admiro Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Chodzi mi o formalne zabezpieczenie przed cwaniactwem. Nawet licencja CC wymaga podania źródła. W związku z GC w Żywcu zdaje się podpisywano umowę udostępniającą recepturę, było to zabezpieczenie praw autorskich dla obu stron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) Jedna z moich najlepszych receptur powstała w ten sposób, że wykorzystałem gotową recepturę, ale nie miałem jednego konkretnego słodu, więc dodałem inny. Uważasz to za plagiat? Udowodnisz to? Wątpię. A co do praw do receptur, to żaden przepis czy to kucharski, czy piwny nie jest zastrzeżony. Można zastrzec co najwyżej nazwę, jak w przypadku oscypka, który musi być wyrabiany według określonej receptury. Ale każda restauracja może podawać schabowego, dopóki ktoś nie zastrzeże nazwy, co się nigdy nie zdarzy w tym przypadku, bo to nie jest nazwa własna ani produkt regionalny. Każdy robi go ze schabu i będzie robił, czy to się komuś podoba czy nie. Możesz co najwyżej zastrzec sobie nazwę "Schabowy Gwiazda Polarna". Dopóki ktoś nie zastrzeże np. marki "piwo Koelsch", każdy może go oferować pod tą nazwą, nawet z tym samym składem surowcowym, co inni. Tu nie ma żadnej dyskusji, zapytaj prawnika jak chcesz - ja pytałem. A to dlatego, że Koelsch to styl piwa. Gdybyś oferował produkty na piwo Pilzner czy Paulaner, to wtedy byłaby inna sprawa. Pewnie dlatego Grodzisz w BA nie nazywa się grodzisz, ale ala Grodzisz, chociaż raczej to przypadek. A co do naszych receptur, to powtarzam po raz któryś, że będą unikalne, choćby z tego względu, że osobiście nie lubię smaku słodu palonego i zawsze dodaję go kilka razy mniej niż to wynika ze stylu. A na koniec pytanie: dlaczego receptura Coca Coli jest trzymana w takiej tajemnicy? Edytowane 12 Lipca 2011 przez beermaker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 A na koniec pytanie: dlaczego receptura Coca Coli jest trzymana w takiej tajemnicy? Ponoć już nie jest Wyciekła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Dopóki ktoś nie zastrzeże np. marki "piwo Koelsch", każdy może go oferować pod tą nazwą, Koelsch to akurat chyba nie jest najlepszy przykład. Za wikipedia: Konwencja kolońska ? dokument określający definicję piwa o nazwie Kölsch oraz regulujący sprzedaż i dystrybucję tego piwa. Konwencja podpisana została przez 24 kolońskie browary i opublikowana w niemieckim Monitorze Federalnym w dniu 25.06.1985 r. Konwencja stwierdza, że Kölsch to lokalna specjalność i pod tą nazwą warzone może być jedynie w mieście Kolonia przez browary, które ratyfikowały konwencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 JA co do praw do receptur, to żaden przepis czy to kucharski, czy piwny nie jest zastrzeżony. Tutaj się mylisz, jeśli dana receptura została opublikowana (do tego możemy zaliczyć umieszczenie danej receptury na stonie internetowej) to niczym się nie różni od praw utworów literackich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) Faktycznie, z Koelschem masz rację, a więc nikt nie ma prawa w Polsce sprzedawać zestawów na piwo Koelsch. Co rozumiesz przez recepturę? Skład surowcowy? Schemat zacierania? Czasy chmielenia? Temperaturę fermentacji? Jeżeli ktoś opublikuje recepturę na schabowego z anyżkiem, to znaczy, że nikt nie ma prawa sprzedawać zestawu schab+anyżek? Edytowane 12 Lipca 2011 przez beermaker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Jakoś mi nie podchodzi porównywanie piwa do kotleta jak i cała krótka acz burzliwa historia zakładania tegoż sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Jedna z moich najlepszych receptur powstała w ten sposób, że wykorzystałem gotową recepturę, ale nie miałem jednego konkretnego słodu, więc dodałem inny. Uważasz to za plagiat? Udowodnisz to? Wątpię. Ale kogoś konkretnie pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Co rozumiesz przez recepturę? Skład surowcowy? Schemat zacierania? Czasy chmielenia? Temperaturę fermentacji? Podobnie jak w wypadku utworów muzycznych, czy książek, nie jest to proste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) A co do praw do receptur, to żaden przepis czy to kucharski, czy piwny nie jest zastrzeżony. Można zastrzec co najwyżej nazwę, jak w przypadku oscypka, który musi być wyrabiany według określonej receptury. To prawda. Tylko że jeżeli weźmiesz receptury z jakiejś książki kucharskiej i wpiszesz je w "swojej" książce, to jest plagiat. Nie receptur, ale książki (albo strony internetowej, etc). Tak jest przynajmniej w teorii. W praktyce jest jak jest. BTW, narazie to tylko Elroy wie, kto to jest Beermaker, z jego adresu IP. Ale narazie siedzi cicho i nic nie mówi Edytowane 12 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 BTW, narazie to tylko Elroy wie, kto to jest Beermaker, z jego adresu IP. Ale narazie siedzi cicho i nic nie mówi Przykro mi, ale nie znam szczegółów. Poza faktem hostingu w/w strony w Francji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Dajcie szanse. Wiadomo, że konkurencja służy wszystkim. Na stronie pisze wyraźnie, że wkrótce otwarcie sklepu, czyli sklep jeszcze formalnie nie działa. Wg mnie można potraktować tę stronę jako stronę testową - dopóki sklep oficjalnie nie ruszy. Typowo polskie - wychyl się, a zostaniesz zniszczony. Ktoś chce dobrze, próbuje, a tu na nim psy wieszają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Receptura na cokolwiek nie jest w ogóle przedmiotem prawa autorskiego. Przedmiotem prawa autorskiego jest "działalność twórcza o indywidualnym charakterze", receptura natomiast jest tylko procedurą. (Można recepturę napisać wierszem i zarejestrować w ZAiKSie jako utwór poetycki ale chroniona i tak będzie tylko forma.. ilość i rodzaj słodów nie podlega ochronie!). http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_(ustawa)... Rozdz.1 Art.1. Problemem nie jest "wychylenie się" tylko użycie zdjęć autorstwa Elroy`a, co jest ewidentnym naruszeniem jego praw autorskich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Przykro mi, ale nie znam szczegółów. Poza faktem hostingu w/w strony w Francji... Mylisz się. Hosting jest w Łodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Problemem nie jest "wychylenie się" tylko użycie zdjęć autorstwa Elroy`a, co jest ewidentnym naruszeniem jego praw autorskich... Nie zdjęć, tylko zdjęcia, które pochodziło z darmowej bazy zdjęć w internecie, a że trafiło na to zdjęcie, ponieważ jako jedyne się nadawało, cóż - ja bym się cieszył, że zrobiłem dobre zdjęcie. Obecne są z bazy płatnej i jak coś, to wina. Zapłacone i możemy ich używać jak chcemy, łącznie z ich modyfikacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Tworzenie kolejnego forum piwowarskiego na stronie sklepu to chyba marny pomysł, nic tak nie zniechęca jak puste fora. Powinno zostać tylko forum pomoc dla klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Oj tam, na mnie sklep robi dobre wrażenie - tzn strona mi się podoba, wydaje się przejrzysta i estetyczna. Skoro sklep oficjalnie jeszcze nie prowadzi działalności to nie czepiałbym się za bardzo, owszem zwrócenie uwagi na pewną niestosowność wykorzystywania cudzych zdjęć/receptur jest potrzebne, ale psy bym na właścicielu wieszał dopiero, gdyby w takiej formie to pozostało do "wielkiego otwarcia". Trochę dziwi mnie publikowanie w necie niegotowej wersji strony - przyznaję, że nie znam się na temacie, ale te kilka stron internetowych które zakładałem, najpierw zawsze dopieszczałem "w ukryciu" a dopiero wersję ostateczną wrzucałem do sieci... Pomysł z forum absolutnie chybiony, popatrzcie na Browamatora - dopiero co zamknął swoje... Piwo.org do spółki z Browar.biz wytępiły w tej materii konkurencję Ciekawe czy beermaker ma coś wspólnego z planami protona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Problemem nie jest "wychylenie się" tylko użycie zdjęć autorstwa Elroy`a' date=' co jest ewidentnym naruszeniem jego praw autorskich...[/quote']Nie zdjęć, tylko zdjęcia, które pochodziło z darmowej bazy zdjęć w internecie, a że trafiło na to zdjęcie, ponieważ jako jedyne się nadawało, cóż - ja bym się cieszył, że zrobiłem dobre zdjęcie. Obecne są z bazy płatnej i jak coś, to wina. Zapłacone i możemy ich używać jak chcemy, łącznie z ich modyfikacją. Coś nie tak... żeby zdjęcie mogło trafić do darmowej bazy to musiałby je tam umieścić Elroy ze stosowną adnotacją... a nie umieścił, jak wynika z jego postów. Po najechaniu myszką na fotkę zwykle pojawia się źródło fotki i tam należy pytać o zgodę bądź kupić licencję. I nie pomyl czasem galerii RoyaltyFree, często reklamowanych, jako darmowe foty, z rzeczywiście darmowymi... Powodzenia życzę, choć entree masz nieszczególnie udane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Pamiętam jak ruszał TB to był ganiony za nachalną reklamę i spam. Duża część piwowarów narzekała ale dzisiaj ten sklep istnieje, wyrobił sobie pozycje na rynku i przynajmniej dla mnie jest źródłem wielu ciekawych surowców. Dla tego niech Ci którzy poczuli się okradnięci z pomysłów, zdjęć etc... niech się kłócą - rozumiem ich, mają do tego prawo ale ja po prostu poczekam na ofertę i rzeczywistą działalność sklepu. Może sklep ten wniesie wiele nowego na nasz rynek surowcowo- sprzętowy... Edytowane 13 Lipca 2011 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Pamiętam jak ruszał TB to był ganiony za nachalną reklamę i spam. Bo niefajnie jest dostawac na skrzynke reklame, a na dodatek bez wiedzy organizatora forum. To jest niegrzeczne. A w wypadku beermaker.pl kontrowersyjne uzywanie zdjec i podpatrywanie receptur u konkurencji, jest tez niegrzeczne. Szkoda, ze zamiast slowa przepraszam, startuje ze sklepem... jeszcze wszystko nie jest jak powinno... Uslyszelismy za to ... udowodnij to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Nie chciałem umniejszać winy tego typu zachowania. Jednak w przypadku TB danie "drugiej szansy" okazało się korzystne - z punktu widzenia konsumenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o podpatrywanie receptur itp. to polecam wywiad z Ziemowitem Fałatem. http://www.strzyzowski.pl/aktualnosci/art,137 Ten człowiek naprawdę mi imponuje, bo nie dość, że jest prawdziwym entuzjastą piwowarstwa, to i uczciwym biznesmenem i niezawistnym człowiekiem. Ale i na tym forum nie jest tak źle i piszą tu ludzie na poziomie (w porównaniu z konkurencyjnym forum, gdzie najchętniej by oczy wydrapali i wydaje im się, że mają monopol na prawdę). A co do pustego forum, to nie wiem czy wiecie, ale są osoby które za kilkaset zł uzupełnią każde forum treścią (wartościową). Pomysłowość ludzka na zarobek nie zna granic. Ale to tak na marginesie. ps. Przy okazji podaję recepturę na piwo, które właśnie degustuję po raz pierwszy: - Słód pszeniczny jasny Weyermann - 1 kg - Słód pszeniczny ciemny Weyermann - 1 kg - Słód pilzneński Weyermann - 1,2 kg - Słód monachijski typ II Weyermann - 0,9 kg - Słód Carawheat Weyermann - 330 g Kto się do niej poczuwa? Edytowane 13 Lipca 2011 przez beermaker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) Kto się do niej poczuwa? Wow. Facet ma naprawdę dziwny sposób rozmowy z potencjalnymi klientami. Czy to tylko moje wrażenie czy od niego aż uderza cwaniactwem? Bardzo możliwe że się mylę, ale chyba bym nie robił biznesu z kimś takim. Edytowane 13 Lipca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beermaker Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Ale o co ci chodzi? Wszędzie musisz dopatrywać się drugiego dna? A może uważasz wszystkich mieszkańców tego kraju za złodziei i cwaniaków? Otworzyłem właśnie nowe piwo, smakuje mi, więc podaję recepturę. Dlatego nie lubię pisać na wszelakich forach. Nie wiadomo kto o co może się obrazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Długo nie zabierałem głosu , ale takie wypowiedzi pogrążają Cię w amarorszczyżnie, a jak z takim obrazem mam Ci zaufać? Synu zaprawdę powiadam Ci więcej pokory! Zadam pytanie. Skoro nie widzisz niuansów i podajesz recepturę na piwo które pijesz po raz pierwszy to jak kupujący ma zaufać i kupić gotowy zestaw na sprawdzoną recepturę? Jak sobie wyobrażasz administrowanie forum i doradzanie adeptom piwowarstwa? Ile warek zrobiłeś? Jeśli jesteś mistrzem piwowarskim to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi