andy Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam Wszystkich. Mam pytanie czy wiśnie można dodać do szklanego baniaka, w którym już rok fermentuje mi lambic? Czy jednak konieczne będzie zlanie tego co mam do osobnego/nowego fermentora i dopiero dodanie wiśni? Dodaj od razu do balona tablooid 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem? http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html Nie należy bać się skrobii i dekstryn w tego typu zacieraniu, będą one dobrym pożywieniem dla bakterii. I jeszcze jedno pytanie - w którym momencie dodać tych dekstryn? Ile ich dodać? Czy nie zwiększy to zbyt bardzo ilości alko w piwie? https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Możesz zatrzeć na bardziej słodko po prostu, niż dodawać jakieś cuda Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) OK, dzięki. Jeszcze jedno pytanie - czy owoce przed zadaniem jakoś specjalnie "antybakteryjnie - antygrzybiczo" traktujecie?Chcę zrobić krieka z dodatkiem 6kg wiśni oraz drugi trunek - red flanders, z dodatkiem 4kg czerwonej porzeczki (które pewnie niebawem kupię i zamrożę) oraz 0.4kg suszonych śliwek z marketu... Edytowane 1 Lipca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Dobry flanders będzie porzeczkowy bez porzeczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem? http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html słój_fermentacyjny.jpg Ja trzymam w takim sloju kwasa już drugi rok stoi w piwnicy, to światła i tak tam nie ma, o ile nie przyjdę i nie zapalę. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Dobryflanders Bardziej pytałem o zasadę niż o to czy będzie "bez" czy "z: stoi w piwnicy, to światła i tak tam nie ma Nie mam piwnicy więc pytam. No nic, trzeba będzie w coś zawinąć, choćby w szary papier pakowy... Edytowane 1 Lipca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 1 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 To bym owinął słoik czarnym streczem dla świętego spokoju. Ładnie nie będzie wyglądał, ale co chyba na środku salonu go trzymał nie będziesz. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 To bym owinął słoik czarnym streczem dla świętego spokoju. Ładnie nie będzie wyglądał, ale co chyba na środku salonu go trzymał nie będziesz. Stara koszulka T shirt się świetnie nada Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Ja mam więcej streczu niż starych koszulek ale pomysł jak najbardziej ok. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Według opisu stylu flanders powinien mieć w zasypie 20% kukurydzy co jest problemem. Można ją zastąpić płatkami? Jakich użyć? Bo chyba nie kornflejksów ze sklepu...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Można w ogóle pominąć kukurydzę. Nie ma to większego wpływu na nic. A jeśli chodzi o wcześniejsze pytanie, to również polecam zrobić pierwszego flandersa na czysto. To jest na tyle złożone i skomplikowane piwo, że dowalanie tam jeszcze owoców to zdecydowanie nadmiarowa komplikacja jak na pierwszy raz. Edytowane 2 Lipca 2017 przez Oskaliber Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 (edytowane) polecam zrobić pierwszego flandersa na czysto Ok, trzeba będzie tak zrobić jak mówisz. Dzięki EDIT: Choć mimo wszystko dodam płatki dębowe, które będą imitacją dojrzewania w beczce, może sherry oloroso (z TB)? Zapewne. Edytowane 3 Lipca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Dąb akurat jest ważną cechą stylu, więc mówiąc "czystego" miałem na myśli właśnie takiego Polecam kostki zamiast płatków. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Kukurydzę można niby zastąpić niesłodowaną pszenicą, podobno daje to dobre rezultaty. Jak jest to nie wiem, ale kiedyś też się nad tym zastanawiałem i znalazłem coś takiego: https://byo.com/bock/item/655-flanders-red-ale "While not common in Flanders, Wyeast Laboratories has found the use of unmalted wheat very beneficial. The starches found in unmalted wheat contribute more complex material than malted barley or corn that will also break down more slowly, providing fuel for the yeast and bacteria over a long period of fermentation. You can use up to 20% unmalted wheat in place of the corn." Świeże płatki dałem do swojego pierwszego flandersa. Przez pierwsze kilka miesięcy, kiedy próbowałem co wyszło, dawało mocną dechą. Teraz po prawie roku jest już delikatniej, na kilkanaście osób, które próbowały tego piwa jak na razie tylko jedna marudziła na deskę. Teraz leżakuję drugiego flandersa, gdzie nie dawałem żadnego drewna, dla sprawdzenia. Ja generalnie nie jestem fanem drewna w piwie i w tych klasycznych komercyjnych przykładach właściwie nie za bardzo je czuję co mi odpowiada. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Polecam kostki zamiast płatków. Dokładnie który produkt polecasz (z jakiego sklepu) do flandersa red? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefkowy Dzwoniec Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Nada się taki słój fermentacyjny na drugą, 12-miesięczną, fermentację lambica, warka 20l? W sensie, że potem dodam tam jeszcze owoców i soku do środka... Hmmm...? Nie trzeba okryć go czymś przed światłem? http://allegro.pl/balon-do-wina-26l-z-korkiem-gasior-na-wino-sloj-i6299929544.html słój_fermentacyjny.jpg Nie należy bać się skrobii i dekstryn w tego typu zacieraniu, będą one dobrym pożywieniem dla bakterii. I jeszcze jedno pytanie - w którym momencie dodać tych dekstryn? Ile ich dodać? Czy nie zwiększy to zbyt bardzo ilości alko w piwie? https://allegro.pl/listing?string=maltodekstryna&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-5-0511 Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces#Brettanomyces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefu...yces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi. Czytałem, że dostęp do tlenu w przypadku piw kwaśnych jest porzadany, wszak beczki dębowe, w których oryginalnie się sour ale fermentuje, nie są powietrzo- (tleno-) szczelne... Mam taki i myślałem, że się nada, skoro nie to produkcja cydru czy wina w nim będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefu...yces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi. Czytałem, że dostęp do tlenu w przypadku piw kwaśnych jest porzadany, wszak beczki dębowe, w których oryginalnie się sour ale fermentuje, nie są powietrzo- (tleno-) szczelne... Mam taki i myślałem, że się nada, skoro nie to produkcja cydru czy wina w nim będzie... Dostęp tlenu jest pożądany jak chcesz mieć ocet. Dlatego piwa kwaśne fermentuje się w balonach żeby ograniczyć dostęp tlenu. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 We flandersie delikatna octowość jest dozwolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Dokładnie który produkt polecasz (z jakiego sklepu) do flandersa red?Allegro albo jakieś sklepy dla winiarzy. Francuskie średnio opiekane są ok do flandersa. Te słoje są mało szczelne, co powoduje ryzyko produkcji kwasu octowego (http://www.milkthefunk.com/wiki/Brettanomyces#Brettanomyces_Metabolism). MI raz się zdarzyła taka octowość po kilku miesiącach i przestałem używać tych słoi.Są szczelne jak się je dobrze zakręci. Trzymałem w nich piwa po 1,5 roku i nie miałem octu. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 We flandersie delikatna octowość jest dozwolonaDozwolona. To trochę jak diacetyl w pilsie, jak jest mało uzupełnia bukiet, jak dużo wada. Kolega pisze że tlen jest pożądany przy piwach kwaśnych zgadasz się? Pożądany? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 W małych ilościach, i przy niektórych rodzajach piw kwaśnych, np. właśnie flandersach. Natomiast są to ilości, które do środka butelki przepuści korek, albo inne kombinacje - np. beczka, czy gdzieś widziałem teki patent - zatykanie otworu balonu dębowym korkiem. Dużej ilości tlenu nie chcemy nigdzie. http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/?do=findComment&comment=106717 Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 W małych ilościach, i przy niektórych rodzajach piw kwaśnych, np. właśnie flandersach. Natomiast są to ilości, które do środka butelki przepuści korek, albo inne kombinacje - np. beczka, czy gdzieś widziałem teki patent - zatykanie otworu balonu dębowym korkiem. Dużej ilości tlenu nie chcemy nigdzie. http://www.piwo.org/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/?do=findComment&comment=106717 Święta racja. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 (edytowane) Ja trzymam w takim sloju kwasa już drugi rok Są szczelne jak się je dobrze zakręci. Trzymałem w nich piwa po 1,5 roku i nie miałem octu. Zakładałeś kapturek i wlewałeś wodę - ujście CO2, czy raczej było maksimum szczelnie? Edytowane 6 Lipca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się