Lusterko87 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nakrętkę z wężykiem dobrze jest złapać w imadle, wtedy można się zaprzeć i pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Ktoś na forum proponował też nakłuwanie gumowego wężyka od środka wygiętym w hak gwoździem - rozwiązanie fajne bo pozwala na nakłuwanie wężyka bez naruszania oplotu Zachęcam także do spróbowania wykonania filtratora rurkowego, zdecydowanie polepszyło mi się filtrowanie, szczególnie dla zasypów z pszenicą, no i jest on "niespłaszczalny" i nie da rady go zagiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 No i zawsze można nie obcinać całego drugiego końca, tylko naciąć sam oplot, wtedy jest nakrętka za którą można szarpnąć. A pozostały wąż gumowy z nakrętką znakomicie się nadał jako doprowadzenie zimnej wody do chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mimo szczerych chęci, moczenia w gorącej wodzie itp. guma prędzej lub później pękała i trzeba było na nowo obcinać oplot. Nie wiem co ty kombinowałeś, Ja właśnie wczoraj zrobiłem swój filtrator z oplotu i wyszedł idealnie. Zasugerowałem się zdjęciem na HB. Przy jednej nakrętce za zaprasowaniem nakłuwałem grubą igłą aż zrobiłem wręcz sitko a igła przechodziła bez oporu. Z drugiej strony obciąłem oplot. Złapałem za nakrętki mocniej pociągnąłem i pięknie wyszło. Ja nie wiem jak co niektórym taka prosta czynność nie wychodzi ? Jakieś moczenie, opalanie nad gazem poco to takie kombinacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaky78 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) A co zrobić z końcówką oplotu po obcięciu, zostawia się dziurę czy zaprasowuje w jakiś sposób? Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez smaky78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zaciśnij na zakładkę kombinerkami i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A co zrobić z końcówką oplotu po obcięciu, zostawia się dziurę czy zaprasowuje w jakiś sposób? Jak byś zostawił dziurę to ci wleci młóto i poleci kranem wtedy "filtr" traci swoją wartość. To samo się nasuwa tak na chłopski rozum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Mam zamiar zrobić filtrator z rurki miedzianej, powiedzcie o jakim przekrojo użyć rurki i czy lepiej zrobić nacięcia czy otwory w rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja zrobiłem z plastikowej rurki do ciepłej wody-tej do klejenia 1/2 cala,średnica ok 16mm,tak że z miedzianej 15 spoko możesz zrobić . Nacięcia robiłem co ok 10mm tarczą 0,8mm tak na 2/3 .Nacięcia są lepsze niż otwory-otwory się zapychają Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 A co zrobić z końcówką oplotu po obcięciu, zostawia się dziurę czy zaprasowuje w jakiś sposób? Widziałeś to? http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_(Usiu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam zamiar zrobić filtrator z rurki miedzianej, powiedzcie o jakim przekrojo użyć rurki i czy lepiej zrobić nacięcia czy otwory w rurce. Użyłem 22 bo taką miałem, ale 18 będzie też dobrze. Zacząłem od otworów, ale z tym za dużo roboty więc sobie odpuściłem; ostatecznie ponacinałem tarczą do kwasówki ( to była chyba tarcza gr. 1mm, ale poszukaj lepiej 0,7mm) na głębokości nie więcej niż połowa średnicy rurki w odstępach co 5mm. Kształt dowolny dostosowany do pojemnika filtracyjnego. Ja swój rozmieściłem raczej po środku pojemnika, a nie bliżej jego brzegów. Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Ostatnio też robiłem filtrator. Efekt przerósł moje oczekiwania. Gotowy filrował elegancko i przepływ był taki, że regulowałem kranikiem,żeby za szybko nie leciało. Zrobiłem tak, że oplotu nie ciąłem, tylko wyjąłem małym śrubokrętem ze strony "do obcięcia", a ze strony "całej" najpierw pociąłem od środka zagiętym zaostrzonym prętem (szprycha) a później opaliłem jeszcze nad kuchenką. Zdjęcie olpotu - zgodnie z rysunkiem powyżej, najlepsza metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Mam zamiar zrobić filtrator z rurki miedzianej, powiedzcie o jakim przekrojo użyć rurki i czy lepiej zrobić nacięcia czy otwory w rurce. Popatrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sik0r Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam na imię mi Marcin jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Jako że ostatnio robiłem filtrator jednak trochę inaczej zamieszczę foto. Wykorzystałem najtańszy wężyk jaki był w sklepie. koszt 9,90zł. za 3/4cal pani chciała 34zł. więc podziękowałem. i pojechałem do ojca który wygrzebał z garażu wąż od pralki z plastikową końcówką właśnie 3/4cala. Obciąłem więc wężyk z oby stron szlifierką i nałożyłem końcówkę 3/4 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/249339c819d08fd8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31bc838f6bf366b6.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Pani chyba chciała cię naciągnąć albo oplot miała ze srebra, ja za 100cm 2x 3/4" firmy Ferro zapłaciłem w zeszłym tyg 13 zł Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) A mój oplot dokonał żywotu. W najmniej odpowiednim momencie, podczas filtrowania. Musiałem źle go przykręcić i pozwijał się tak, że nic a nic nie chciało lecieć. Szybka decyzja, wiertarka, poświęcenie jednego fermentora i fałszywe dno gotowe. I co się okazało? Dziwię się skąd wzięła się taka popularność oplotu. Teraz wysładzanie jest o wiele przyjemniejsze, zero problemów, łatwiejsze mycie, no i to się nigdy nie zepsuje. Nie mam zamiaru do oplotu wracać. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Jacenty - ile ludzi tyle opinii :] Ja zrezygnowałem z kadzi filtracyjne z BA na rzecz oplotu. Generalnie nie mam zamiaru do niej wracać Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Ja zrezygnowałem z oplotu na rzecz filtratora z rurki miedzianej. Do oplotu nie zamierzam wracać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 A mój oplot dokonał żywotu. W najmniej odpowiednim momencie, podczas filtrowania. Musiałem źle go przykręcić i pozwijał się tak, że nic a nic nie chciało lecieć. Szybka decyzja, wiertarka, poświęcenie jednego fermentora i fałszywe dno gotowe. I co się okazało? Dziwię się skąd wzięła się taka popularność oplotu. Teraz wysładzanie jest o wiele przyjemniejsze, zero problemów, łatwiejsze mycie, no i to się nigdy nie zepsuje. Nie mam zamiaru do oplotu wracać. Mój oplot pewnie niebawem wyzionie ducha - syn się dobrał niestety. Zacząłem myśleć o rurce miedzianej i nagle wyczytałem twój wpis.... pytanie ile otworów wywierciłeś i jakiej średnicy? Bo do tej pory wydawało mi się, że każdy zachwalał wyższość oplotu nad wiadrem z fałszywym dnem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 A co lepsze wężyk czy fałszywe dno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Ja osobiście korzystam z oplotu, ale gdybym przesiadał się na większe wybicie np. keg 50L jako kadź zacierna to zamontowałbym rurkę miedzianą jako filtrator. Jeśli z kolei stać by mnie było na gar z nierdzewki to pewnie chciałbym do niego FD z prawdziwego zdarzenia. Dużo jest za i przeciw. Na forum jest sporo dyskusji na ten temat. O np. ta: http://www.piwo.org/...urka-miedziana/ Edytowane 21 Maja 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 FD fajne, ale przy podgrzewaniu trzeba zwracać zacier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 FD fajne, ale przy podgrzewaniu trzeba zwracać zacier. Co to znaczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Między dnem gara a FD będzie się przegrzewać zacier. Ciężko wyrównać temperaturę. Więc trzeba zwracać zacier z dołu do góry, za pomocą pompy lub wiadra. Dlatego, można zacierać w garze a filtrować w innej kadzi z fd. Rozwiązań jest dużo. Sam jeszcze nie wybrałem swojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi