie mogę zrozumieć panującej na forum wiary w św. Filtrator z oplotu. Ta metoda jest okropna. Filtrator nie pokrywa nawet połowy pow. dna, filtracja idzie gorzej niż krew z nosa, wije się trudno go utrzymać w miejscu. Jeżeli ma być skuteczny to musi być długi, a to implikuje dużo wyższą cenę niż np. fermentor z dziurami na dnie aka kadź filtracyjna. Jak miałbym kupić 90cm sraczrurki i męczyć się z wyrywaniem gumy ze środka to wolałbym kupić sobie ową "kadź" Wiem to dopiero teraz, po kilku warkach z tym &^%#$@ oplotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 Lukasmac, oplot jest obowiązkowy dla każdej osoby rozpoczynającej warzenie ze słodów. Tani, łatwo zrobić, skuteczny itd. Potem robi się filtrator rurkowy (nie lata po dnie) a następnie go modyfikuje (zwiększa, zmienia pojemnik). Ble...ble... Później FD i najnowsza technologia czyli sito szczelinowe Pominąłem coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Moje przemyślenia po siedmiu warkach:Nie ma co się rzucać od razu na trudniejsze piwa. Podstawy, podstawy i jeszcze raz podstawy. Na bawienie się wodą i ekperytmenty przyjdzie czas, ale na razie wypada poznać dobrze własną warzelnię, odpowiednio zadbać o higienę i w drugiej kolejności temperaturę tak przy zacieraniu jak i przy fermentacji. Koniecznie robić szczegółowe notatki w czasie warzenia. Już dwa dni później jest "po ptokach". Czytać forum bo praktycznie wszystkie podstawowe tematy zostały omówione z góry na dół i z powrotem. I ostatnie: Refraktometr i stara lodówka z STC-1000 to fajna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) To może ja ja się podzielę przemyśleniami po 3 warkach. Wszystko własne receptury. Jak dla mnie podstawa to zrozumienie procesu co i jak się dzieje. Przemyślenie tego co robimy, a nie warzenie na hura byle więcej. Wiadomo musi podstawa to higiena. Co do filtru z oplotu ja tam nie mam problemu mam z 70 cm i jakoś idzie. Warze niedzielami i nigdzie mi się nie spieszy. I jakoś zmieniać technologii puki co nie zamierzam.Kolejna obserwacja to dokładność nie chodzi mi o ważenie co do grama, czy pomiar temperatury do 0,1. Tylko możliwe najlepsze wykorzystanie tego co mamy. Ja na przykład nie mam możliwości do regulowania temperatury fermentacji i trzymam w pokoju gdzie mam stała temperaturę 21-19 i jak do tej pory wszystko wyszło ok. Co de eksperymentów to sadze, że można od razu coś poszaleć. Ja jako druga warkę uwarzyłem Blond Ale z dodatkiem świeżego jabłka razem z chmielem na 20 min i do połowy warki dodałem 250g suszonego jabłka na cichą. Wysłałem nawet do bimbelt'a i ocena była w porządku, więc można być zadowolonym. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Bioly1231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Czemu oplot zły? Nawet 50% żyta 15°Blg finalnie na nim przefiltrowałem w jakąś godzinę. Standardowe piwo wysładzam z 30 minut czasem wolniej by brzeczka gotowała się podczas gdy dolewam kolejne porcje filtratu. Fachowe FD z nierdzewni i powycinanymi odpowiednio szczelinami jest lepsze, ale mi nigdy się nie chciało w to inwestować. Kolega gdzieś wyżej wspominał o izolacji garnka. To ja dodam, że warto zaizolować filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 30 min to ja wysladzam przednią brzeczke! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 30 min to ja wysladzam przednią brzeczke! Dlaczego tak długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Chyba filtrujesz a nie wysladzasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Bo prawie grzeję wodę do wysładzania, ale bardziej dlatego, ze przy dużym przepływie złoże mocno mi się zbija i "zakleja", zwłaszcza przy warkach z małym zasypem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Duży tzn.? Ja ustawiam litr/minutę i leci bez zbijania i zaklejania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Duży tzn.? Ja ustawiam litr/minutę i leci bez zbijania i zaklejania. Ciężko powiedzieć, jakoś 30-40 min całość. Teraz filtruję litr/3-4 minuty i jest super, wyraźnie zauważyłem poprawę w wydajności, która wzrosła z przedziału 58-63% wcześniej do 70-73% teraz. Wszystkie warki robię wieczorem i filtrują się w nocy gdy śpię, więc dla mnie liczy się wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Powiem tylko dla porównania, że filtruję najzwyklejszym oplotem 70cm ze średnią prędkością 1-1,5 litra/min i praktycznie zawsze mam wydajność 76-78% (liczona "po naszemu"). Bywało że filtrowałem tez znacznie szybciej i nigdy nie miałem problemów z przytykaniem się oplotu. Może gdzieś popełniasz błąd? Sama wydajność podskoczyła mi o kilka oczek kiedy przedłużyłem nieco zacieranie w 72C - obecnie zacieram wszystko w sumie 1h 30min (w tym 10' mashout 78C). Edytowane 15 Czerwca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Powiem tylko dla porównania, że filtruję najzwyklejszym oplotem 70cm ze średnią prędkością 1-1,5 litra/min i praktycznie zawsze mam wydajność 76-78% (liczona "po naszemu"). Bywało że filtrowałem tez znacznie szybciej i nigdy nie miałem problemów z przytykaniem się oplotu. Może gdzieś popełniasz błąd? Sama wydajność podskoczyła mi o kilka oczek kiedy przedłużyłem nieco zacieranie w 72C - obecnie zacieram wszystko w sumie 1h 30min (w tym 10' mashout 78C). Więc porównam w notatkach, z wyłączeniem czasu filtracji dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Można jakoś zbanować tego gościa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się