KosciaK Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Jeśli dobrze kojarzę to autor www.themadfermentationist.com w którymś z postów twierdził, że w przypadku blendu z Wyeasta po zadaniu gęstwą wychodzą o wiele ciekawsze piwa niż po zaszczepieniu z po raz pierwszy z saszetki. Jak tylko dojdzie jego książka to zaraz się biorę do czytania i postaram się spisać jakieś wnioski. Ja planuję do kolejnego zadać gęstwę, ale to chyba dopiero za rok, co się tam będę śpieszył z zadawaniem owoców do nawet nie półrocznego lambica. Może też znajdziesz coś pod którymś z linków jakie wrzucałem przy okazji przygotowań do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Jeśli dobrze kojarzę to autor www.themadfermentationist.com w którymś z postów twierdził, że w przypadku blendu z Wyeasta po zadaniu gęstwą wychodzą o wiele ciekawsze piwa niż po zaszczepieniu z po raz pierwszy z saszetki. Jak tylko dojdzie jego książka to zaraz się biorę do czytania i postaram się spisać jakieś wnioski. Ja planuję do kolejnego zadać gęstwę, ale to chyba dopiero za rok, co się tam będę śpieszył z zadawaniem owoców do nawet nie półrocznego lambica. Może też znajdziesz coś pod którymś z linków jakie wrzucałem przy okazji przygotowań do warzenia. książka już wyszła http://www.amazon.com/dp/1938469119/ref=pe_385040_30332190_TE_dp_1 ja już mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Ehh.. skrót myślowy... Wiem, że już wyszła. Czekam po prostu na dostawę. W pakiecie z Wild Brews i Farmhouse Ales, będzie co czytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 masz pierwsze czy drugie wydanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 masz pierwsze czy drugie wydanie? Ale kto i której książki, bo się pogubiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 ta, którą zamówiłeś - http://www.amazon.com/dp/1938469119/ref=pe_385040_30332190_TE_dp_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 To chyba jest tylko jedno wydanie. Przecież dopiero co była premiera. Zamawiane z Amazon, a dokładnie co i jak to będę wiedział jak juz będę miał w ręku. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 to z linka to wydanie drugie, uzupełnione i poprawione (link) - daj znac jak dostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 nie to jest pierwsze wydanie tej książki, chyba, że ja jakiś niekumaty jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wcześniej był preorder, możliwe że jeszcze z wcześniejszą wersja okładki. Na stronie Amazon data wydania to 7 lipca. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Wcześniej był preorder, możliwe że jeszcze z wcześniejszą wersja okładki. Na stronie Amazon data wydania to 7 lipca. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... no tak, ja kupiłem w preorderze, a faktycznie na mad fermentationist były zapowiedzi tej książki od dawna (na ile dośc systematycznie śledze ten blog) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 chyba faktycznie jedno wydanie jest - zmyliły mnie dwie różne okładki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 (edytowane) Jakimi drożdżami suchymi najlepiej fermentować lambiki? Chodzi mi o burzliwą, którą zgodnie z radami zamierzam przeprowadzić normalnymi drożdżami. Czy mogą być dowolne górnej fermentacji, czy takie do piw belgijskich? Nadadzą się takie zwykłe z OBI - BREWGO-02? Edytowane 14 Lipca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Ja użyłem S-33, odfermentowały dosyć płytko, więc bretty i drożdżaki chyba miały/mają co jeść. Z tego co czytałem polecają raczej jakieś neutralne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Czy ktoś ma dostęp/możliwość do tej książki ? http://www.brewerspublications.com/books/american-sour-beers-innovative-techniques-for-mixed-fermentations/ ew. adres księgarni, która w normalnej cenie by mi to ściągnęła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 E-book wchodzi w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Na Amazon jest do kupienia, zarówno papier jak i ebook. Gdy zamówisz kilka książek to wyjdzie taniej niż przez pośrednika w PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Tu masz, przesyłka do PL za free. http://www.bookdepos...e/9781938469114 Zrejestruj się, dodaj pozycję do "wish list", po około tygodniu powinnieneś dodatkowo otrzymać kupon na książki z "wish list", dodatkowo jakieś 5-10% nie licząc tej zniżki co już jest. Edytowane 31 Października 2014 przez WiHuRa cml, galadh i Kilus 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 E-book wchodzi w grę? Jak najbardziej! ) WiHura! DZięki! ) punkcik leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Książka właśnie doszła. Zamówiłem 04.11 ) Polecam księgarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 29 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Uważajcie na chmiele do lambików. Ja kupiłem chmiel, który był zatytułowany "chmiel do lambików", ale to była mocno goryczkowa odmiana Magnum i na dodatek granulat. Taki chmiel nigdy porządnie nie zwietrzeje. W rezultacie mój lambic pod wzgedem goryczki może konkurować z Sharkiem. Lepiej kupić jakiś normalny chmiel aromatyczny w szyszkach, który ma ze 2% alfakwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bender Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Witam sedrecznie, przymiarzam się do uwarzenia lambika. Mam pytanie dotyczące cichej fermentacji. Czy przelanie 20 litrów piwa do słoja fermentacyjnego o pojemności 25 litów zdra egzamin?? Chodzi mi o wysokość błony bakteryjnej jaka powstaje w czasie cichej. Czy 8cm wolnej przestrzeni (jak wychodzi z obliczeń) będzie wystarczające? Słój ten wybrałem ze względu na (ewentualną) łatwość dostępu do gęstwy. Jaki inny pojemnik proponujecie?? Edytowane 30 Listopada 2014 przez bender Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Ilość miejsca będzie wystarczająca. Pojemnik jest bardzo dobry do tego typu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4nczesko Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jedyny problem jaki jest z takimi słojami to ich dostępność, a raczej jej brak Jeśli nie będziesz mógł żadnego znaleźć to polecam balon 25l szerokootworowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Sa takie sloje na portalu allegro (uzytkownik chomik gdow bodajze), grube szklo, wytrzymuja wysokie temperatury - minusem sa wyzlobienia wewnatrz ktore trzeba troche szorowac druciakiem. Ale dzieki temu ze do sloja wchodzi reka to nie ma problemu z dokladnym wymyciem a nastepnie dezynfekcja takiego sloja w przeciwienstwie do balona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się